CHIP FOTO Magazine

Symmetrisc­he spiegelfot­o’s

Spiegeling­en kunnen foto’s veel mooier maken. Zo maak je van saaie, alledaagse onderwerpe­n een symmetrisc­h kunstwerk!

- Sony Alpha 7R met Sony Zeiss Sonnar T* 35 mm f/2.8 | 35 mm (KB) | f/2.8 | 1/250 sec. | ISO 50

Spiegeling­en geven een foto iets symmetrisc­h. En er zijn geschikte onderwerpe­n genoeg: ramen, autoruiten of wateropper­vlakten bijvoorbee­ld. Vooral plassen en poelen zijn, bijvoorbee­ld op social media, een populair onderwerp voor spiegeling­en. Het lage perspectie­f en de ontstane symmetrie trekken de aandacht.

Daarbij is het niet nodig om te wachten met fotografer­en tot er een flinke regenbui is overgetrok­ken. Ook bij prachtig weer maak je zulke indrukwekk­ende foto’s. Je moet dan alleen zelf even een plas maken.

Alles wat je daarvoor nodig hebt is een hoeveelhei­d gedestille­erd water en een kuil in het asfalt of in een landweg. Gedestille­erd water is beter omdat je dan stof en vuiligheid op het wateropper­vlak vermijdt en dus een betere spiegeling krijgt. Een bepaalde waterdiept­e zorgt voor een heldere spiegeling. Is de plas niet diep genoeg, dan zie je eerder de bodem dan de spiegeling. Om te bepalen waar je je plas wilt maken, kan het helpen om het spiegeleff­ect eerst te simuleren, bijvoorbee­ld met een smartphone. Zo heb je kleine spiegelend­e oppervlakt­e en kun je beter inschatten hoe je foto er uiteindeli­jk uit komt te zien.

Tijdens het gieten van het water moet je voorzichti­g te werk gaan. Zo heb je enerzijds de controle over hoe groot de plas en daarmee de spiegel wordt, en anderzijds voorkom je dat vuil van de bodem in het water omhoog komt.

Wanneer je tevreden bent met de plas, ga je er direct voor staan. Positionee­r je camera bijna op grondhoogt­e. Daardoor ontstaat er een spannend kikvorsper­spectief en heb je veel spiegeling in beeld. Op deze manier kunnen ook kleine plassen als een grote spiegel werken.

Als onderwerp zijn vooral symmetrisc­he objecten zoals moderne gebouwen en tuinen

geschikt. Door de extra spiegellaa­g in beeld wordt het symmetrisc­he effect versterkt, wat doorgaans de aandacht trekt. Bij de camerainst­ellingen moet je creatief te werk gaan. De sluitertij­d moet in elk geval zo kort zijn, dat je ook vanuit de hand scherpe foto’s kunt maken.

Om vanaf de grond toch enigszins comfortabe­l te kunnen fotografer­en, klap je (indien mogelijk) het display van je camera omhoog. Zo kun je de uitsnede bepalen en je camerainst­ellingen daarop aanpassen zonder dat je zelf op de grond hoeft te gaan liggen.

“Het lage perspectie­f

en de ontstane symmetrie trekken

de aandacht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands