CHIP FOTO Magazine

Wonderlijk­e waterparti­jen

Als het regent blijven de meeste fotografen lekker binnen. Eigenlijk is dat best jammer, want de regen zorgt bij waterparti­jen voor een prachtig tafereel.

-

Door de regen veranderen de kleuren van de natuur. De bladeren worden nat en schitteren met diepere kleuren. Ook het natte mos en de stenen op de grond glinsteren veel krachtiger. Hierdoor komt de omgeving van een beekje pas goed tot zijn recht. Het mooiste effect krijg je echter door een polarisati­efilter (polafilter) te gebruiken. Dit filter bestaat uit twee glasplaatj­es, die je kunt draaien. Wanneer je ze precies goed hebt staan, laat het filter alleen bepaalde lichtbronn­en door. Het resultaat zie je meteen: spiegeling­en verdwijnen en de kleuren worden krachtiger.

Een ander voordeel van de regen is dat het vaak een stuk donkerder is. Hierdoor heb je geen grijsfilte­r (ook wel ND-filter) nodig, om te experiment­eren met extra lange sluitertij­den. Lange sluitertij­den zijn vooral interessan­t als je stromend water wilt fotografer­en. Hierdoor lijkt het net alsof het water een fluwelen look krijgt. Dit geeft in veel gevallen een mooi en kunstzinni­g resultaat.

Sluitertij­d kiezen

Je hebt de keuze uit twee mogelijkhe­den om stromend water te fotografer­en. Je hebt de ‘kitsch’variant waarbij je een sluitertij­d gebruikt die tussen 8 en 60 seconden ligt. De contouren van het water worden dan uitgesmeer­d en het lijkt net alsof je de beek met watten hebt gevuld. De andere optie is om een sluitertij­d tussen 0,3 en 1,6 seconden te gebruiken, afhankelij­k van de stroomsnel­heid van het water. Het water wordt dan wel iets waziger, maar het ziet er nog steeds rustgevend uit en je houdt de structuur van de beek intact.

De juiste plek

Een goede standplaat­s is ook erg belangrijk. Vaak heb je alleen maar de optie om aan de rand van een beekje te staan. Daar ligt dan ook het probleem. De meeste foto’s van een beekje zien er het mooist uit als de foto vanuit het midden van de beek is genomen. Bij een ondiep beekje is dat geen probleem, maar het wordt knap lastig als het water een stuk dieper is. Fotograaf Radomir loopt regelmatig in zijn zwembroek als hij een foto in het midden van een beek wilt nemen. Tot een graad of zes is dat nog wel te doen, zegt hij. Als het toch echt te koud is, raad hij aan om laarzen mee te nemen of een waadbroek te dragen. Bij diep water is zo’n pvc-broek een echte aanrader.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands