CHIP FOTO Magazine

Bewerken

Er zijn veel mogelijkhe­den om een portret te retouchere­n en te perfection­eren. We laten zien welke klassieke verbeterin­gen je zou moeten kennen.

-

Of fotografen het willen horen of niet, Photoshop heeft de portretfot­ografie danig veranderd. Maar het programma maakt je foto’s niet uit zichzelf beter. Je moet zelf actie ondernemen en de juiste functies toepassen – in de juiste mate. Want het is heel makkelijk om van een mooi model een uitdrukkin­gsloze pop te maken. Het is juist de kunst om subtiele veranderin­gen aan te brengen die eigenlijk helemaal niet opvallen. Met de volgende stappen lukt je dat zonder problemen.

1 Huidvlekke­n en kleine rimpels verwijdere­n

Met het Retoucheer­penseel klik je op de plek die je wilt verbeteren en het programma voegt automatisc­h de geschikte pixels toe. Bij grotere gebieden kun je met ingedrukte muisknop het gewenste deel kiezen en automatisc­h laten verbeteren. Werk bij voorkeur met kleine penseelpun­ten, want grote verbeterin­gen vallen sneller op.

2 Wallen onder de ogen vermindere­n

Maak een Curven-aanpassing­slaag. Trek de linkerkant van de grafiek wat omhoog. Activeer vervolgens het masker van de curvenlaag en maak die negatief met Ctrl+I. Nu kun je met een wit penseel die gedeeltes overschild­eren die je helderder wilt maken. Gebruik een zachte penseelpun­t voor zachte overgangen.

3 Huid zachter maken

Dupliceer de achtergron­dlaag en kies Filter> Vervagen> G au s si a ans vervagen. Stel de waarde in op 3,0 pixels. Voeg vervolgens een laagmasker toe en maak negatief met Ctrl+I. Nu kun je met een wit penseel en een lage dekking van ca 20% over de gedeeltes schilderen die zachter moeten worden.

 ??  ??
 ??  ?? Origineel
Origineel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands