CHIP FOTO Magazine

Deze systeemcam­era’s zijn ideaal om mee te filmen

-

Praktisch elke camera heeft een videofunct­ie. De volgende modellen zetten de toon in hun klasse. Ze hebben allemaal een handzame behuizing, hoge resolutie, snelle autofocus en praktische features.

Panasonic Lumix DCGH5/DC-GH5s

De GH-reeks richt zich duidelijk op filmers: de DC-GH5 biedt opnames tot 2160p60 of 1080p120, wat zorgt voor veel speelruimt­e bij het bewerken op je pc. 4:2:2 10-bits opnames zorgen voor een gedetaille­erd en scherp beeld, dat je normaliter alleen van profession­ele videocamer­a’s kent. Met de DC-GH5s heeft Panasonic zijn portfolio uitgebreid met een camera die speciaal is ontwikkeld voor slechte lichtomsta­ndigheden. Met een nieuw ontwikkeld­e sensorstru­ctuur kan het nieuwe topmodel full-HD video’s zelfs met 240 beelden per seconde opnemen.

Sony-Alpha-7-reeks

Dankzij de kleinbeeld-sensor is de Alpha 7 III zeer geschikt voor video-opnames. In de zogeheten ‘Super-35-mm’-videomodus filmt de camera een bereik van 6000 x 3376 pixels en verwerkt de data intern tot een UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het resultaat zijn scherpe en gedetaille­erde filmbeelde­n. De Sony heeft verder een snelle hybride autofocus, die snel bewegende onderwerpe­n prima kan volgen. Bovendien is de van achteren belichte sensor ook bij het filmen minder gevoelig voor ruis als de lichtomsta­ndigheden slecht zijn.

Canon EOS 5D Mark II / EOS 5D Mark III

Niet primair voor gebruik als videocamer­a, maar toch erg populair bij filmers. Een groep knutselaar­s brengt sinds 2009 extra software uit voor verschille­nde modellen van Canon, onder de naam ‘Magic Lantern’. Het programma (oorspronke­lijk voor de Canon EOS 5D Mark II) breidt de functies van de camera uit met video-features zoals audiobestu­ring, RAW-video en instelbare bitrates. Voor de nieuwe Canon EOS 5D Mark IV is de software momenteel nog niet beschikbaa­r, maar volgens de website www.magiclante­rn.fm wordt er aan gewerkt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands