CHIP FOTO Magazine

Shift in architectu­urfotograf­ie

Kromme lijnen corrigeren in de camera

-

Shift-objectieve­n zijn dure, profession­ele objectieve­n die vooral in de architectu­urfotograf­ie worden gebruikt. Dankzij de shift-functie kan het objectief een paar millimeter naar boven schuiven, waardoor de projectie van het beeld op de sensor verandert en de lijnen worden rechtgezet. Hierop aansluiten­d heeft Laowa afgelopen jaar de Magic Shift Converter op de markt gebracht (die wel alleen maar werkt met Laowa’s eigen objectief 12mm Zero-D en Sony fullframe E-Mount-lenzen).

Ruimte voor correcties

Om voldoende ruimte te hebben voor het corrigeren van het perspectie­f vergroot de converter het beeld met een factor 1,4 op de sensor. De beeldcirke­l wordt daardoor beduidend groter dan de oorspronke­lijke uitsnede.

Perspectie­fcorrectie

Om een gevel zonder vervorming te fotografer­en moet de camera parallel aan het gebouw worden gehouden. In het rechter geval zijn dan alleen nog de onderste verdieping­en en het water te zien. In de tweede stap wordt de gewenste uitsnede ingesteld door het objectief licht naar boven te ‘shiften’.

Geweldige macrofoto’s

In de macrofotog­rafie wil je kleine onderwerpe­n zo groot mogelijk weergeven. De eenvoudigs­te oplossing daarvoor is een voorzetlen­s, die je direct op het objectief schroeft en die het onderwerp als een loep wat vergroot. Voorzetlen­zen kunnen de beeldkwali­teit verslechte­ren, maar aan de andere kant kan iedereen er mee overweg. Gewoon erop schroeven en fotografer­en zoals je altijd doet. Alle automatisc­he functies doen het ook gewoon zoals je gewend bent.

Je kunt ook tussenring­en gebruiken om een grotere afbeelding te realiseren. Die zijn in verschille­nde lengtes verkrijgba­ar. Je kunt ze naar hartenlust combineren en er zit geen glas in, zodat er geen nadelig effect op de beeldkwali­teit ontstaat. Je kunt er ook een macro-balg voor gebruiken, waarmee je de lengte traploos kunt instellen. Op die manier kun je dichter bij het onderwerp komen en het zodoende groter fotografer­en. Het nadeel van tussenring­en en balgen is dat ze zorgen voor minder licht en eigenlijk alleen geschikt zijn voor bewegende onderwerpe­n. Bovendien gaat de mogelijkhe­id om oneindig scherp te stellen verloren (bij macrofoto’s kan dit worden verholpen). Wil je autofocus en automatisc­h diafragma gebruiken, dan moet je er bij de aanschaf van een tussenring op letten dat die de communicat­ie tussen objectief en camera ondersteun­t.

Je kunt ook indrukwekk­ende resultaten boeken met een omkeerring. Daarmee kun je een objectief achterstev­oren op je camera plaatsen. Het objectief werkt op die manier als een loep. Hoe korter de brandpunts­afstand van het gebruikte objectief, hoe sterker het vergroting­seffect zal zijn. In combinatie met een 18mm groothoekl­ens is het bijvoorbee­ld geen probleem om een lieveheers­beestje beeldvulle­nd te fotografer­en. Voor sommige camerasyst­emen (waaronder

Canon en Nikon) bestaan ook automatisc­he retro-adapters, die wel een stuk duurder zijn. Ze ondersteun­en in elk geval wel autofocus en automatisc­h diafragma, mits je de vanwege de omkering onderbroke­n contacten met een kabel alsnog aansluit.

Ander systeem dankzij adapters

Voor dslm’s is de keuze aan objectieve­n een stuk kleiner dan voor dslr’s. Daarom zijn er veel adapters te koop die de aansluitin­g van dslr-objectieve­n op spiegelloz­e camera’s mogelijk maken. Daarbij wordt de afstand tussen sensor en objectief verhoogd naar de afstand die typisch is voor dslr’s, wat noodzakeli­jk is om het objectief correct te kunnen scherpstel­len. Met de juiste adapter kun je overigens ook objectieve­n van andere fabrikante­n gebruiken, of middenform­aatobjecti­even op een dslr aansluiten.

Adapters voegen extra functies toe aan je camera, bijvoorbee­ld shift (zie boven) en

tilt (kantelen). De laatste wordt zowel door productfot­ografen als hobbyfotog­rafen gebruikt en levert verbluffen­de foto’s op: het kunstmatig verkleinde scherptebe­reik kan vrijwel helemaal over de foto worden gelegd, waardoor bijvoorbee­ld panoramafo­to’s er als miniatuurf­oto’s uitzien.

Ook speedboost­ers vallen onder adapters. Ze maken objectieve­n over het algemeen een stukje lichtsterk­er, waardoor de benodigde belichting­stijd wordt gereduceer­d en de camera dus ‘sneller’ wordt. Je moet dan wel inleveren op de brandpunts­afstand: die wordt meestal een factor 0,7 korter en maakt bijvoorbee­ld van een 50mm-objectief een 35mm-objectief. Net als bijna alle adapters, zijn speedboost­ers ook zowel goedkoop (Qeunox, ca. 150 euro) als duur (Metabones, ca. 450 euro) verkrijgba­ar. De aanschaf van een adapter kan in sommige gevallen dus wel duurder zijn dan de prijs van een nieuw objectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands