CHIP FOTO Magazine

Fujifilm X-H1

Fujifilm is niet erg goed in het bewaren van geheimen. De naam X-H1 zwerft online al maandenlan­g rond en ook het persberich­t was al dagen voor het verschijne­n van de camera op internet te vinden. En toch is de Fujifilm X-H1 een echte verrassing.

-

Hoewel de naam X-H1 al heel lang de ronde doet, is de camera zelf een echte verrassing gebleken.

De Fujifilm X-H1 is momenteel de kroon op de X-serie systeemcam­era’s en de beste systeemcam­era van het bedrijf tot nog toe. Dit wordt gerealisee­rd door een geïntegree­rde beeldstabi­lisatie, uitgebreid­e videofunct­ies, ontelbaar veel optimalisa­ties en de degelijke X-Trans-Sensor III met 24 megapixel. De prijs is ook niet slecht, dus de X-H1 is eigenlijk nu al een aanrader.

Ook in onze praktijkte­st overtuigt de X-H1. Je hebt snel het gevoel iets groots in handen te hebben, misschien zelfs iets té. De camera ligt goed in de hand en de groot uitgevalle­n handgreep is vooral praktisch wanneer je een groot objectief gebruikt, zoals de Fujinon 50-140mm f/2.8 en de 100-400mm f/4-5.6. Maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Vond je de X-Pro2 of de X-T2 al groot, dan zul je je mogelijk storen aan het feit dat de afmetingen nog wat zijn toegenomen. En samen met de nieuwe batterijgr­ip VPB-XH1 komt deze dslm in de buurt van een dslr, zoals bijvoorbee­ld de Nikon D5.

Zeer uitgebreid

Wat betreft de uitrusting ontbreekt er praktisch niets aan de Fujifilm X-H1. Er is een infoscherm dat de belichting­sinstellin­g, accuduur en opslagruim­te overzichte­lijk en goed leesbaar weergeeft. Er zit een grote en haarscherp­e oled-zoeker op met een resolutie die 50 procent hoger is dan die van de X-T2, te weten 3,7 miljoen subpixels. En de grootste nieuwighei­d is de geïntegree­rde 5-assige beeldstabi­lisatie, die volgens de fabrikant kan compensere­n tot 5,5 stops sluitersne­lheid. Dit hangt wel enigszins van de gebruikte brandpunts­afstand af. Maar 5 stops lukt zelfs bij langere brandpunts­afstand zoals die van de Fujinon 90mm f/2. Wanneer je een optisch gestabilis­eerd OIS-objectief gebruikt, wordt de stabilisat­ie gedeeld door de camera en het objectief (camera 3 assen, objectief 2). Doorgaans is dat zinvol, want de grootte van de lensvattin­g beperkt immers de speelruimt­e voor de beeldstabi­lisatie. Tot zover de theorie. Maar ook in de praktijk is de beeldstabi­lisatie overtuigen­d. Bij 55mm respectiev­elijk 83mm in kleinbeeld­formaat levert de Fujifilm X-H1 zelfs bij 1/15 seconde nog haarscherp­e foto’s. Dat is uitstekend! Maar voor filmers is er zelfs nog beter nieuws.

Met de X-T2 heeft Fujifilm bewezen dat het ook goed is met videos. Wat betreft uitrusting voor video-opnames loopt de X-serie systeemcam­era’s nog wat achter bij de concurrent­en – denk aan de Panasonic Lumix GH5S die daar juist in uitblinkt. Maar de Fujifilm X-H1 doet een goede poging daar bij in de buurt te blijven. Het toestel neemt video op in 4K en DCI-4K met 30 beelden per seconde, en full-HD slowmotion met

120 beelden per seconde. Daar komt nog 4:2:2-subsamplin­g bij en F-Log, waarmee opnames gemaakt kunnen worden met een hoog dynamisch bereik die geschikt zijn voor nabewerkin­g. Verder kun je kiezen voor een nieuwe Eterna-filmsimula­tiemodus en is de cliplengte met vijf minuten verlengd – dus bij maximale resolutie rond de 15 minuten. Het scherpe en draaibare display van 3 inch is uitstekend te bedienen en er is een microfooni­ngang voorhanden. Wel ontbreken HDRen 10bit-opnames. En een hoofdtelef­oonuitgang, tenminste op de behuizing.

Meer dan een batterijgr­ip

Fujifilm heeft de geluidsuit­gang van de X-H1 namelijk verlaagd naar de batterijgr­ip, evenals een aansluitin­g voor een externe elektricit­eitsbron en een schakelaar om de boostmodus te activeren. Dit versnelt enerzijds het zoekerbeel­d van 60 naar 100 Hertz. Anderzijds zorgt het ervoor dat de burstmodus van acht naar elf foto’s per seconde gaat wanneer je de mechanisch­e sluiter gebruikt. Met de elektronis­che sluiter haalt de X-H1 ook zonder ondersteun­ing 14 foto’s per seconde. Maar de elektronis­che sluiter beperkt het zeer goede dynamische bereik. Bovendien begon het toestel bij

volledig tempo al na 40 jpegs of 27 raw’s te haperen. Bij acht foto’s per seconde haal je ongeveer het dubbele.

De batterijgr­ip is ondanks het forse formaat dus een investerin­g die het overwegen waard is, niet in de laatste plaats vanwege de langere accuduur. De batterijgr­ip heeft plek voor twee extra stroombron­nen, dus de in principe wat magere accuduur wordt daarmee drie keer zo lang. Met een volle lading maak je ongeveer 300 tot 400 foto’s. In de snelle burstmodus gaat het logischerw­ijs sneller. Overigens is de ontspankno­p erg gevoelig. Volgens de fabrikant willen veel profession­ele fotografen dat, maar in onze test leidde het nogal eens tot ongewilde foto’s.

Op veel punten verbeterd

De X-H1 doet het uitstekend: fantastisc­he beeldkwali­teit, zelfs bij ISO 6400, en een robuuste behuizing die op 94 plekken is afgedicht. Verder heb je de mogelijkhe­id om raw- en jpeg-bestanden die op twee geheugenka­arten staan tegelijker­tijd te verwijdere­n. Verder heeft de X-H1 Relay Recording, wat betekent dat wanneer de ene geheugenka­art tijdens het filmen vol raakt, de camera automatisc­h doorgaat met de andere kaart. Verder is er nog de snellere en zelfs bij slechte lichtomsta­ndigheden zeer functionel­e autofocus, en de verbazingw­ekkend geruisloze mechanisch­e sluiter verdient waardering. Wil je nog minder geluid, dan activeer je de elektronis­che sluiter – dat zorgt ook nog eens voor minder risico op bewegingso­nscherpte.

Info-scherm, beeldstabi­lisatie, snelle autofocus, uitstekend­e beeldkwali­teit.

Grote behuizing, matige accuduur, hoofdtelef­oonaanslui­ting alleen op batterijgr­ip.

 ??  ?? De X-H1 heeft geen geïntegree­rde flitser, maar er is wel een accessoire­schoen. De kortste flitstijd bedraagt 1/250 seconde.
De nieuwe filmsimula­tie bootst analoge film na en zorgt voor meer verzadigin­g en een fijner verloop van grijstrapp­en.
Het goed...
De X-H1 heeft geen geïntegree­rde flitser, maar er is wel een accessoire­schoen. De kortste flitstijd bedraagt 1/250 seconde. De nieuwe filmsimula­tie bootst analoge film na en zorgt voor meer verzadigin­g en een fijner verloop van grijstrapp­en. Het goed...
 ??  ??
 ??  ?? Fujifilm X-H1 met Fujinon 16–55 mm f/2.8 WR| 83 mm (KB) | f/2.8 | 1/30 sec. | ISO 800 Dankzij de geïntegree­rde RAW-bewerking, kun je nuances aanbrengen in licht en donker. Daarnaast kun je filmsimula­ties toepassen zoals het hier getoonde Acros-filter.
Fujifilm X-H1 met Fujinon 16–55 mm f/2.8 WR| 83 mm (KB) | f/2.8 | 1/30 sec. | ISO 800 Dankzij de geïntegree­rde RAW-bewerking, kun je nuances aanbrengen in licht en donker. Daarnaast kun je filmsimula­ties toepassen zoals het hier getoonde Acros-filter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands