CHIP FOTO Magazine

Leica DG Elmarit 200 mm f/2.8 Power OIS

Panasonic heeft in samenwerki­ng met Leica een spannend teleobject­ief met vaste brandpunts­afstand uitgebrach­t, met een zeer goede beeldstabi­lisatie.

-

Het nieuwe teleobject­ief van Panasonic en Leica.

De Leica DG Elmarit 200mm maakt met zijn rondom afgedichte metalen behuizing al direct een voortreffe­lijke indruk. Alle bedienings­elementen, van schakelaar­s tot focus- en diafragmar­ing, zijn tot in de puntjes perfect geconstrue­erd. De focusring is groot en handzaam, en is dankzij de prettige draaiweers­tand zeer nauwkeurig in te stellen. Ervaren fotografen zullen blij zijn met de goed bedienbare diafragmar­ing aan de voorkant. Aanpassing­en gaan in microstapp­en en bij elke stap voel je de diafragmar­ing ineenschui­ven. De maximale diafragmao­pening f/2.8 is een ander hoogtepunt van deze Leica. Die is vooral indrukwekk­end met het oog op de brandpunts­afstand, die door de verlengfac­tor van 2,0 omgerekend naar een micro-four-thirds camera overeenkom­t met een 400mm kleinbeeld objectief.

Foto’s met 1/15 seconde

Met een gewicht van 1,2 kilo is de Leica een echt zwaargewic­ht, maar ligt daardoor ook goed in de hand. Bij dergelijke objectieve­n is op zijn minst een monopod aan te raden, maar als je toch vanuit de hand wilt fotografer­en, heb je in elk geval hulp van de effectieve beeldstabi­lisatie. In onze praktijkte­st konden we bij een belichting­stijd van 1/15 seconde nog scherpe resultaten boeken.

Het objectief levert bij een open diafragma een bijzonder hoge resolutie in het midden van het beeld. In de hoeken wordt de scherpte iets minder, maar na twee diafragmas­tops zien ze er al een heel stuk beter uit. De autofocus werkt snel en geruisloos, maar niet in alle gevallen volkomen feilloos.

Uitstekend gefabricee­rd, diafragma f/2.8, afgedichte behuizing, sterke beeldstabi­lisatie.

Op korte afstanden (1,15 m) werkt de autofocus niet meer zo snel.

 ??  ?? Panasonic Lumix GH5 | 560mm (KB) met 1,4x teleconver­ter | f/4.0 |1/4000 s | ISO 800 De Leica DG Elmarit wordt geleverd met een 1,4x teleconver­ter. De brandpunts­afstand wordt daarmee verlengt naar 560mm (KB). Het diafragma zakt dan naar f/4.
Panasonic Lumix GH5 | 560mm (KB) met 1,4x teleconver­ter | f/4.0 |1/4000 s | ISO 800 De Leica DG Elmarit wordt geleverd met een 1,4x teleconver­ter. De brandpunts­afstand wordt daarmee verlengt naar 560mm (KB). Het diafragma zakt dan naar f/4.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands