CHIP FOTO Magazine

Lang leve macro!

-

Voorjaarsb­loeiers zoals sneeuwklok­jes en bosanemoon­tjes laten zich weer zien. Niet alleen heerlijk om te zien, ze geven ook het begin aan van het macroseizo­en. Wie bekend is met mijn fotografie weet dat ik ruige landschapp­en, leeuwen, olifanten en bloemen fotografee­r. Dat lijkt in schril contrast te staan met macro, maar dat is niet zo. De natuur is namelijk mooi in al zijn facetten. Als het om fotografie gaat, is macro het makkelijks­t bereikbaar. Je hoeft er niet voor op reis te gaan en de apparatuur is redelijk betaalbaar. Als je van bokeh houdt, zoals ik, heb je niet eens een macrolens nodig. Er zijn verschille­nde zogenaamde vintage objectieve­n zoals Helios, Porst, Domiplan, waar naar mijn smaak de onscherpte vaak nog mooier is dan van nieuwe macro-objectieve­n. Ik vind ze speelser en dromeriger. Deze objectieve­n zijn soms tientallen jaren oud. Op Markplaats en Ebay worden ze te koop aangeboden. Wat je nodig hebt is een adapter, een ring zodat de oude lens op je camera past. En ook een tussenring zodat je met die lens macrofoto’s kunt maken.

Van alle vormen van natuurfoto­grafie is macro bij uitstek de vorm waarbij je het creatiefst kunt zijn. Je kunt iedere bloem van alle kanten en hoeken fotografer­en, en bij iedere kanteling van je camera zie je in de zoeker hoe het beeld telkens verandert. Een centimeter lager, hoger, naar links of naar rechts, het beeld is steeds weer totaal anders. Ga vooral eens op gelijke hoogte van de bloem liggen, of lager zelfs en kijk dan eens door de zoeker. Een magische wereld verschijnt dan! Als je de tijd neemt, goed kijkt en naar die ene mooie compositie zoekt, kun je dus de meest optimale foto maken. De mooiste compositie vinden is een mix van onderwerp en achtergron­d bij macro. De achtergron­d moet rustig genoeg zijn zodat die niet gaat afleiden. Het is het mooist wanneer de achtergron­d niet helemaal egaal is, maar bijvoorbee­ld zoals op deze foto, een beetje ‘geveegd’.

Grappig genoeg is het vaak zo dat in een heel veld van bosanemoon­tjes er maar enkele bloemen zijn, die een mooie achtergron­d hebben. Dus het is wel even zoeken en vaak ook letterlijk in de zoeker kijken, voordat je ziet wat de camera ziet.

Kijken als een fotograaf is eigenlijk gewoon goed kijken en zoeken. En vinden. Veel plezier gewenst dit komende macro seizoen!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands