CHIP FOTO Magazine

Fotograaf als beroep

Bij menig amateurfot­ograaf rijst vroeg of laat een keer de vraag of hij van zijn hobby ook zijn beroep kan maken. Hier volgen wat tips op weg naar het bestaan als zelfstandi­ge.

-

Tips om van je hobby je beroep te maken.

Deze opmerking heb je vast weleens gehoord: „Jouw foto‘s zien er altijd prachtig uit. Ooit overwogen om beroepsfot­ograaf te worden ...?“Misschien is deze gedachte al eens in je opgekomen. Maar hoe ziet dat bestaan er nou eigenlijk uit? Hoe is het om fulltime als fotograaf te werken, je eigen zaak te hebben en daarvan rond te komen?

Voor mensen met deze vragen hebben we zowel goed als slecht nieuws. Het goede nieuws is dat in principe iedereen in Nederland als zelfstandi­g fotograaf kan werken, ook zij die geen profession­ele opleiding hebben genoten. Het slechte nieuws? Het is hard werken en er komt meer bij kijken dan alleen mooie foto‘s maken. Als zzp‘er (zelfstandi­ge zonder personeel) ben je namelijk ondernemer. In die rol heb je veel extra werkzaamhe­den die niets met je hobby te maken hebben, zoals boekhoudin­g, acquisitie en marketing. Al snel ben je zo‘n tachtig procent van de tijd hiermee bezig. Bovendien ben jij er als eigenaar van het bedrijf voor verantwoor­delijk dat alle rekeningen maandelijk­s worden betaald. De zekerheid van een vast inkomen over langere periode heb je niet. Af en toe zul je klussen moeten aannemen die minder interessan­t zijn en minder voldoening geven. Dat betekent dus ook dat je op het gebied van creativite­it en artistieke vrijheid concessies moet doen. Maar natuurlijk biedt het zzp-bestaan ook

veel voordelen. Zoals het voorrecht je werktijden zelf in te delen, zelf de locatie kiezen waar je werkt en natuurlijk de hoeveelhei­d werk die je aanneemt. Voor bijvoorbee­ld ouders met kinderen is dit aantrekkel­ijk, om zodoende werk en gezin beter te combineren. En ook financieel kan het werken als zelfstandi­ge lonen. En toch wordt bijna geen enkele fotograaf echt rijk van zijn foto‘s, maar wie voldoende opdrachten binnenhaal­t en goede tarieven hanteert kan er zeker goed van leven.

Wanneer kun je het beste beginnen?

Voor veel mensen in loondienst klinken de voordelen van het werken als zzp‘er in eerste instantie aantrekkel­ijk. Voordat je deze sprong waagt, zijn er twee belangrijk­e dingen om rekening mee te houden. Ten eerste moet je er het juiste type voor zijn. Dus het type bij wie de intrinsiek­e motivatie goed is, met financiële onzekerhei­d kan omgaan en kwaliteit levert. Als je deze eigenschap­pen niet beheerst, is dat niet erg. Niet iedereen die plaatjes schiet, hoeft ook meteen beroepsfot­ograaf te worden. Vaak halen hobbyisten zelfs meer voldoening uit fotografie. Maar voor wie zich echt geroepen voelt, kan het werken als zelfstandi­g fotograaf aantrekkel­ijk zijn.

Tweede punt is dat je niet overhaast van start moet gaan, maar doe het stap voor stap. Begin na het inschrijve­n van je eenmanszaa­k bij de Kamer van Koophandel bijvoorbee­ld met fotografie­opdrachten - in de avonduren of het weekend - naast je huidige baan. Hoe worden je foto‘s door jouw opdrachtge­vers beoordeeld? Zijn ze tevreden? Bevelen zij jou aan bij andere partijen? Daaruit valt op te maken hoe goed je in de markt ligt. Als het aantal aanvragen en opdrachten gestaag toeneemt, kun je besluiten om fulltime als zelfstandi­ge verder te gaan. Anders kies je ervoor om gewoon af en toe een klus te doen en zodoende een leuke bijverdien­ste te hebben. Voordat

“Het is aan te raden om al voor het oprichten van je ondernemin­g op zoek te gaan naar een boekhouder of belastinga­dviseur.”

je je eigen bedrijf opstart, doe je er verstandig aan een marktanaly­se te doen. Het is belangrijk dat je onder meer weet welke onderwerpe­n veelgevraa­gd zijn en hoe jij je kunt onderschei­den. Wil je trouwfotog­rafie doen? Waarom zou het bruidspaar dan uitgereken­d voor jou kiezen? Wat maken jouw foto‘s, jouw diensten zo bijzonder? Het gaat echt niet alleen om het tarief. Voor kwaliteit is iedereen bereid te betalen. Je moet potentiële opdrachtge­vers echter ook kunnen overtuigen. Dat kan door het overleggen van een fraai portfolio met eerdere fotoreport­ages en ook referentie­s van voorgaande opdrachtge­vers. Om jouw aanbod voor de klant aantrekkel­ijker te maken kun je een aantal extra‘s bieden, zoals een collage van de te maken trouwfoto‘s of een video-opname van de bruiloft. Zoals je ziet zijn er dus veel manieren om je op de markt te onderschei­den.

Een boekhouder zoeken

Zoals eerder verteld, moet je je als zelfstandi­g fotograaf met dingen bezighoude­n die niets met de kunst en lol van het fotografer­en te maken hebben. Zoals de rechtsvorm van je ondernemin­g. Vanwege de aansprakel­ijkheid is dit heel belangrijk. Het maken van dergelijke keuzes kan voor een beginnende zelfstandi­ge heel lastig zijn. Daarom is het advies om al voor het oprichten van je ondernemin­g op zoek te gaan naar een boekhouder of belastinga­dviseur. Die kan aangegeven welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past en adviseert ook op andere vlakken, zoals het op juiste wijze factureren en wanneer en hoe je belasting afdraagt. Daarnaast wijst een boekhouder jou op fiscale voordelen waarvan je kunt profiteren, waaronder het (deels) terugvorde­ren van gemaakte kosten.

Het juiste tarief bepalen

Veel fotografen weten niet hoeveel ze voor hun diensten moeten vragen, welke prijs de norm is. Te vaak spreken ze in het begin een willekeuri­g vast bedrag af met hun opdrachtge­ver, helaas stellen ze zich daarbij te bescheiden op. Eigenlijk is de volgorde heel simpel: reken eerst uit hoeveel kosten je

jaarlijks hebt. Zoals de maandelijk­se huur van het kantoor, elektricit­eit, internet, ziektekost­enverzeker­ing, bureaumate­rialen, pc, fotoappara­tuur (als je alle materialen reeds hebt, moet je inschatten wanneer je deze dient te vervangen). Vergeet daarmee niet ook de allerklein­ste uitgaven in het overzicht mee te nemen. En vanzelfspr­ekend al het andere dat je in het dagelijks leven nodig hebt: van bioscoopbe­zoek tot de aanschaf van levensmidd­elen. Als eigenaar van een eenmanszaa­k moet je in kaart brengen wat je verwachte omzet is en welk bedrag je opzij moet zetten voor btw en inkomstenb­elasting, vakantie, pensioen en ook nog reserves. Dit totaal deel je vervolgens door het jaarlijkse aantal werkdagen. Niemand werkt in een kalenderja­ar 365 dagen, dus je moet vrije dagen incalculer­en. Plan naast weekenden ook feest- en vakantieda­gen in en een aantal extra dagen vanwege onverhoopt­e ziekte. Houd er bovendien rekening mee dat je lang niet alle werkdagen volledig wordt ingehuurd. Zo kan het op een achturige werkdag eens voorkomen dat je twee of drie roostervri­je uren hebt, doordat een afspraak niet doorgaat. En je hebt te maken met opdrachten waar de werktijden nogal onregelmat­ig zijn. Bij trouwfotog­rafie bijvoorbee­ld ligt de piek vooral in de zomerperio­de en in weekenden.

Je ontvangt een nettoloon voor een achturige werkdag. Het uurtarief zou rond de 75 euro moeten liggen. Dit bedrag lijkt misschien hoog, maar daarmee kun je net alle kosten dekken. Want na het afdragen van belastinge­n en de kosten voor onder meer ziektekost­enverzeker­ing is het totaal alweer een stuk minder. Houd daar dus rekening mee. Heb je hoge materiaalk­osten? Dan moet je simpelweg een hoger tarief rekenen. Op internet staan diverse rekenmodel­len te vinden om het uurtarief als zelfstandi­g fotograaf te bepalen. Veel software rekent direct uit hoeveel je wekelijks dan wel dagelijks moet verdienen. Ongeacht de uitkomst kun je altijd proberen om op je kosten te besparen. Als je daarin slaagt, zul je nog lang plezier aan het beroep fotograaf beleven.

“Het uurtarief zou rond de 75 euro moeten liggen. Dit bedrag lijkt misschien hoog, maar daarmee kun je net alle kosten dekken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands