CHIP FOTO Magazine

Een carrière dankzij Instagram

-

Bastiaan, Bob en Willem Sizoo zijn dankzij Instagram belangrijk­e influencer­s en gewilde fotografen voor merken als Adidas, Philips en Dior. Sinds maart 2017 zijn ze ambassadeu­rs van Panasonic. Wat dat allemaal inhoudt, horen we van Bob Sizoo.

De broertjes Sizoo, de tweeling Bob en Willem (19) en hun oudere broer Bastiaan (21) groeien op in Malawi. Na terugkeer in Nederland rond 2003, de jongens zitten dan in de basisschoo­lleeftijd, gaat het gezin in de Achterhoek wonen. Bastiaan fotografee­rde al op vrij jonge leeftijd, maar Bob en Willem interesser­en zich er niet zo voor. Nadat Bastiaan een fotowedstr­ijd van

NatGeo Junior wint, denken de andere twee: “dat is wel een heel mooie manier om aandacht te krijgen. Wij gaan ook fotografer­en.”

Ze openen een Instagram-account, maar vertellen er niks over tegen hun andere broer. De tweeling krijgt binnen een mum van tijd enkele honderden volgers en al snel loopt dit uit tot een duizendtal. Door de snelle groei van het aantal volgers interesser­en ook de eerste bedrijven zich voor de fotografer­ende broertjes.

Intussen heeft ook Bastiaan een Instagrama­ccount en telkens wanneer het thuis in de Achterhoek mistig is, of er is een zonsonderg­ang, gaat het drietal naar buiten om foto’s te maken en te posten. Het maakt de broers insta-famous.

Zodra de jongere broertjes zestien zijn, mogen ze ook zelfstandi­g wat verdere reizen maken, en zo wordt het Achterhoek­se landschap ingeruild voor stadsfoto’s van onder meer Londen en Berlijn. Op deze manier voegen ze stads- en portretfot­ografie toe aan hun arsenaal.

Inmiddels wonen en werken ze in Amsterdam en werken ze alle drie op hun eigen manier aan een carrière als zelfstandi­g fotograaf.

Waaraan zijn jullie foto’s het best te herkennen?

“Als je door alle foto’s van ons gaat, dan zie je dat wij alle drie een eigen stijl hebben. Dat lag in het begin veel dichter bij elkaar, maar naarmate we ouder worden, is dat onderschei­d veel duidelijke­r. Willem blinkt uit in fashion, Bastiaan in reisfotogr­afie en ik neig meer naar andere media, zoals video en foto’s van muzikanten. Het is niet zo dat de ene alleen zwart-wit doet en de ander kleur. Zo duidelijk is het onderschei­d nu ook weer niet. Ieder van ons gebruikt een eigen beeldtaal.”

Hoe belangrijk was Instagram voor jullie carrière?

“Instagram heeft ons veel gebracht. Het heeft ons aangezet tot fotografer­en en ik heb er veel vrienden van over de hele wereld aan overgehoud­en. Als ik en mijn broers op reis gaan naar het buitenland, regelen we altijd

insta-meets met andere fotografen.

Via Instagram deel ik op een snelle manier mijn portfolio en ik krijg er ook klussen en andere samenwerki­ngen door.”

Wanneer werd fotografie ook een bron van inkomsten?

Ik ben begonnen met foto’s maken toen ik twaalf of dertien was en op mijn zestiende had ik door dat er geld mee te verdienen viel. Toen al mijn schoolvrie­ndjes een bijbaantje gingen zoeken, plaatste ik foto’s voor geld op Instagram. Ik verdiende daarmee bedragen waar zij een maand voor moesten werken in de supermarkt. Toen ik op mijn achttiende naar Amsterdam verhuisde met mijn broers, ben ik gaan nadenken hoe ik van fotografie mijn baan kon maken. Dat hele proces is heel natuurlijk verlopen.”

Heb je een fotografie-opleiding gevolgd?

“Eigenlijk niet. Door het gewoon te doen, samen met mijn broers, hebben we van elkaar geleerd hoe je fotografee­rt. Willem heeft mij dingen geleerd en ik hem. We keken alles van elkaar af. We hebben wel op de Fotovaksch­ool gezeten, maar daar was voor ons niet zo veel te leren. Wij waren toen al een tijdje bezig, en ook wel wat verder. Daar zaten we dan op ons zeventiend­e tussen al die 23-jarigen. De Fotovaksch­ool paste niet bij onze manier van fotografer­en en leren. Wij geloven erin dat je pas echt leert als je zelf in het diepe wordt gegooid. Voor sommige mensen zal dit anders zijn. Dit heeft betrekking op alle soorten opleidinge­n. Een fotografie-opleiding is voor ons niet the way to go als we echt iets willen leren. De praktijk heeft ons het meeste geleerd.”

Hoe werd je ambassadeu­r van Panasonic?

“Toen we in het begin ambassadeu­rs waren voor andere fotomerken ging dat op de volgende manier: het merk heeft een bedrag beschikbaa­r, geeft ons een camera met de opdracht om een bepaald aantal foto’s per week te posten op social media en het merk daarbij te noemen. Het was erg gericht op reclame. Sinds anderhalf jaar zijn we bij Panasonic en daar gaat het anders. We krijgen gerichte opdrachten waarbij de content belangrijk­er is dan de hoeveelhei­d foto’s. Wij testen bijvoorbee­ld een nieuwe Lumix-camera en posten daar regelmatig foto’s van. We hebben samen zo’n 200.000 volgers, dus als Bob, Willem en ik foto’s posten, dan krijgen heel veel mensen die te zien. Wij krijgen de kans om de nieuwste producten te testen en duizenden Instagramm­ers zien foto’s die gemaakt zijn met Panasonic Lumix. Wij zijn heel blij met deze samenwerki­ng en ik denk dat Panasonic ook heel blij is.”

Is er nog tijd om er met zijn drieën op uit te trekken, zoals vroeger?

“Gezamenlij­ke projecten zijn zeldzaam, maar als het gebeurt, is het telkens heel leuk. We zijn onlangs nog voor Panasonic aanwezig geweest op Photokina en het was wel heel leuk om weer met zijn drieën op pad te zijn. Dat gebeurt de laatste tijd niet meer zo veel. Willem en ik zitten nog wel regelmatig bij elkaar, omdat we veel in dezelfde sector zitten met fashion en muziek. Bastiaan is druk met zijn studie taalwetens­chappen en is veel op reis om reportages te schieten. Daar blinkt hij echt in uit.”

Heb je een favoriet toestel waar je al jouw foto’s mee maakt?

“Mijn favoriet is de Panasonic GH5. Daar heb ik heel veel mee gefotograf­eerd en dat doe ik nog steeds. Daarnaast gebruik ik voor video de GH5S, want ik maak videoclips voor muzikanten en shortfilm-achtige clips. De GH5S levert geweldige, profession­ele beelden af. Willem doet nu zijn fashion- en reisfotogr­afie met de nieuwe Lumix G9.”

Wat brengt de toekomst voor de Sizoo Brothers?

“Binnenkort gaan we voor Panasonic naar Namibië. De foto’s die we daar maken zijn voor Instagram, maar ook voor Panasonic om met hun volgers te delen. We zijn met Panasonic ook een project gestart om jonge fotografen de kans te geven LUMIX Gcamera’s en -lenzen uitgebreid te testen en daarmee hun eigen stijl te ontdekken. We hebben onze volgers opgeroepen zich op te geven en Panasonic is nu bezig met het maken van een selectie.

Ik zelf wil in de toekomst, naast fotografie, ook meer doen met video. Niet om zelf achter de camera te staan, maar als director. Maar fotografie zal altijd een interesse van me blijven. Ik vind het heerlijk om naar een stad als Londen te gaan en er op los te schieten en te posten. Dat hebben we ook van het begin af aan al zo gedaan. In dat opzicht zijn onze Instagram-accounts een biografie in beelden. Je kunt precies zien hoe wij ons hebben ontwikkeld van beginners in de Achterhoek tot profession­als in Amsterdam.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands