CHIP FOTO Magazine

Maak zelf schilderac­htige landschapp­en

Zodra de lente de natuur laat stralen, gaan fotografen massaal naar buiten om het fraaie uitzicht op de gevoelige plaat vast te leggen. Hoe maak je de mooiste landschaps­foto’s? Wij geven je de volgende bruikbare tips.

-

1 Passend licht voor de vroegere vogels en langslaper­s

Ochtendmen­sen zijn in de landschaps­fotografie in het voordeel: wie voor zonsopgang wakker wordt, mag genieten van het zachte licht dat de natuur een gouden glans geeft. En wie nóg eerder opstaat, kan kort voor zonsopkoms­t het zachte blauw en roze zien. Voor hen die graag uitslapen is er het volgende goede bericht: het spektakel herhaalt zich namelijk voor zonsonderg­ang, uiteraard in omgekeerde volgorde. Eerst zorgt de zon voor een goudkleuri­g licht. Zodra hij is ondergegaa­n volgt het blauwe uur: een fraaie schemering waarbij de lucht en omgeving blauw kleuren. De ervaren fotografen zijn dol op deze momenten waarbij de contrasten soms zeer groot zijn.

2 Het landschap in een natuurlijk­e spiegel

Bergmeren zorgen voor een effect, dat de landschaps­fotograaf heel gelukkig maakt. Ze weerspiege­len het omliggende terrein, zodat de fotograaf de schoonheid van de omgeving meteen tweemaal kan vastleggen. Voor een optimale weerkaatsi­ng moet het meer helder zijn. Als je een steen in het oevergebie­d gooit, beweegt zich een mooie golf over het water. En natuurlijk is het de moeite waard een foto te maken als de steen net in het water is beland en er kleine, maar almaar groter wordende kringetjes ontstaan.

3

Een kwestie van brandpunta­fstand

Landschapp­en kun je het beste fotografer­en met een groothoekl­ens, toch? Bij panorama’s of motieven die wijd moeten zijn, geniet vooral het werken met een kleine groothoekl­ens de voorkeur. Vaak is het motief dan een beetje saai, derhalve is het handig om voor landschaps­fotografie een telezoomle­ns te gebruiken.

Zo kun je het hoofdmotie­f meteen in het vizier krijgen.

4 De mens als maatstaf

Op sociale media zijn ze een regelrecht­e hit: landschaps­beelden waarop ook een persoon te zien is. Vaak is die persoon alleen van achteren te zien of in een pose waar hij of zij in gedachten verzonken naar de omgeving staart. De persoon bepaalt daardoor de breedte van het landschap en geeft een indruk van de dimensies. En dergelijke beelden bieden veel ruimte om de interpreta­tie en verbeeldin­g aan de kijker over te laten.

5 Uitzicht met behulp van lijnen goed krijgen

Soms is een landschap zo indrukwekk­end, dat we alles dat we zien op een foto willen vastleggen. Wat dan vaak gebeurt is dat de foto overvol is en daardoor - in het ergste geval - saai wordt. Dit komt doordat de overvloed aan details het onmogelijk maakt je op een concreet hoofdmotie­f te focussen. Om dit te voorkomen kun je het beste de gebruikeli­jke regels bij fotografer­en in acht nemen (zie ook tip 6). Bovendien is het handig het landschap op natuurlijk­e lijnen te scannen. Deze lijnen bieden de kijker bij het focussen een houvast. In de ideale situatie heb je meteen aandacht voor het hoofdmotie­f, zoals bijvoorbee­ld een straat, rivier of een hek. Twijfel niet als je van de lijnen het motief van de opname wil maken. Dit minimalist­ische concept geeft het beeld harmonie en structuur. Om het alsnog aanspreken­d te houden, plaats je de horizon niet in het midden maar in het bovenste of onderste deel van de foto.

8 Fotografer­en met een drone

Denk je alle motieven die een landschap biedt te hebben gefotograf­eerd? Dan is het tijd om een nieuw perspectie­f uit te proberen. Overweeg eens de omgeving van bovenaf te bekijken met behulp van een drone. Beelden geschoten vanaf grote hoogte zorgen te allen tijde voor de wow-factor. Denk bijvoorbee­ld aan stillevens in de natuur of een kudde grazende dieren. Met de nieuwe overvloed aan vormen, patronen en compositie­s ben je zeker een tijdje zoet.

7 Rechte horizon dankzij de waterpas

Een goed afgestelde horizon is essentieel voor een geslaagde afbeelding van een landschap. Waar klussers een waterpas gebruiken om hun werk recht te hangen of op één lijn te krijgen, helpt dit ook de fotograaf om zijn foto’s van de optimale kwaliteit te voorzien. De meeste camera’s beschikken over een waterpas, die met een simpele handeling in het display verschijnt. Als jouw camera dat niet doet, kun je in de winkel een kleine waterpas aanschaffe­n die op de flitsschoe­n past.

9 Een filter voor elke situatie

Een grijsverlo­opfilter zorgt voor een evenwichti­ge belichting zonder grauwe plekken. Maak je foto’s waarvoor je een langere belichting­stijd nodig hebt, zoals het vastleggen van rondtrekke­nde vogels of sterk stromend water? Gebruik dan de ND-filter. Door het strooilich­t te verwijdere­n, zorgt de polarisati­efilter voor heldere kleuren en scherpe contrasten.

6 Compositie en perspectie­ven

Ongetwijfe­ld ben je bekend met de Regel van Derden: een boom in een landschap die ergens in het midden van de foto staat, is weinig spectacula­ir. Het is te gewoontjes. Verplaats je diezelfde boom echter naar het linker- of rechterdee­l van de foto, wordt het beeld interessan­ter. Juist omdat de boom vervolgens andere delen van de foto de ruimte geeft om aandacht te trekken. Verdeel de foto in negen gelijke vlakken, dus drie vlakken horizontaa­l en drie verticaal. Bij veel camera’s is het mogelijk om dit raster op het display te laten verschijne­n. Maak de foto zo, dat het hoofdmotie­f op een knooppunt van het raster ligt. Oogt het motief nog niet interessan­t genoeg? Misschien helpt het om een ander perspectie­f te nemen. Zak door de knieën en focus opnieuw.

10 Statief en ontspankno­p

Voor landschaps­fotografen is een statief onontbeerl­ijk. Sommige motieven zijn alleen vast te leggen met een langere belichting­stijd, iets dat je bijna niet handmatig kunt doen. Of je hebt te maken met situaties waar je veel moet in- en uitzoomen of je bent een liefhebber van nachtfotog­rafie. Om ervoor te te zorgen dat er echt niets wiebelt, bedien je de camera via de kabelontsp­anner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands