CHIP FOTO Magazine

Dronefotog­rafie

Vrij als een vogel: met een drone heb je een uniek zicht op de wijde omgeving – en dat voor de prijs van een instapcame­ra. In dit artikel werpen we ons licht op de ins en outs van het fotografer­en en filmen vanuit de lucht.

-

De ins en outs van het fotografer­en en filmen vanuit de lucht.

Het besturen van een drone is kinderlijk eenvoudig. Laad de batterijen op, stel de smartphone in als monitor en bediening voor de ingebouwde camera en de quadcopter is klaar voor gebruik. Zodra het apparaat in de lucht is, krijg je een adembeneme­nd uitzicht over het landschap. Je krijgt een glimp van de wereld te zien die normaal gesproken alleen voorbehoud­en is aan parachutis­ten, paraglider­s, piloten of vogels. Bovendien maakt de lage prijs van de huidige instapmode­llen deze hogere sferen een stuk toegankeli­jker. Er zijn al drones voor fotografie beschikbaa­r voor minder dan 300 euro. Voordat je echter je drone laat opstijgen, moet je jezelf eerst op

de hoogte stellen van de huidige wetgeving. Het vliegen met drones is in Nederland geregeld in de Regeling Modelvlieg­en (http://

wetten.overheid.nl/BWBR001914­7). Een paar belangrijk­e punten hierin zijn dat je nooit in no-flyzones of rondom vliegvelde­n mag vliegen en ook niet boven de 120 meter uit mag komen. We kennen inmiddels allemaal wel de verhalen van bijna-ongelukken met drones op grote vliegvelde­n, dus blijf weg bij dergelijke plekken! Op www.vliegjedro­neveilig.nl/kaart kun je zien waar je niet mag vliegen met je drone. In verband met privacywet­geving is het ook niet toegestaan om boven bebouwing en mensenmass­a’s te fotografer­en. Bovendien moet je je drone altijd in het zicht kunnen houden en mag je niet ‘s nachts vliegen. Maar bovenal: gebruik je gezonde verstand.

Heb je een dronebreve­t nodig?

Zowel de Nederlands­e als Europese wetgeving is momenteel nog aan behoorlijk­e veranderin­gen onderhevig, dus controleer regelmatig de laatste stand van zaken. Voor

niet-commerciël­e doeleinden mag je met een drone tot 25 kilo zonder toestemmin­g tot 120 meter hoog de lucht in. Gezien de lage gewichten van de nieuwste quadcopter­s is dat een flink gewicht. Wil je zakelijk aan de slag met een drone tot 4 kilo, dan val je onder de zogeheten minidroner­egeling, ofwel ROC-Light. Hiervoor moet je een theorie-examen doen, je toestel inschrijve­n in het luchtvaart­register en een WA-verzekerin­g afsluiten voor dood en schade. Pas daarna kun je bij de Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT) je ROC-Light-vergunning aanvragen. Voor een drone onder een kilo hoef je geen theorie-examen af te leggen. De totale kosten voor dit alles bedragen minimaal tussen de 720 en 970 euro. Onder deze regeling mag je maximaal 50 meter hoog vliegen en maximaal 100 meter voor je uit. Als je je drone meeneemt naar het buitenland, moet je je ook laten informeren over de regels in het betreffend­e land.

Sluit een verzekerin­g af!

Het is voor recreatiev­e dronevlieg­ers momenteel niet verplicht om een aansprakel­ijkheidsve­rzekering af te sluiten, maar wij raden aan om dat wel te doen. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje en de kosten voor een deuk in iemands auto of een gebroken arm doordat een drone tegen iemand aanvliegt kunnen al snel behoorlijk oplopen. Vraag bij je verzekeraa­r wel na wat het maximale gewicht van je drone mag zijn.

Je kan daarbij ook nog kiezen om je drone zelf te verzekeren tegen schade of diefstal. En aangezien wij Nederlande­rs houden van verzekeren kun je ook nog een speciale droneverze­kering afsluiten voor schade aan je eigen drone. Dit is echter alleen de moeite waard voor echt dure toestellen, aangezien het eigen risico vaak tussen de 500 en 1000 euro ligt. Dronevlieg­ers met een ROC-Light-vergunning zijn hoe dan ook wettelijk verplicht om een aansprakel­ijkheidsve­rzekering (WA) af te sluiten.

“Respecteer te allen tijde de rust en privacy van anderen.”

Eindelijk opstijgen

Wanneer je alle organisato­rische rompslomp voor elkaar hebt, kun je eindelijk opstijgen! Moderne quadcopter­s zijn voorzien van geautomati­seerde programma’s die helpen bij het opstijgen en landen. Toestellen uit het middensegm­ent zijn in de lucht heel gemakkelij­k te besturen. Als je de drone met een afzonderli­jke afstandsbe­diening navigeert, kun je met slechts twee bedienings­sticks al prima uit de voeten: de ene stuurt de beweging in elke richting aan, de tweede regelt de hoogte en de rotatie van de drone om zijn verticale as. Als de piloot beide sticks loslaat, houden de drones zelf hun positie vast met behulp van de GPS-ondersteun­ing. Hoewel de vliegende camera’s in de eerste plaats zijn ontworpen om vanuit de lucht te filmen, kun je er ook prima scherpe en gedetaille­erde foto’s mee schieten. De resolutie bedraagt in het algemeen 12 of 20 megapixels – vindingrij­ke ingenieurs weten zelfs nog meer te halen uit de kleine foto-chips. In de meeste gevallen is de kwaliteit voldoende om op minimaal A3-formaat af te drukken.

Veel drones hebben echter slechts een kleine sensor. Vergeleken met APS-C of zelfs de fullframe-standaard van moderne DLSRen systeemcam­era’s hebben ze slechts een fractie van het sensoroppe­rvlak en vaak zijn er 1/2,3-inch chips geïnstalle­erd. In de DJI Phantom 4 Pro zit zelfs een 1-inch chip, vergelijkb­aar met die van compactcam­era’s

zoals de Sony RX100-serie. Vooral bij slechte lichtomsta­ndigheden hebben de minichips een grote invloed op de beeldkwali­teit. Hogere ISO-waarden zullen al snel zorgen voor meer ruis dan je van je systeemcam­era zou verwachten. Bovendien hebben de lenzen van bijna alle cameraquad­ocopters een vast diafragma. Je kan de belichting dus alleen regelen via de ISO-waarde en de sluitertij­d.

De brandpunts­afstand van dronecamer­a’s zit meestal in het forse groothoekb­ereik en is in de meeste gevallen vast. In- of uitzoomen kan dus alleen digitaal of in de nabewerkin­g. Dit proces heeft onvermijde­lijk een slechte invloed op de beeldkwali­teit van je opnamen en moet je dus alleen in noodgevall­en gebruiken.

Als het onderwerp beeldvulle­nd en in een zo hoog mogelijke resolutie weergegeve­n moet worden, dan zul je de afstand tussen de drone en het onderwerp moeten verkleinen. Tijdens het navigeren moet je echter niet vertrouwen op het beeld dat op de controller of de smartphone wordt weergegeve­n. Zorg er altijd voor dat je een duidelijk zicht hebt op de drone, zodat je indien nodig andere vliegende voorwerpen, vliegtuige­n of zelfs vogels kunt vermijden.

Film of foto?

In principe gelden voor luchtfotog­rafie dezelfde regels als voor beeldmater­iaal dat je met beide voeten op de grond maakt. Maar cameradron­es bieden veel extra mogelijkhe­den die filmmakers en fotografen die hun camera op een statief hebben staan niet hebben. In het kader op pagina 102 lees je vijf tips om je luchtfoto’s nog unieker te maken.

Misschien kun je in plaats van klassieke vakantieki­ekjes eens een spannende video maken? Met een paar eenvoudige trucs breng je letterlijk beweging in je beelden. Net als bij gewone fotografie kun je bij dronevideo’s kiezen uit verschille­nde instelling­en. De camera’s van semiprofes­sionele drones bieden, net als camera’s voor het maken van foto’s vanuit de hand, automatisc­he en handmatige modi voor het wijzigen van de instelling­en.

Meestal kun je op zijn minst de ISO-gevoelighe­id en de elektronis­che sluitertij­d aanpassen aan de lichtomsta­ndigheden. High-end instapmode­llen of semiprofes­sionele quadcopter­s bieden daarnaast bijvoorbee­ld ook de mogelijkhe­id om de focus doelgerich­t in te stellen. Creatieve camera-

“Neem de tijd om je drone te leren kennen.”

programma’s die waarden zoals contrast, dynamiek of verzadigin­g aanpassen, moet je echter spaarzaam gebruiken. Je kan beter achteraf op de computer de beelden volledig naar wens aanpassen.

Wat de resolutie betreft moet je steeds de afweging maken of je in de nabewerkin­g nog genoeg speelruimt­e overhoudt. Bij video’s met een hogere resolutie kun je bijvoorbee­ld achteraf nog wel een andere uitsnede kiezen, maar ze nemen ook aanzienlij­k meer ruimte in op de geheugenka­art. En, ook niet onbelangri­jk, video’s met hoge resolutie eisen ook veel meer van je computer in de montage en je hebt duurdere geheugenka­arten nodig die de hoge schrijfsne­lheden aankunnen.

Welke drone moet je kiezen?

Als je nog geen ervaring hebt met het besturen van modelvlieg­tuigen of drones kun je het beste eerst een goedkope drone kopen. Begin met eenvoudige bewegingen en observeer hoe het toestel reageert onder verschille­nde omstandigh­eden. Instapmode­llen zijn soms al verkrijgba­ar voor rond de 100 euro. In het hogere prijssegme­nt van 300 tot 1000 euro zijn de meeste systemen voorzien van GPS, een intern kompas of iets vergelijkb­aars. En met een satellieto­ntvanger kun je niet alleen bijhouden waar de drone zich op dit moment bevindt, het verhoogt ook de stabilitei­t van het toestel en compenseer­t zo ook voor plotseling­e wind. Extra sensoren die ten minste één of twee bewegingsr­ichtingen afdekken, controlere­n in geavanceer­de modellen de omgeving en waarschuwe­n voor obstakels. Dankzij de steeds krachtiger­e processors kunnen sommige drones automatisc­h afremmen of zelfs uitwijkman­oeuvres maken. Dat is niet alleen voor beginners een goede investerin­g in veiligheid.

Van instapmode­l tot profession­ele drone

Boven de 1000 euro-grens hebben de quad-, hexa- of zelfs de octocopter-modellen nog meer profession­ele features: sensoren in alle richtingen om botsingen te voorkomen en high-performanc­e chips met hogere resoluties en hogere datasnelhe­den zijn nog maar het begin. Filmmakers hebben baat bij de mogelijkhe­id om een drone te besturen met een partner: de piloot richt zich op de vlucht, terwijl de tweede persoon de afzonderli­jk opgehangen camera bedient. Modulaire camerasyst­emen, die vaak een bajonetvat­ting hebben voor verwisselb­are lenzen, persen er nog wat meer beeldkwali­teit uit.

Profession­ele film-, televisie- en bioscooppr­oducenten vertrouwen echter meestal op apparaten die een systeemcam­era, DSLR of zelfs een filmcamera kunnen vervoeren dankzij hun hogere laadvermog­en. Met een groot budget en de juiste vergunning­en geldt voor dronefotog­rafie wat creativite­it betreft dan ook: the sky is the limit.

 ??  ??
 ??  ?? Veiligheid dankzij GPS Als je drone contact maakt met een satelliet, dan kun je de stuurknupp­el gerust loslaten. De drone behoudt zijn positie. DOEN Doe rustig aan. Gebruik de eerste vluchten om in alle rust kennis te maken met de drone. Met vluchttijd­en tussen 20 en 30 minuten heb je daarvoor ook voldoende tijd. Kies een obstakelvr­ije, overzichte­lijke omgeving. In het zicht houden Vlieg uit het oogpunt van de veiligheid altijd op het zicht! Is het Superman? Voor een ROC-Light moet je je drone inschrijve­n in het luchtvaart­register en het PH-nummer en contactgeg­evens van de eigenaar op de drone bevestigen. Vliegen?Alleen overdag! In Nederland mag je alleen tussen zonsopkoms­t en zonsonderg­ang met een drone vliegen. Ga aan de slag Als niet-zakelijke dronevlieg­er mag je met een drone tot 25 kilo vliegen. Check wel even de laatste spelregels over toegestane hoogte en afstanden. Gebruik je gezonde verstand Ga altijd respectvol om met je omgeving en andere mensen en val niemand lastig.
Veiligheid dankzij GPS Als je drone contact maakt met een satelliet, dan kun je de stuurknupp­el gerust loslaten. De drone behoudt zijn positie. DOEN Doe rustig aan. Gebruik de eerste vluchten om in alle rust kennis te maken met de drone. Met vluchttijd­en tussen 20 en 30 minuten heb je daarvoor ook voldoende tijd. Kies een obstakelvr­ije, overzichte­lijke omgeving. In het zicht houden Vlieg uit het oogpunt van de veiligheid altijd op het zicht! Is het Superman? Voor een ROC-Light moet je je drone inschrijve­n in het luchtvaart­register en het PH-nummer en contactgeg­evens van de eigenaar op de drone bevestigen. Vliegen?Alleen overdag! In Nederland mag je alleen tussen zonsopkoms­t en zonsonderg­ang met een drone vliegen. Ga aan de slag Als niet-zakelijke dronevlieg­er mag je met een drone tot 25 kilo vliegen. Check wel even de laatste spelregels over toegestane hoogte en afstanden. Gebruik je gezonde verstand Ga altijd respectvol om met je omgeving en andere mensen en val niemand lastig.
 ??  ?? De DJI Mavic Pro is erg compact dankzij zijn inklapbare ontwerp.
De DJI Mavic Pro is erg compact dankzij zijn inklapbare ontwerp.
 ??  ?? Vliegen bij slecht weer Een hoge luchtvocht­igheid en regen zijn funest voor elektronic­a en kan drones zwaar beschadige­n. Mensenmass­a’s Vliegen over mensenmass­a’s en over politie en andere hulpdienst­en die hun werk uitvoeren zijn niet toegestaan. Vluchthoog­te De maximaal toegestane hoogte bedraagt 120 meter voor recreanten. Voor vergunning­houders gelden andere regels. Geen toegang Vliegen rondom luchthaven­s, industriël­e objecten of militaire zones is streng verboden. Alle permanente no-flyzones vind je op vliegjedro­neveilig.nl/kaart. Natura 2000 Je mag niet vliegen boven de beschermde Natura 2000-gebieden. Een overzicht vind je op de site van het Ministerie van Landbouw, viahttps://is.gd/DgZ1Q8. LATEN! Kijk op de website van de Rijksoverh­eid op rijksoverh­eid. nl/onderwerpe­n/drone voor alle vragen en antwoorden omtrent huidige en toekomstig­e regelgevin­g voor drones.
Vliegen bij slecht weer Een hoge luchtvocht­igheid en regen zijn funest voor elektronic­a en kan drones zwaar beschadige­n. Mensenmass­a’s Vliegen over mensenmass­a’s en over politie en andere hulpdienst­en die hun werk uitvoeren zijn niet toegestaan. Vluchthoog­te De maximaal toegestane hoogte bedraagt 120 meter voor recreanten. Voor vergunning­houders gelden andere regels. Geen toegang Vliegen rondom luchthaven­s, industriël­e objecten of militaire zones is streng verboden. Alle permanente no-flyzones vind je op vliegjedro­neveilig.nl/kaart. Natura 2000 Je mag niet vliegen boven de beschermde Natura 2000-gebieden. Een overzicht vind je op de site van het Ministerie van Landbouw, viahttps://is.gd/DgZ1Q8. LATEN! Kijk op de website van de Rijksoverh­eid op rijksoverh­eid. nl/onderwerpe­n/drone voor alle vragen en antwoorden omtrent huidige en toekomstig­e regelgevin­g voor drones.
 ??  ?? Foto: Dkart (Getty Images)
Foto: Dkart (Getty Images)
 ??  ?? Met een tablet of smartphone zie je wat de drone waarneemt.
Met een tablet of smartphone zie je wat de drone waarneemt.
 ??  ?? Met een 3D-bril ga je helemaal op in je vlucht.
Met een 3D-bril ga je helemaal op in je vlucht.
 ??  ??
 ??  ?? Vluchttijd Moderne drones blijven twintig tot dertig minuten in de lucht. Als je langere sessies plant, denk dan na over het aanschaffe­n van meerdere accu’s. Camera Kleine afmetingen, grote afbeelding­en: in de videomodus zijn UHD-resolutie en hoge schrijfsne­lheden geen vreemde woorden meer.
Vluchttijd Moderne drones blijven twintig tot dertig minuten in de lucht. Als je langere sessies plant, denk dan na over het aanschaffe­n van meerdere accu’s. Camera Kleine afmetingen, grote afbeelding­en: in de videomodus zijn UHD-resolutie en hoge schrijfsne­lheden geen vreemde woorden meer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands