CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix DC-GH5S

Foto’s maken gaat prima met de Lumix DC-GH5S, maar eigenlijk is het toestel ook een krachtige videocamer­a.

-

Foto’s maken gaat prima met de Lumix DC-GH5S, maar eigenlijk is het een krachtige videocamer­a.

In eerste instantie maakt de Panasonic Lumix GH5S geen erg beste indruk: geen beeldstabi­lisatie, een resolutie van maar 10 megapixel en een prijs van zo’n 2500 euro. Maar daar is een reden voor. De Lumix GH5S is in principe een Lumix GH5, maar dan met de focus op video en de daarbij horende functies. Uiteraard kun je met de Micro-Four-Thirds-DSLM ook fotografer­en, maar als dat voornameli­jk je doel is, investeer je in het verkeerde apparaat. De Lumix GH5S heeft een paginalang­e functielij­st alleen maar voor de videomodus, waar filmfans ongetwijfe­ld warm voor lopen. Bovendien presteert de GH5S bij slecht licht beter dan welke andere MicroFour-Thirds-DSLM ook.

Een nacht met de GH5S

ISO 204.800 op een Lumix? Is dat geen gekkenwerk? Panasonic heeft uiteraard de juiste voorzorgsm­aatregelen getroffen voor deze extreem hoge limiet. Naast de gereduceer­de resolutie en de grotere, lichtgevoe­ligere pixels, is er nog iets moois: dubbele gain (Dual Native ISO). Die technologi­e zorgt voor minder ruis en tegelijker­tijd voor een maximale beeldkwali­teit en een groter dynamisch bereik.

Deze theorie komt overeen met onze praktijker­varing en testresult­aten. Zelfs bij ISO 6400 vertonen foto’s nauwelijks ruis. En belangrijk­er, de kleuren zien er krachtig en kleurecht uit, details blijven behouden en de scherpte aan de randen is van een constant hoog niveau. Met maximaal 1304 lijnparen per beeldhoogt­e en zodoende meer dan 600 lijnparen minder dan de GH5, zal menig fotograaf z’n schouders ophalen. Maar tussen de minimale en maximale ISO ligt een resolutiev­erschil van 15 procent. Hetzelfde voortreffe­lijke beeld is ook te zien in de detailweer­gave. Alleen verbeterin­gen bij beeldruis kunnen niet helemaal worden ondersteun­d door onze testresult­aten: vanaf ISO 6400 treden er storende pixels op. Toch is de ruis fijner dan normaal gesproken en daardoor toch minder storend.

Eerste Lumix met 14-bit RAW

Resolutie is niet alles. 10 megapixel is voldoende voor afdrukken op A4, misschien

zelfs op A3. Maar er blijft niet al te veel ruimte over om bij te snijden. Afgezien daarvan treedt er weinig ruis op en is er een verbeterd dynamisch bereik. Moet fabrikant Panasonic daarom niet ook de kleurdiept­e van het RAW-formaat verhogen? Ja. En dat is ook gebeurd. De Lumix GH5S is de eerste Panasonic met een instelbare 14-bit kleurruimt­e. Lichtrefle­cties profiteren daar niet zoveel van, maar in de diepte zijn nog steeds details te herkennen.

Dus waarom heb je de keuze, als zich zo’n voordeel voordoet? Vanwege de burstmodus. Die werkt bij geactiveer­d 14-bit formaat een heel beeld per seconde langzamer dan bij 12-bit. Niet dat dit zo erg is, want met 12,1 beelden per seconde is de Lumix GH5S nog steeds behoorlijk snel. Maar een beeld minder is ook een kans minder om het onderwerp op het juiste moment vast te leggen. Overigens werkt de burstmodus bij jpeg’s langzamer, met 11,6 beelden per seconde. Dat blijkt ook uit metingen. Wil je een hogere snelheid, dan gebruik je de 4K-foto-modus, zodat je met 60 beelden per seconde op 8 megapixel kunt fotografer­en.

Zeer uitgebreid­e videomodus

De verbeterde beeldkwali­teit is natuurlijk ook positief voor de videomodus – waar eigenlijk de nadruk op ligt bij dit toestel. Cinema 4K en Ultra HD met 60 beelden per seconde zonder veranderin­g van brandpunts­afstand, leveren scherpe opnames op, terwijl opnames in Full HD met 240p indrukwekk­end slow motion materiaal opleveren. Daarbij heb je de beschikkin­g over datasnelhe­den tot 400 Mbit – inclusief de modus All-Intra, voor continue opname in grootforma­at, wat praktisch is voor de nabewerkin­g.

Voor HDR-films heb je de HLG-modus. De 10-bit kleurruimt­e en een 4:2:2-sample zorgen voor een accuratere kleurweerg­ave en verminderi­ng van bandingeff­ecten, wat zichtbare en dus storende kleuroverg­angen reduceert. Het zeer vlakke VLOG-L-kleurprofi­el behoort ook tot de basisuitru­sting en levert uitstekend materiaal om te bewerken. Bovendien kun je de Timecode voor het synchronis­eren van meerdere Lumix-GH5Scamera’s importeren en exporteren, wat de exacte aanpassing van beeld- en geluidsmat­eriaal in de postproduc­tie gemakkelij­ker maakt. Er wordt in elk geval één geschikte kabel meegelever­d, voor de aansluitin­g aan de voorkant.

Volle magnesiumb­ehuizing

Panasonic heeft alles in een spatwaterd­ichte magnesiumb­ehuizing gestopt, die met

Uitrusting De belangrijk­ste vernieuwin­gen hebben betrekking op de filmmodus. We noemen de hoogtepunt­en.

uitzonderi­ng van de rode REC-knop en de eveneens rode ring op de modusknop overeenkom­t met de Lumix GH5. Zo ook de grote OLED-zoeker met een vergroting van 0,76x en hoge resolutie. Verder is er een uitklapbaa­r en eveneens scherp touchscree­n van 3,2 inch dat je kunt gebruiken. Er zijn twee razendsnel­le geheugenka­artslots (UHS-II), inclusief Hot-Swapping-functie, drie kartelwiel­tjes en HDMI-, koptelefoo­n- en microfoona­ansluiting­en inclusief fantoomspa­nning. Er zit een USB-C-aansluitin­g op waarmee je zeer snel data kunt overzetten, maar de accu opladen via deze aansluitin­g lukt niet.

Verder ontbreekt een beeldstabi­lisatie; nog een reden waarom de zustermode­llen voor fotografen interessan­ter zijn. Voor filmers, die sowieso meestal met een statief of gimbal werken, is dat juist handig. Een geïntegree­rde beeldstabi­lisatie zou ze juist alleen maar tegenwerke­n. Bovendien zit bij de GH5S de warmteafvo­er direct onder de sensor, wat in de praktijk tot langere clips zou moeten leiden. Want ook de GH5S ziet af van de gebruikeli­jke 30 minuten-grens per opname. De lengte is alleen afhankelij­k van de grootte van de geheugenka­arten en de capaciteit van de accu – dus maximaal 130 minuten UHD-video, respectiev­elijk 670 foto’s. Voor een DSLM zijn dat prima waarden.

Al met al kunnen wij de Panasonic Lumix GH5S aanbevelen. In elk geval voor filmers. Natuurlijk kun je er wel mee fotografer­en, maar daarvoor kun je beter de Lumix G9 of de Lumix GH5 kopen. Die zijn ook nog eens goedkoper.

Conclusie

De GH5S is een camera voor fotografen die ook graag filmen. Wat betreft prestaties bij weinig licht zal menig Micro-Four-Thirds-fan jaloers worden. Wie de zeer prijzige videofunct­ies niet gebruikt, kan beter een ander model kiezen. Bijvoorbee­ld de Lumix GH5. Daar kun je ook nog wel mee filmen, maar je bent wel veel goedkoper uit.

 ??  ?? Panasonic Lumix GH5S met Nocticron 42,5mm | f/1.2 | 86mm (kb) | f/1.2 | 1/100 s | ISO 5000 Panasonic heeft de autofocus opnieuw verbeterd. De Lumix GH5S stelt zelfs bij slechte lichtomsta­ndigheden nog razendsnel scherp. Fotografer­en en filmen bij...
Panasonic Lumix GH5S met Nocticron 42,5mm | f/1.2 | 86mm (kb) | f/1.2 | 1/100 s | ISO 5000 Panasonic heeft de autofocus opnieuw verbeterd. De Lumix GH5S stelt zelfs bij slechte lichtomsta­ndigheden nog razendsnel scherp. Fotografer­en en filmen bij...
 ??  ?? De batterijgr­ip DMWGBBH5 van de Lumix GH5 past ook op de GH5S en er passen twee accu’s in van
het soort DMW-BLF19. Voor het synchronis­eren van de tijdstempe­l kun je de camera aansluiten met een kabel. Een kabel zit al in de verpakking.
De batterijgr­ip DMWGBBH5 van de Lumix GH5 past ook op de GH5S en er passen twee accu’s in van het soort DMW-BLF19. Voor het synchronis­eren van de tijdstempe­l kun je de camera aansluiten met een kabel. Een kabel zit al in de verpakking.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands