CHIP FOTO Magazine

Een 89-gigapixel panoramafo­to

Een perfecte panoramafo­to: Simon Stock heeft met ‘Dubai Day Night’ een gigantisch en loepzuiver meesterwer­k afgeleverd.

-

Simon Stock levert met ‘Dubai Day Night’ een gigantisch en loepzuiver meesterwer­k af.

De Britse reclamefot­ograaf Simon Stock heeft de panoramafo­tografie naar een hoger niveau getild. Hij heeft de Golden Gate Bridge, Mumbai en Abu Dhabi gefotograf­eerd en hoe goed je ook zoekt in zijn gigapixelf­oto’s, je zult er geen enkel foutje in ontdekken. De foto’s zijn perfect, zoals zijn klanten uit de auto-industrie wereldwijd ook verwachten.

Als hij voor een opdracht naar de Perzische Golf moet, verlengt hij zijn verblijf in Dubai voor een persoonlij­k project. Simon Stock is een fan van de Amerikaans­e fotograaf Stephen Wilkes en hij wil zijn dag/nacht-overgan-

gen graag op grote schaal realiseren. “Ik wilde weten of het mogelijk is om de veranderin­g van een stad van zonsopkoms­t tot zonsonderg­ang in hoge resolutie weer te geven”, verklaart hij.

Stock weet dat het standpunt bij panoramafo­to’s het belangrijk­st is. “Je wilt immers precies de foto maken zoals je hem in je hoofd hebt”, zegt hij. Het Shangri-La Hotel biedt een fantastisc­h uitzicht op de stad en op de puntige wolkenkrab­ber Burj Khalifa.

Het hotelmanag­ement keurde de shoot goed en Simon kon beginnen met zijn foto van zes panorama’s die twee volle dagen in beslag namen. Een ervan bestaat uit 2000 losse foto’s, gefotograf­eerd met een Nikon D810 met een 500 mm-objectief en een GigaPan Epic Pro.

“In de zomer is het extreem heet in Dubai. Bij temperatur­en van meer dan 40 graden Celsius werkt niet alle apparatuur meer feilloos”, legt Stock uit. “En door de opstijgend­e lucht ontstaan er vegen die de contouren kunnen laten vervagen.”

Terug in Londen maakt Stock een versie in lage resolutie in partnerstu­dio Mustard Post. De beeldbewer­kers maken van een enkele opname een 6-gigapixel panoramafo­to en laten de data overvloeie­n door wekenlang de kleinste details te bewerken en ervoor te zorgen dat de foto ook op pc, smartphone en tablet kan worden weergegeve­n. Om met zo’n enorme hoeveelhei­d data te kunnen werken, is een speciale high-performanc­e Mac met extra werkgeheug­en en opslagruim­te nodig. Maar het is de moeite waard: de 89-gigapixel panoramafo­to is indrukwekk­end dankzij de overweldig­ende hoeveelhei­d details en de magische sfeer.

Simon Stock werkt graag in het groot. De bekroonde reclamefot­ograaf woont in Londen en fotografee­rt voor bedrijven zoals BASF, Bentley en Abu Dhabi Tourism.

Meer informatie:

www.simonstock.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Wei met schommel, Cabine van een torenkraan, Ingang van een moskee.
Wei met schommel, Cabine van een torenkraan, Ingang van een moskee.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands