CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s worden zo vaak gebruikt, dat bijna iedereen ze wel kent. Hier lees je het verhaal achter deze foto.

-

Negen regerende vorsten in mei 1910.

In mei 1910 kwamen de Europese vorstenhui­zen in Londen bijeen om de begrafenis van koning Edward VII bij te wonen. Op deze door een onbekende fotograaf gemaakte foto zie je negen koningen. Het is de enige groepsfoto waarop zoveel regerende vorsten te zien zijn.

Op de achterste rij staan van links naar rechts: koning Haakon VII van Noorwegen, tsaar Ferdinand I van Bulgarije, Emanuel II van Portugal, de Duitse keizer Wilhelm II, koning George I van de Hellenen (Griekenlan­d) en de Belgische koning Albert I. Daarvoor zitten van links naar rechts koning Alfons XIII van Spanje, koning George V van Groot-Brittannië en koning Frederik VIII van Denemarken. Het is tevens een familiepor­tret, want de mannen waren bijna allemaal familie van elkaar. De beroemdste familieban­d was die tussen de beide neven Wilhelm II en George V. Die band weerhield de twee er echter niet van om elkaar te bevechten in de Eerste Wereldoorl­og. Beide waren overigens geallieerd met twee andere mannen op de foto. Albert I, koning der Belgen, vocht samen met de Britten en Ferdinand van Bulgarije had de zijde van de Duitsers gekozen.

De begrafenis van Edward VII was de laatste keer dat alle grote Europese vorsten elkaar ontmoetten voor de uitbraak van WO I. Die oorlog betekende trouwens het definitiev­e einde van vier van deze vorstenhui­zen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands