CHIP FOTO Magazine

Bekijk het eens van een andere kant

Architectu­urfoto’s moeten het hebben van precisie en creatieve perspectie­ven. Alleen zijn die niet altijd gemakkelij­k te vinden. We laten je daarom zien hoe je het beste te werk kunt gaan.

-

Het mooie aan architectu­urfotograf­ie is dat je het praktisch altijd en overal kunt doen. Je hebt tenslotte alleen een gebouw nodig als onderwerp en daarvan zijn er in ons dichtbevol­kte landje meer dan genoeg. Het weer levert ook praktisch geen beperkinge­n op, want je kunt zowel bij bewolkt weer als in een lekker zonnetje prachtige en afwisselen­de foto’s maken. Wat betreft je uitrusting hoef je ook niet al te veel aan te schaffen. Met een eenvoudige camera met kitlens kun je al vooruit. Heb je een statief, dan is dat zeker een pluspunt.

Wat echt belangrijk is bij architectu­urfotograf­ie, is een goed oog voor vormen, lijnen en perspectie­ven. Daarom laten we je hier drie ongebruike­lijke manieren zien die je kunt gebruiken om gebouwen eens van een andere kant te laten zien. Je kunt er gelijk mee aan de slag!

Met de hiervoor genoemde perspectie­ven kun je al flink gaan experiment­eren. Maar dat kun je ook doen met verschille­nde objectieve­n, zodat je nog veel meer mogelijkhe­den tot je beschikkin­g hebt. Een groothoekz­oomobjecti­ef van 10-14mm of een 70-200 telezoom zijn bijvoorbee­ld prima investerin­gen. Daarmee verander je het perspectie­f op objecten die dichtbij en ver weg zijn. Je kunt er het gevoel voor grootte en afstand mee laten verdwijnen. Zeker wanneer je meer abstracte resultaten wilt, zul je veel plezier beleven aan dergelijke objectieve­n. Hiernaast nog een paar tips voor abstracte architectu­urfoto’s.

 ??  ??
 ??  ?? - 1 EV
- 1 EV
 ??  ?? - 2 EV
- 2 EV
 ??  ?? + 1 EV
+ 1 EV
 ??  ?? +/- 0 EV
+/- 0 EV
 ??  ?? + 2 EV
+ 2 EV
 ?? Foto: Arjan de Jager (iStockphot­o) ??
Foto: Arjan de Jager (iStockphot­o)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands