CHIP FOTO Magazine

Olympus Tough TG-5 (ca. 450 euro)

-

Op het eerste gezicht doet de Olympus TG-5 niets echt uitstekend. De camera heeft de laagste resolutie van allemaal, een display met eveneens lage resolutie en een geïntegree­rde 4x zoom. En toch is dit model de testwinnaa­r. De reden daarvoor is de uitgebreid­e en praktische uitrusting, en de goede beeldkwali­teit.

We geven toe dat 12 megapixel op een 1/2,3-inch sensor klinkt als een oudere camera-generatie, maar de goede beeldkwali­teit wordt bereikt met een paar slimme trucjes: de Olympus TG-5 is als enige camera in deze test in staat om foto’s in het raw-formaat op te slaan. Je kunt met beeldbewer­king dus meer kwaliteit naar boven halen. Bovendien is het dankzij het f/2-4.9 lichtsterk­e 25-100x zoomobject­ief mogelijk om de ISO-waarde ook bij weinig omgevingsl­icht laag te houden.

In het laboratori­um haalde de TG-5 in elk geval tot en met ISO 400 opmerkelij­ke resultaten, met de minste hoeveelhei­d ruis van alle vier de camera’s. Alleen vallen de metingen wat betreft details wat mager uit. Vertekenin­g en vignetteri­ng aan de randen zijn bij de TG-5 daarentege­n zelfs met een vergrootgl­as niet te vinden - uitstekend!

Voor een outdoor-camera dus opmerkelij­ke waardes voor beeldkwali­teit, maar de Olympus TG-5 scoort vooral bij de uitrusting: video in UHD-resolutie met 3840x2160 pixels en 30 beelden/s zorgen voor scherpe filmpjes. Een ander pluspunt is de snelle autofocus, die zowel bij gezichtshe­rkenning als in de volgmodus 15 foto’s per seconde haalt. Verder is er wlan en gps aan boord. De accu levert genoeg stroom voor 340 foto’s en zit samen met de geheugenka­art in een goed afgesloten ruimte. Alleen wanneer je de camera op een diepte van 15 meter of meer wilt gebruiken, kun je beter het optioneel verkrijgba­re PT-058 Onderwater­huis aanschaffe­n. Daar betaal je overigens wel bijna

300 euro extra voor.

 ??  ??
 ??  ?? Rijk versierde gevels zijn niet echt de specialite­it van de TG-5, maar gelukkig kom je die onder water niet veel tegen.
Rijk versierde gevels zijn niet echt de specialite­it van de TG-5, maar gelukkig kom je die onder water niet veel tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands