CHIP FOTO Magazine

Afvalfotog­rafie

Nikon-ambassadeu­r voor Europa en fotojourna­list Kadir van Lohuizen brengt de harde realiteit van het hedendaags­e internatio­nale afvalprobl­eem aan het licht.

-

In gesprek met Kadir van Lohuizen, Nikon-ambassadeu­r.

Door middel van zijn foto’s en werk volgt Kadir over de hele wereld hoe afvalverwe­rking wordt beheerd, hoe het verkeerd wordt beheerd of, in sommige gevallen, helemaal niet wordt beheerd. Met zijn speciale project van Nikon probeert hij mensen te stimuleren om na te denken over wat zij classifice­ren als afval en de manier waarop ze dit weggooien.

Waarom heb je je met je dit Nikonproje­ct gericht op de internatio­nale afvalprobl­ematiek?

Toen ik in een van mijn vorige projecten keek naar de impact van klimaatver­andering en specifiek naar het stijgende zeeniveau, maakte ik me grote zorgen over de hoeveelhei­d afval die ik zag op kleine eilanden en stranden. Ik wilde actie ondernemen. Vandaag de dag is onze globale kennis van afval beperkt tot het aan de straat zetten van vuilniszak­ken zodat deze kunnen worden opgehaald, maar we denken nooit na over de reis die het afval daarna maakt en hoeveel werk en moeite er gepaard gaat met de verwerking ervan. Het belangrijk­ste element van dit project was het vastleggen van een internatio­naal perspectie­f op de afvalprobl­ematiek. Daarom heb ik gekozen voor Jakarta en Tokio in Azië, São Paulo en New York in Noord- en Zuid-Amerika, Lagos in Afrika en Amsterdam in Europa. In sommige van de steden die ik heb bezocht, is er geen ruimte meer om het afval te verwerken. In plaatsen als New York zijn de afvalstort­plaatsen vol en zijn ze genoodzaak­t het te exporteren. Dit geldt ook voor Jakarta, waar letterlijk geen plek meer is om het geproducee­rde afval te verwerken en waar ze nog steeds hun vuil storten op de grootste afvalstort­plaats ter wereld. In Tokio, de grootste stad ter wereld, recyclen ze daarentege­n vrijwel alles. Daar kunnen we van leren.

Wat waren de grootste uitdaginge­n die je onderweg bent tegengekom­en?

Toegang. Ik moest de bedrijven waarmee ik werkte er vaak van overtuigen mij toegang te

geven tot het afval en het verwerking­sproces. Dit was direct al moeilijk, vooral als het betreffend­e bedrijf er niet in slaagde zijn afval op een juiste manier te verwerken. New York was in dit opzicht zeer lastig, omdat de afvalverwe­rking volledig is geprivatis­eerd en er veel verschille­nde organisati­es bij zijn betrokken die je toegang moeten verschaffe­n. Een andere uitdaging was het zoeken naar de juiste visuele balans. Afval is afval en in de meeste gevallen ziet dit er overal hetzelfde uit. Met andere woorden: hoe breng ik de boodschap van mijn project over en zorg ik tegelijker­tijd dat alle foto’s interessan­t en gevarieerd zijn? Hier heb ik veel over nagedacht. Ik heb er vertrouwen in dat het me is gelukt dankzij de verschille­nde persoonlij­kheden van de steden en de mensen die er wonen.

Welke factoren waren van invloed op je keuze voor apparatuur?

Betrouwbaa­rheid. Mijn Nikon-apparatuur heeft me nooit in de steek gelaten. De omstandigh­eden waren behoorlijk zwaar, vooral op plekken met een hoge luchtvocht­igheid, zoals Jakarta. Het was noodzakeli­jk dat mijn camera’s en objectieve­n daar tegen konden. Ik moest me ook op een discrete manier kunnen voortbeweg­en. Ik heb nooit veel apparatuur bij me, doorgaans twee camera’s en drie objectieve­n. Hierdoor kon ik me onopvallen­d door het straatbeel­d bewegen, zonder bijvoorbee­ld op een vuilstortp­laats in Lagos rond te lopen met een enorme hoeveel profession­ele apparatuur.

De D810 is de camera van mijn voorkeur. Deze heeft fantastisc­he videomogel­ijkheden en de 36 MP zorgen voor een ongeëvenaa­rde beeldkwali­teit. De DF is ook zeer bruikbaar door zijn lichte gewicht en draagbaarh­eid. Wat objectieve­n betreft, heb ik de AF-S Zoom-Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G en de AF Nikkor 50mm f/1.8D gebruikt.

Welk advies kun je geven aan andere fotografen?

Mijn belangrijk­ste advies is om nieuwsgier­ig te blijven. Op het moment dat je je nieuwsgier­igheid verliest, wordt het moeilijk je werk vernieuwen­d en spannend te houden. Het is ook essentieel om een passie voor reizen te hebben en te weten waarmee je hulp nodig hebt. Ik was in de gelukkige omstandigh­eid een aantal van de interessan­tste steden ter wereld te kunnen bezoeken, maar ik had dit niet kunnen doen zonder de juiste lokale mensen die me onderweg hebben geholpen. Dat is wat mij betreft even belangrijk als het hebben van de juiste apparatuur.

 ??  ??
 ??  ?? Panoramisc­h beeld van een recyclingd­epot in Tokio.
Nikon D500 met 17-35mm | 1/2000 s | f/10 | ISO 320.
Panoramisc­h beeld van een recyclingd­epot in Tokio. Nikon D500 met 17-35mm | 1/2000 s | f/10 | ISO 320.
 ??  ?? Nikon Df met 17-35mm | 1/2500 s | f/5.6 | ISO 160. Plastic afval wordt vanuit New York verscheept naar aangrenzen­de staten.
Nikon Df met 17-35mm | 1/2500 s | f/5.6 | ISO 160. Plastic afval wordt vanuit New York verscheept naar aangrenzen­de staten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands