CHIP FOTO Magazine

5 tips voor spannende luchtfoto’s

-

1 Loodrecht: abstracte foto’s – en minder is vaak meer

De kracht van de kleine vliegmachi­nes is dat drones elke denkbare hoek kunnen pakken. Vooral het klassieke vogelpersp­ectief is een aanrader. Beweeg de drone recht over het gewenste onderwerp en kantel de camera verticaal naar beneden. Laat je inspireren door lijnen, afgrenzing­en en kleuren. Lange belichting­stijden behoren ook tot de mogelijkhe­den.

2 Vergeet de voorgrond niet

Net als bij de fotografie op de grond moet je rekening houden met een paar compositie­regels wanneer je vanuit de lucht fotografee­rt. Naast de regel van derden en een goede kleurencom­positie is juist ook de verhouding tussen voor- en achtergron­d bijzonder interessan­t.

3 Gebruik een ongecompri­meerd bestandsfo­rmaat

Wanneer je fotografee­rt met DSLR of systeemcam­era heb je de keus om te schieten in verschille­nde bestandsfo­rmaten. Bij sommige drones heeft de piloot ook deze keuze. Wil je de afbeelding­en achteraf nog bewerken, kies dan zeker voor het raw-formaat als je de mogelijkhe­id hebt.

4

Uitgebreid­e voorbereid­ing

Meestal kun je rond de twintig à dertig minuten vliegen, afhankelij­k van de accucapaci­teit en temperatuu­r. Deze duur is in de meeste gevallen voldoende om je onderwerp vast te leggen. Als je je tijd zo efficiënt mogelijk wil benutten, bereid je dan goed voor en analyseer mogelijk onderwerpe­n vooraf op satellietb­eelden.

5 De laagvliege­r: bijzonder perspectie­ven

Ook dichtbij de grond of het water kun je gave foto’s maken, bijvoorbee­ld net boven het wateropper­vlak midden in een meer. De camera’s van sommige drones kun je ook wat naar boven kantelen. Het resultaat is dan een foto van onderaf die het onderwerp meer kracht laat uitstralen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands