CHIP FOTO Magazine

13 Zwart-witfoto’s

-

Zwart-wit is de onsterfeli­jke klassieker in de fotografie. Er zijn twee manieren om dergelijke foto’s te creëren. Je kunt een foto eerst volledig bewerken en vervolgens er een zwart-witfilter overheen leggen, maar je kunt hem ook direct in Camera Raw bewerken. Dat laatste is wat effectieve­r en heeft ook onze voorkeur. Het grote voordeel is dat je elke afzonderli­jke kleur een bepaalde tint grijs kunt geven. Zo kun je het hoofdonder­werp los maken van de achtergron­d door er gewoon een donkere kleur grijs aan toe te kennen. Dit levert dus ook meer speelruimt­e en creativite­it.

1 Basisinste­llingen

De eerste stap in Camera Raw is het aanpassen van wat basisinste­llingen. Je bewerkt de foto net zoals altijd, dus je past de belichting, witbalans, diepte en dergelijke aan. Omdat zwart-witfoto’s een zeer sterk contrast tussen lichte en donkere gedeeltes hebben, trek je de regelaar Contrast naar rechts, tot het effect bijna te sterk is. Dit werkt in zwart-wit daarna juist erg goed.

2 Grijswaard­en omzetten

Ga naar het tabblad »KVL/Grijswaard­en« en klik daar op »Omzetten in grijswaard­en«. Daaronder zie je acht schuifrege­laars voor de verschille­nde kleuren. Schuif je er een naar links, dan wordt die kleur in de foto donkerder (en lichter wanneer je hem naar rechts schuift). We hebben hier de blauwe jurk lichter gemaakt en de roden lippen donkerder.

3 Kleurtintc­urve

Om de bewerking te voltooien, moet je het contrast nog wat versterken. Ga daarvoor naar het tabblad Kleurtintc­urve. Die kun je hier net zo instellen als in Photoshop. Je kunt handmatig punten bepalen, of je kiest uit het menu de optie Schril contrast. Ook hier kun je handmatig nog alles aanpassen.

 ??  ??
 ??  ?? Origineel
Origineel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands