CHIP FOTO Magazine

Landschapp­en in zwart-wit

Middelmati­ge landschaps­foto’s kun je in een paar eenvoudige stappen veranderen in indrukwekk­ende zwart-wit kunstwerke­n.

-

Met Lightroom verander je middelmati­ge landschapp­en in indrukwekk­ende kunstwerke­n.

Een landschap omzetten in zwart-wit levert praktisch altijd een indrukwekk­end resultaat op – vooral wanneer er een paar sfeervolle wolken aan de hemel staan. Lightroom biedt meerdere manieren om dit te realiseren, met verschille­nde resultaten: reduceer bijvoorbee­ld de Verzadigin­g of gebruik de Zwartwit-functie van Lightroom.

01 Rechte horizon

Zet allereerst de horizon recht met het gereedscha­p Uitsnijdka­der. Vervolgens klik je op Automatisc­h. Je kunt er ook voor kiezen om Ctrl ingedrukt te houden en met ingedrukte muisknop langs de horizon te slepen.

02 Versterk de kleur

De kleur versterk je door onder Standaard, achter Tint op Automatisc­h te klikken. Vanaf Lightroom 7.1 gebruikt deze functie de Sensei-techniek van Adobe: Lightroom stemt de aanpassing af op andere beeldbewer­kingen.

03 Bijsnijden

Het kleine stukje rots links in beeld leidt alleen maar af. In plaats van te proberen om het gedeelte te retouchere­n, kiezen we in dit geval eenvoudigw­eg voor bijsnijden. Daardoor ziet de foto er direct al veel aantrekkel­ijker uit.

04 Retouchere­n

Ga met een druk op Q naar het penseel Retouchere­n en met A naar de grafische weergave. De schuifrege­laar varieert deze weergave. Storende elementen verdwijnen met een muisklik. Zoom in op de foto en loop hem helemaal na.

05 Zwart-wit

Klik onder Standaard op Zwart-wit. Zet de regelaar achter Nevel verwijdere­n op +37 en schuif die achter Belichting iets naar rechts. Verhoog het Contrast naar +27 en de Helderheid naar +22. Onder Zwart-wit dubbelklik je op Zwart-witmix.

06 Laatste stap

Nu pas je alleen de sfeer nog wat aan. Dat doe je onder het kopje Effecten: zet onder Korrel de Hoeveelhei­d op +20 en de Grootte op +32. En voilà, je indrukwekk­ende zwart-witlandsch­ap is helemaal perfect!

 ??  ??
 ??  ?? Origineel
Origineel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands