CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s worden zo vaak gebruikt, dat bijna iedereen ze wel kent. Hier lees je het verhaal achter deze foto.

-

De eenzaamste mens ter wereld. Een foto van Michael Collins.

Deze beroemde foto uit 1969 toont de terugkeer van de maanlander Eagle vanaf het maanopperv­lak. Aan boord zijn de twee astronaute­n Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin. Het vaartuig staat op het punt om te koppelen met het moederschi­p Columbia, dat bestuurd wordt door Michael Collins. Die heeft ook deze foto gemaakt. In de achtergron­d is tevens de aarde te zien. Dat dit een mooie en bijzondere foto is, staat buiten kijf. Maar hij is meer dan dat. Dit is een foto met een apart verhaal.

Op het moment dat piloot Collins deze foto schiet, is hij de enige ter wereld – dood, levend of nog niet geboren – die niet op de foto aanwezig is. Althans volgens de Wet op behoud van massa. Hoe zit dat? Volgens deze wet kan materie niet gemaakt of vernietigd worden binnen zijn eigen gesloten systeem, maar blijft het altijd constant. De aarde is zo’n gesloten systeem. Materie kan wel van vorm veranderen. De mens bestaat uit materie, dus houden we dat in een of andere vorm vast. Was jij dus al geboren op het moment van de foto (21 juli 1969), dan was jou materie aanwezig op aarde en ben jij op de foto aanwezig. En ook al was je nog niet geboren, toch is de materie waaruit jij gaat ontstaan reeds op aarde aanwezig. Ook mensen die zijn overleden staan er – in een of andere vorm – op.

Deze foto maakt van Collins officieel de eenzaamste mens ter wereld – hij staat immers als enige niet op de foto. Hij was ook degene die niet mee ging naar het maanopperv­lak, maar in zijn eentje de rondjes rond de maan maakte. Hij plantte geen vlag en hij belde niet met de president van Amerika. Zijn naam ligt niet op ieders lippen. Toch was zijn rol minstens net zo belangrijk als die van de andere twee, beroemdere astronaute­n. Zelf zei hij daarover: “Deze missie was ontwikkeld voor drie personen en ik beschouw mijn aandeel als net zo belangrijk als de andere twee. Het was een eer om deel uit te maken van deze missie”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands