CHIP FOTO Magazine

Voor alles een adapter

Verleg de grenzen van je camera: goedkope adapters maken je uitrusting geschikt voor speciale fotografie­taken.

-

Goedkope adapters maken je camera geschikt voor speciale taken.

Om te beginnen: de beeldkwali­teit van een hoogwaardi­g macro-objectief, een lichtsterk teleobject­ief, of een profession­eel tilt-shiftobjec­tief voor architectu­urfoto’s, is niet te verslaan. Maar als je al deze speciale objectieve­n wil aanschaffe­n, moet je daar een klein vermogen voor neertellen. Daarbij zijn bepaalde objectieve­n voor veel (vooral spiegelloz­e) camera’s helemaal niet verkrijgba­ar.

Wat dat betreft zijn voorzetlen­zen, tussenring­en en converters prima oplossinge­n. Ze zijn in verhouding niet duur en ze voegen bijzondere mogelijkhe­den toe aan je camera. Een eenvoudige omkeerring kost zo’n 15 euro en maakt van een normaal objectief een loep, waarmee je extreme close-ups kunt maken. Bovendien zijn er intussen veel adapters verkrijgba­ar waarmee je oudere objectieve­n op een moderne digitale camera kunt zetten. Ideaal dus om je favoriete oude lenzen af te stoffen en de beperkte mogelijkhe­den van je spiegelloz­e camera uit te breiden.

Het is doorgaans belangrijk om voor de aanschaf van een adapter na te gaan of de aansluitin­g zowel op je camera als op je objectief past, en of de autofocus en andere automatisc­he functies worden ondersteun­d. En als het mogelijk is, moet je ook de beeldprest­atie controlere­n: vergelijk zowel het midden van de foto als de hoeken op scherpte en beeldfoute­n zoals chromatisc­he aberraties, kleurzweme­n en sterke contrasten.

“Let erop dat de adapter autofocus en automatisc­he diafragma ondersteun­t.”

 ??  ?? Shift adapter Met de Laowa Magic Shift Converter kun je het objectief parallel aan het beeldvlakv­erschuiven.
Shift adapter Met de Laowa Magic Shift Converter kun je het objectief parallel aan het beeldvlakv­erschuiven.
 ??  ?? Gecorrigee­rd
Gecorrigee­rd
 ??  ?? Origineel
Origineel
 ??  ?? Grote beeldcirke­lDe converter projecteer­t het onderwerp licht vergroot op desensor.
Grote beeldcirke­lDe converter projecteer­t het onderwerp licht vergroot op desensor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands