CHIP FOTO Magazine

Zwart-wit met power

-

Effectief omzetten in Photoshop.

Elke fotograaf zou een aantal goede zwart-witfoto’s in zijn portfolio moeten hebben. Er is in ieder geval geen excuus om er geen te hebben, want het maken van een goede zwart-witomzetti­ng in Photoshop is minder lastig dan je denkt. Wij laten zien hoe het werkt.

Nadat je de kleuren hebt verwijderd, hou je nog twee basiseigen­schappen van de afbeelding over: vorm en contrast. Dit zijn de belangrijk­ste elementen van elke zwart-wit-afbeelding. Dit tweetal vormt een perfect huwelijk, als je ze althans op de juiste manier combineert.

Om te laten zien hoe het werkt, gebruiken we een landschaps­foto van de kwelders in het Engelse Norfolk. Maar je kan deze methode ook op allerlei andere foto’s toepassen – je moet vooral goed kijken naar de balans tussen licht en contrast.

Het startpunt is een raw-bestand, omdat we hiermee meer aanpassing­smogelijkh­eden hebben. Onze kleurenfot­o toont een interessan­te voorgrond die de blik leidt naar het hoofdonder­werp. De horizon en de onopvallen­de lucht zien er echter wat zwak uit. Daar valt meer uit te halen!

Wanneer het raw-venster opent, kies je meteen voor de optie Zwart-wit. Dat zorgt al voor een enorme veranderin­g. Daarna verander je de compositie en verfijn je de contrasten om de foto echt krachtig te maken.

Je kunt raw-foto’s overigens ook openen in diverse andere programma’s, maar wij maken gebruik van de raw-functie van Photoshop CC, genaamd Adobe Camera Raw (ACR). Lightroom en Bridge beschikken over dezelfde raw-module. Je hebt voor deze workshop ook niet de nieuwste versie nodig – oudere versies werken net zo goed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands