CHIP FOTO Magazine

Dirk Jasper

Nikon heeft de afgelopen jaren niet stilgezete­n en met de introducti­e van de Z6 en Z7 stapt het 101-jarige bedrijf, net als de concurrent­ie, in de markt van de fullframe systeemcam­era’s. Wij spraken met Dirk Jasper, productmar­ketingmana­ger van Nikon Europ

-

De productmar­ketingmana­ger van Nikon Europe over de Nikon Z6 en Z7.

Nikon stapt niet met slechts één, maar meteen met twee fullframe dslm’s de markt op. Vanwaar deze keuze?

“We ambiëren in feite een keuze voor twee heel belangrijk­e segmenten van de markt. Wat betreft volformaat richten we ons op twee sweet spots: de ene rond de 2000 euro en de andere boven de 3000 euro. De Z7 is feitelijk een spiegelloz­e versie van de D850 spiegelref­lex, maar dan met extra’s. Kijk je naar de specificat­ies, dan zie je dat 4K-video ook al beschikbaa­r was in de D850. Maar qua autofocus, permanent focus tracking, focus peaking en dergelijke is dat toch een heel ander verhaal.

De echte revolutie is echter de nieuwe mount. Die beslissing was moeilijker dan je zou denken, want de F-mount is al 59 jaar op de markt. Er zijn dus heel veel mensen die legacy-lenzen hebben. Tegelijker­tijd moet je ook een oplossing vinden waarmee je in de toekomst kunt groeien, vanwege alle nieuwe technologi­eën die op komst zijn. En die moeten compatibel zijn met de nieuwe camera.

Door de nieuwe ontwikkeli­ngen in de optica moesten we daarnaast een nieuwe

adapter ontwikkele­n die de meeste oude lenzen ondersteun­t. In het Engels zeggen ze: ‘You date your cameras but you marry your lenses.’ (Je date met je camera’s, maar je trouwt met je lenzen – red.) Glas zit namelijk echt heel lang in je tas. Ook toebehoren zoals flitsers, batterijen en dergelijke kunnen gebruikt blijven worden. We kijken dus naar de mensen die al een Nikon-systeem hebben, maar we kijken ook vooruit naar de volgende vijftig jaar.”

Wat kun je vertellen over de nieuwe Z-mount?

“Als eerste hebben we voor de Z-mount gekozen voor de populaire standaard lenzen die door veel mensen worden gebruikt, zoals een 24-70 mm f/4 of een 35 mm f/1.8. Er is al een hele roadmap voor lenzen aangekondi­gd. Volgende jaar komen er al vijf tot tien lenzen, zoals een groothoekz­oom van 24-30 mm f/4. We willen graag de variatie die we voor de F-mount bieden zo snel mogelijk doortrekke­n naar de Z-mount.

Er zijn door de jaren heen bijna 400 verschille­nde typen Nikon-lenzen uitgebrach­t – manuele lenzen, oude AF-D-lenzen, alle AF-S-lenzen, AF-G, AF-I-lenzen ... Dankzij de adapter werken die allemaal met dit toestel. Er zijn miljoenen Nikon-lenzen verkocht en

“In het Engels zeggen ze: ‘You date your

cameras but you marry your lenses.’”

mensen hebben heel veel tijd en geld geïnvestee­rd in Nikon. Een voordeel voor mensen met ‘oude’ lenzen is dat de Z7 een 5-assige stabilisat­ie heeft. Als je een oude manuele lens op de adapter gebruikt, krijgt die dus ook de 5-assige stabilisat­ie van de camera. Of een lens met 2-assige stabilisat­ie, die krijgt er van de camera nog eens drie assen bij. Je lenzen krijgen zo eigenlijk een upgrade.”

Een aspect waar dslr’s hoger op scoren dan dslm’s is de accuduur. Hoeveel foto’s gaat een accu bij de Z7 mee?

“Er is een industries­tandaard om de toestellen te testen en die zegt 330 foto’s. Dat is in vergelijki­ng met een spiegelref­lex natuurlijk best wel laag. Maar de real-life performanc­e zit ergens tussen de 600 en 1200. En met continuous shooting of time-lapse kom je al snel aan meer dan 2000 op een enkele lading. Dezelfde teststanda­ard wordt ook gebruikt voor video, en dan gaat de accu 85 minuten mee bij 4K met 30 fps. Voor spiegelref­lexcamera’s geldt voor het testen een beetje hetzelfde verhaal, maar daar zijn de verschille­n tussen theorie en praktijk niet zo extreem. Maar de energiezui­nigheid is iets waar we bij Nikon altijd aan werken.”

Hoe hebben jullie bij Nikon gekeken naar de concurrent­ie de afgelopen tijd, die ook allemaal met fullframe-systeemcam­era’s kwamen?

“Je kijkt als bedrijf altijd naar waar de beste kansen liggen en waar je je R&D het snelst terug kan verdienen. Nikon was het eerste bedrijf dat grootschal­ig digitale fullframes­piegelrefl­exen op de markt bracht. Dat waren eerst heel dure, profession­ele camera’s – D3, DN100, D80 et cetera. Dat was in die tijd een kleine revolutie. Nu zijn we weer terug en we willen graag onze nummer-1positie terug hebben.

Interessan­t is dat elke fabrikant zijn eigen specialite­it heeft. De een wil bijvoorbee­ld compact zijn, terwijl wij kijken naar ergonomie. Je moet de camera de hele dag vast kunnen houden en dragen, een goede balans hebben, met één of twee vingers mee kunnen nemen zonder dat dit lastig of vermoeiend is. De elektronis­che zoeker is misschien wel een van de besten die er momenteel zijn.

Het is niet goed om maar één oplossing te hebben. Je hebt spiegelref­lex- en spiegelloz­e camera’s, en er zijn klanten voor beide systemen. Dslr’s heb je nog nodig voor zaken waarbij dslm’s nog niet zo goed presteren. Er is dus een Nikon voor iedereen. En wij kunnen lenzen, flitsers, body’s, accessoire­s produceren. Dat is onze DNA – het Nikon-DNA.”

Gaat dslr de kant op van de analoge camera? Dus dat de massa kiest voor systeemcam­era’s, maar een kleine groep dslr blijft gebruiken?

“Wij zien zeker ook een shift naar de spiegelloz­e camera’s, maar er zijn nog genoeg klanten voor dslr’s. Misschien gaat het wel die kant op, maar op dit moment is spiegelref­lex nog groter dan spiegelloo­s. Wij krijgen veel feedback van klanten die vragen naar bepaalde functies. We screenen de markt dus voortduren­d.”

Wat is je eigen favoriete functie van de Z7?

“Dat is voor mij niet zozeer een bepaalde functie, maar de kwaliteit van de beelden. Ik ben zelf al heel lang fotograaf en ik ben ooit begonnen met film, grootforma­at-systemen, middenform­aat, spiegelref­lex ... Maar als ik die lenzen nu zie, daar gaat mijn hart als fotograaf sneller van kloppen. Wow! Gaaf! Eye-popping!”

 ??  ?? Nikon Z7 | Nikkor Z 24-70mm f/4 S | 24 mm (KB) | f/4 | 1/160 s | ISO 400Foto: Froydis Geithus
Nikon Z7 | Nikkor Z 24-70mm f/4 S | 24 mm (KB) | f/4 | 1/160 s | ISO 400Foto: Froydis Geithus
 ??  ??
 ??  ?? Nikon Z7 | 24-70mm f/2.8 | 24 mm (KB) | f/3.2 | 1/200 s | ISO 200Foto: Froydis Geithus
Nikon Z7 | 24-70mm f/2.8 | 24 mm (KB) | f/3.2 | 1/200 s | ISO 200Foto: Froydis Geithus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands