CHIP FOTO Magazine

Sony Alpha 7 III: Veel kracht in een kleine body

▶ 24 MP (6000 x 4000 pixels) ▶ Fullframe BSI-CMOS ▶ ISO 50–204.800 ▶ 3,0-inch display (0,92 mln. subpixels)

-

De voordelen van BSI zijn vooral onder omstandigh­eden met weinig licht merkbaar. De spiegelloz­e camera heeft niet alleen een uitgebreid gevoelighe­idsbereik van ISO 50 tot ISO 204.800, maar zelfs bij ISO 6400 levert de camera extreem weinig ruis en veel details. Pas boven deze waarde wordt ruis pas echt zichtbaar en vanaf ISO 12.800 moet de Alpha 7 III zijn meerdere erkennen in de ‘lowlight-specialist’ Alpha 7S II. Maar als je subjectief naar de resultaten kijkt, dus zonder te kijken naar de meetwaarde­n, doet de nieuwe camera niet veel onder voor de 7S II. De ruis is fijner en minder storend dankzij het subtiele gebruik van de interne verzachtin­gssoftware van de camera. Foto’s gemaakt met

ISO 12.800 kun je dus nog steeds in overtuigen­de kwaliteit op groot formaat laten afdrukken.

Ook bij daglicht toont de Alpha 7 III zijn kracht. Vergeleken met de profession­ele systeemcam­era Alpha 9 presteert het basismodel beter qua scherpte. Bij ISO 100 meten we 1964 van 2400 mogelijke lijnparen per beeldhoogt­e, bij ISO 12.800 zijn er nog steeds 1744 lijnparen over. Details geeft de Alpha 7 III weer met 1779 lijnparen bij ISO 100 en een stevige 1525 lijnparen bij ISO 12.800.

Bij de resolutiem­eting presteert de Alpha 7

III dus 50 tot bijna 100 lijnenpare­n beter dan zijn grote broer; zeer indrukwekk­end! In de praktijk doet dit subtiele verschil er niet toe, maar met een prijsversc­hil van 2500 euro tussen de twee modellen zouden de punten voor de betere beeldkwali­teit naar de Alpha 7 III moeten gaan.

Profession­ele videokwali­teit

Vervolgens opent de nieuwkomer ook nog de aanval op het huidige videovlagg­enschip van de Alpha-familie, de Alpha 7S II. De Alpha 7 III neemt bewegend beeld op in UHD-resolutie met maximaal 30 beelden per seconde en in Full HD zelfs tot 120 frames per seconde. Gegevenssn­elheden tussen 16 en 100 MBit/s bieden daarbij veel speelruimt­e in de nabewerkin­g. Verder heeft de camera aansluitin­gen voor hoofdtelef­oon, usb en micro-HDMI. Delen de twee camera’s dan de punten? Nee, want niet alleen is de autofocus nu ook betrouwbaa­r bij beweging, maar de Alpha 7 III scoort 100 tot 200 lijnenpare­n per beeldhoogt­e meer, waarmee hij de punten voor resolutie en detailweer­gave binnenhark­t.

Dat is dankzij ‘supersampl­ing’ geen wonder: de Alpha 7 III scant een 6K-equivalent beeldveld op de sensor en voert dit uit als UHD-video. Moiré-effecten en beeldfoute­n worden geminimali­seerd. Sony gebruikt ook de afbeelding­sprofielen Hybrid Log Gamma (HLG) voor HDR-weergave op geschikte tv-toestellen, evenals de S-Log2en S-Log3-profielen voor opnamen met een hoger dynamisch bereik. Door het verbeterde uithouding­svermogen gecombinee­rd met de sterke FZ-100-batterij kan de camera met één acculading meer dan 200 minuten aan video opnemen.

Conclusie

Het is bij deze uitstekend­e camera moeilijk om minpunten te vinden. Als we toch iets zouden moeten noemen, is dat het menu zo veel instelling­en heeft dat het je in het begin wat duizelt. Maar gelukkig heb je ook de mogelijkhe­id om een custom menu in te stellen met de meest gebruikte settings. Dat je voor de accu apart een oplader moet aanschaffe­n, is vervelend maar overkomeli­jk.

Naast deze kleine nadelen komen we toch weer terug bij de prijs van 2300 euro voor de body. Meer beeldkwali­teit en prestaties in een dergelijke compacte body zijn er voor fullframe-beginners niet te krijgen. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden als je overstapt naar een ander merk dat je ook nieuwe lenzen nodig hebt – en daarmee kan de totale aanschafpr­ijs weer snel stijgen.

 ??  ?? Zoeker: De 2,36 miljoen pixels in de elektronis­che zoeker leveren een lekker hoge resolutie en geven de opnamepara­meters scherp en helder weer.
Touchscree­n:
Het LC-display met 921.600 pixels kun je naar boven en beneden kantelen, maar helaas niet...
Zoeker: De 2,36 miljoen pixels in de elektronis­che zoeker leveren een lekker hoge resolutie en geven de opnamepara­meters scherp en helder weer. Touchscree­n: Het LC-display met 921.600 pixels kun je naar boven en beneden kantelen, maar helaas niet...
 ??  ?? Modus: in tegenstell­ing tot de grotere Alpha 9 moet de Alpha 7 III het doen met slechts één selectiewi­el. Burstsnelh­eid en autofocusm­odi vind je terug via de knoppen.
Selectie: Vier knoppen die je vrij kunt toewijzen aan functies naar keuze, kun je in...
Modus: in tegenstell­ing tot de grotere Alpha 9 moet de Alpha 7 III het doen met slechts één selectiewi­el. Burstsnelh­eid en autofocusm­odi vind je terug via de knoppen. Selectie: Vier knoppen die je vrij kunt toewijzen aan functies naar keuze, kun je in...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands