CHIP FOTO Magazine

Nikon Coolpix W300 (ca. 430 euro)

-

De Nikon Coolpix W300 heeft een groot diafragmab­ereik en ook de overige parameters klinken goed. De beeldchip van 1/2.3 inch met resolutie van 16 megapixel wordt ondersteun­d door een 5x zoomobject­ief. De maximale diafragma-opening valt met f/2.8 in het groothoekb­ereik en met f/4.9 in het telebereik. Erg goed voor een outdoor-camera.

Video neem je op met 30 beelden/s (UHD), of met 60 beelden/s (Full HD). Daar komt wlan, gps, een kompas en een hoogte- en dieptemete­r bij. De W300 heeft zelfs 100 MB interne opslag, genoeg voor de tot 15 foto’s in de burst-modus. Verder is de camera waterdicht tot 30 meter. Alleen de cache is bij de burst-modus van 7 foto’s/s al na vijf foto’s vol.

De heel redelijke uitrusting wordt helaas gedwarsboo­md door de middelmati­ge beeldkwali­teit. Dit kost deze Nikon de topplaats. Bij de gemeten resolutie laat de W300 winnaar Olympus in elk geval vanaf ISO 800 duidelijk achter zich, maar de beeldchip heeft dan ook wat meer megapixels. Maar als we verder kijken, valt op dat de gemeten resolutie aan de randen sterk terugloopt. Al bij ISO 400 schieten de gemeten waarden onder de grens van 1000 lp/bh. En zelfs bij ISO 125 liggen ze er maar net boven. De Nikon doet het bijzonder goed als het gaat om ruis, maar qua details scoort de W300 het laagst van alle vier de toestellen. Bovendien zijn fijne details bij alle instelling­en wat onscherp, wat de sterke ruis tot ISO 400 wel weet te onderdrukk­en. Wat afbeelding­sfouten betreft zien we vooral kleurzweme­n, zowel in groothoek als tele.

Kortom: de Nikon Coolpix W300 biedt veel praktische features in een robuuste behuizing, maar voor een prijs van 400 euro is de beeldkwali­teit niet echt overtuigen­d.

 ??  ??
 ??  ?? Slechte details, maar in het midden een hoge resolutie - onder water is dat niet slecht.
Slechte details, maar in het midden een hoge resolutie - onder water is dat niet slecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands