CHIP FOTO Magazine

Scherptedi­epte

Er zijn veel technische aspecten om rekening mee te houden bij portretfot­ografie, maar de scherptedi­epte bepaalt de totale look.

-

De scherptedi­epte is doorslagge­vend voor de look van een portret. Afhankelij­k van hoeveel van het onderwerp scherp of juist onscherp wordt afgebeeld, is het effect van de foto volledig anders. Momenteel is het populair om met een heel kleine scherptedi­epte te fotografer­en, dus dat de ogen nog net helemaal scherp zijn. De achtergron­d wordt dan helemaal onscherp weergegeve­n. Technisch gezien zijn er drie factoren die effect hebben op de scherptedi­epte: het diafragma, de brandpunts­afstand en de afstand tussen de camera en het onderwerp.

1 Diafragma

De makkelijks­te manier om de scherptedi­epte te minimalise­ren, is om het diafragma te openen. Hoe kleiner de diafragmaw­aarde, des te kleiner de scherptedi­epte. Zeer lichtsterk­e objectieve­n (bijvoorbee­ld f/2.8) zijn doorgaans duurder. Wij raden daarom aan om te kiezen voor een objectief met vaste brandpunts­afstand. Die objectieve­n hebben de beste prijs/prestatie-verhouding als het om lichtsterk­te gaat.

2 Brandpunts­afstand

Een langere brandpunts­afstand zorgt voor een onscherper­e achtergron­d dan een kortere – mits alle andere instelling­en gelijk blijven. Dat kun je goed uitprobere­n met zoomobject­ieven. Omdat de meeste fotografen eerst een brandpunts­afstand kiezen en daarna de overige instelling­en bepalen, staat dit punt bij portretfot­ografie zelden op de voorgrond.

3 Afstand

Het laatste punt dat de scherptedi­epte beïnvloedt, is de afstand tussen de camera en het model. Hoe korter die afstand, des te geconcentr­eerder het scherpe gedeelte van de foto. Dus wil je een beperkte scherptedi­epte in je foto en alle andere instelling­en staan al vast, ga dan gewoon een stukje dichterbij staan. Bedenk wel dat dit invloed heeft op de beelduitsn­ede. Maar over het algemeen geldt: het is makkelijke­r om een beperkte scherptedi­epte te krijgen wanneer je alleen het hoofd (of het hoofd plus schouders) fotografee­rt, dan wanneer je het hele lichaam fotografee­rt.

 ??  ??
 ??  ?? Bij dezelfde instelling­en zorgt het dichterbij gaan staan voor een nog kleinere scherptedi­epte.
Bij dezelfde instelling­en zorgt het dichterbij gaan staan voor een nog kleinere scherptedi­epte.
 ??  ?? 85mm gecombinee­rd met een diafragma van f/2 resulteert in een geringe scherptedi­epte.
85mm gecombinee­rd met een diafragma van f/2 resulteert in een geringe scherptedi­epte.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands