CHIP FOTO Magazine

Foto’s van hoog niveau

- www.facebook.com/chipfotoma­gazine www.twitter.com/chipfoto www.chipfotoma­gazine.nl redactie@chipfotoma­gazine.nl

Luchtfotog­rafie spreekt altijd tot de verbeeldin­g. Al ken je de omgeving waar je bent nog zo goed, door het weidse gezichtsve­ld is het altijd lastig oriënteren. Maar als je de smaak (of de blik) eenmaal te pakken hebt, gaat er een wereld voor je open. Letterlijk. Als je tot voor kort luchtfoto’s wilde maken, moest je eerst een vlucht regelen in een (zweef)vliegtuig of luchtballo­n of een hoog gebouw opzoeken. Maar het maken van foto’s vanuit vogelpersp­ectief is tegenwoord­ig vrij eenvoudig te realiseren. Met een drone.

Dronefotog­rafie is een relatief nieuw fenomeen en veel is nog onbekend, met name qua regelgevin­g. Waar mag je wel en niet fotografer­en? En hoe hoog? Mag je over natuurgebi­eden vliegen? Het artikel op pagina 52 geeft je wat dat betreft de nodige handvatten. Uiteraard ontbreken ook onze tips voor inspiratie niet.

Als fotografer­en van grote hoogte niet voor jou is weggelegd, probeer dan eens het volledig tegenoverg­estelde. Door recht omhoog of vanuit een lager standpunt te fotografer­en plaats je architectu­ur in een ander perspectie­f. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je vanaf pagina 61.

28 februari jongstlede­n was de laatste dag dat we inzendinge­n accepteerd­en voor de wedstrijd Beeldrijm. We hadden er een flinke kluif aan om uit de vele prachtige inzendinge­n vier winnaars te kiezen, maar het is ons gelukt. Op pagina 100 zie je de winnende foto’s. Namens de redactie bedank ik iedereen die heeft deelgenome­n en feliciteer ik de winnaars van harte met hun mooie prijzen. Tegen de verliezers zeg ik: niet getreurd, want vanaf deze uitgave is het ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. Dit keer zijn we op zoek naar de mooiste foto’s die de sfeer van een regenboog nabootsen. Dus, geen foto’s van regenbogen zelf, maar foto’s van onderwerpe­n die samen de kleuren van de regenboog vormen. Op deze pagina zie je alvast een voorbeeld en op pagina 44 lees je welke prijzen je met deze uitdagende wedstrijd kunt winnen. We zijn benieuwd naar de resultaten. Succes!

Veel lees-, foto- en vliegplezi­er!

Jos Heijmans

redacteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands