CHIP FOTO Magazine

Supergroot­hoekfoto

-

Voeg foto’s samen tot één panorama.

Met de Photoshop plugin Camera Raw, kun je jouw in RAW geschoten foto’s als het ware zelf ‘ontwikkele­n’. Aangezien het RAW-bestand alle beeldinfor­matie bevat, kun je hiermee het resultaat helemaal naar je eigen hand zetten en optimalise­ren. Camera Raw heeft ook een – god verborgen – panoramafu­nctie. Hiermee kun je afzonderli­jke foto’s samenvoege­n tot een geheel. Met dit trucje kun je prachtige weidse foto’s maken, zonder dat je een groothoekl­ens hoeft te gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is een aantal opnames maken terwijl je je blikveld telkens ietwat verlegt.

Het tafereel in onze voorbeeldf­oto liet zich niet in één beeld vangen. Of we hadden de boot met het paaltje Ðzonder boothuis Ð of we hadden het paaltje wel met boot en boothuis, maar dan zat het water er weer niet bij. Wat we ook probeerden, het totaalbeel­d liet zich niet vangen zoals gehoopt. Dan zit er nog maar een ding op: losse foto’s maken en met software aan elkaar plakken. Het bijkomende voordeel was dat het resultaat ook nog eens een hogere resolutie kreeg.

We maakten drie foto’s die ongeveer vijftig procent overlap hadden. Daarbij werd ervoor gezorgd dat de camera om de eigen as draaide, zodat diafragma, sluitertij­d en scherptedi­epte onverander­d bleven. De overlap zorgt ervoor dat het samenstell­en in Camera Raw heel makkelijk gaat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands