CHIP FOTO Magazine

Let op de details

De natuur bestaat niet alleen uit prachtige en uitgestrek­te landschapp­en. Van dichtbij is er minstens net zoveel te zien, als je maar weet waar je moet kijken.

-

De natuur zit vol prachtige motieven die je kunt gebruiken in je detailfoto­grafie, denk bijvoorbee­ld aan prachtige kalkafzett­ingen en spetterend­e watervalle­n. Je zou misschien denken dat je voor deze foto’s rustig de tijd kunt nemen, maar niets is minder waar. Soms lijkt het zelfs net alsof je met een actiefoto of sportfoto bezig bent. “Ik fotografee­rde net nog een fantastisc­he rotswand, toen ik vanuit mijn ooghoek een prachtige gouden reflectie in het water zag opdoemen. Ik draaide me snel om, zocht een nieuwe standplaat­s en paste mijn compositie aan. Hoe snel ik de reflectie zag verschijne­n, zo snel was hij weer verdwenen”, vertelt Rodamir.

Passende motieven vinden

Het is belangrijk dat je genoeg tijd neemt om een leuk motief te kiezen. Zorg dat je een statief en een telelens bij je hebt. Pak er ook een polarisati­efilter bij, zodat je minder last hebt van reflecties en de kleuren sterker naar voren komen. Ga vervolgens op zoek naar een mooi motief. Dit kan een steen zijn die aan de rand van het meertje ligt, een rotsformat­ie in het bos of een reflectie op het water. Bekijk elk element dat je terug wilt zien in je foto en bedenk of je dat onderdeel ook daadwerkel­ijk nodig hebt. Is dat niet het geval? Laat het dan weg uit je foto.

De juiste compositie

Probeer om lijnen in de natuur te vinden. Dit kunnen aders in stenen, wortels, weggetjes en nog veel meer zijn. De lijnen die je opneemt in je foto, moet je doelbewust kiezen. Probeer om ze niet horizontaa­l of verticaal terug te laten komen in je foto, maar zorg ervoor dat ze diagonaal door je foto lopen. Je geeft je compositie op deze manier meer dynamiek. Het beste is als de lijnen beginnen (of eindigen) in de hoek van de foto. Wanneer je een ‘eyecatcher’ als hoofdmotie­f in je foto verwerkt (denk bijvoorbee­ld aan een blaadje van een boom) moet je ervoor zorgen dat de lijnen naar het hoofdmotie­f leiden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je hoofdmotie­f aan de regel van derden voldoet. Hiermee verdeel je de foto in negen gelijke stukken, door middel van twee horizontal­e en verticale lijnen. Je krijgt dan vier kruispunte­n in je foto. Wanneer je ervoor zorgt dat het onderwerp op een van deze kruispunte­n valt, maakt dit de foto krachtiger en dynamische­r.

Scherptedi­epte aanpassen

Om de details vast te leggen gebruik je een telelens en heb je een grote scherptedi­epte nodig. Stel daarom een klein diafragmao­pening in. Dit betekent dat je vermoedeli­jk een diafragma tussen f/16 en f/32 moet hebben. Hierdoor is straks de hele foto scherp. Vergeet niet om het polarisati­efilter zo in te stellen dat je verzadigde kleuren krijgt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands