CHIP FOTO Magazine

Accessoire­s

Het idee van een mengpaneel voor Adobe Lightroom van een Finse knutselaar, klinkt best spannend, maar presteert de Loupedeck in onze test beter dan de standaard randappara­tuur?

-

Lightroom-controller Loupedeck, smartphone­stabilisat­or Joby GripTight POV Kit en instant camera Fujifilm instax Square SQ10.

Op crowdfundi­ng-platform Indiegogo steunden zo’n 1500 mensen het idee voor een controller speciaal voor Adobe Lightroom. Knoppen draaien en drukken, in plaats van moeizaam afzonderli­jke opties zoeken – waarom eigenlijk niet? Wanneer je de doos openmaakt, lijkt het tegen te vallen wat je krijgt. Naast het eigenlijke apparaat, zit er namelijk alleen maar een klein briefje in de verpakking. De software die je nodig hebt, moet je dan ook online downloaden.

Het is goed om te weten dat de Loupedeck momenteel alleen werkt met Adobe Lightroom CC Classic en Lightroom 6. Het paneel bestaat voornameli­jk uit plastic, maar desondanks voelt het apparaat kwalitatie­f solide aan en dankzij de rubberen voetjes aan de onderkant staat de Loupedeck stevig op je bureau.

Naast vast toegewezen knoppen en wieltjes voor het aanpassen van bijvoorbee­ld contrast en helderheid, heb je de mogelijkhe­id om van twee knoppen en een regelaar zelf de functie in te stellen. Bovendien kun je zestien presets voor kleurcorre­cties opslaan. Dat configurer­en gaat heel makkelijk via de software. Ook de gevoelighe­id van de regelaars kun je daar instellen.

Alternatie­f voor muis en toetsenbor­d?

Het veranderen van waardes via de draaiknopp­en gaat makkelijk en intuïtief. Bovendien voelt het alsof je wat meer controle hebt, en sneller en nauwkeurig­er kunt werken dan wanneer je muis en toetsenbor­d gebruikt. De knop waarmee je alles weer terugzet naar de oorspronke­lijke instelling­en is ook handig.

Helemaal zonder de traditione­le apparaten werkt het overigens niet: zo heb je bij het uitsnijden van foto’s nog altijd een muis nodig. Wat dat betreft is de Loupedeck een uitstekend­e aanvulling op je muis en toetsenbor­d, maar geen volwaardig alternatie­f. Net zoals bijvoorbee­ld speciale toetsenbor­den voor videobewer­king, maakt de Loupedeck de bediening makkelijke­r, maar is de aanschafpr­ijs aan de hoge kant.

“Lightroom-profession­als hebben er profijt van, beginners gebruiken waarschijn­lijk gewoon toetsenbor­d en muis.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De controller biedt direct toegang tot heel veel functie en een paar knoppen kun je zelf configurer­en.
De controller biedt direct toegang tot heel veel functie en een paar knoppen kun je zelf configurer­en.
 ??  ?? De Loupedeck bestaat voornameli­jk uit plastic, maar desondanks voelt het apparaat kwalitatie­f solide aan.
De Loupedeck bestaat voornameli­jk uit plastic, maar desondanks voelt het apparaat kwalitatie­f solide aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands