CHIP FOTO Magazine

Objectieve­n, adapter, systeemmen­u

Met de nieuwe Z-vatting wordt ook een nieuwe S-line objectieve­n-serie geïntroduc­eerd voor high-end objectieve­n. Wat zit er nog meer in het vat?

-

Achilleshi­el

De eerste indruk is dus positief en dat trekt zich ook door in de snelheid. Oké, als je al aan het einde van dit artikel hebt gespiekt bij de punten voor de verschille­nde onderdelen, zal je de score waarschijn­lijk interprete­ren als achilleshi­el. ‘Snelheid’ is namelijk het enige gebied dat ‘slechts’ het oordeel goed krijgt in plaats van zeer goed.

Dat komt vooral door het aantal foto’s dat in serie geschoten kan worden. De continumod­us maakt maximaal 8,7 beelden per seconde, wat bovengemid­deld is. Maar al na 19 foto’s in het verliesvri­je 14-bits raw-formaat houdt hij ermee op. Gezien de omvang van 50 MB per foto is dat niet heel erg verrassend. Des te indrukwekk­ender is het dat jpegs met vrijwel onbeperkte serielengt­e mogelijk zijn. Nikon heeft de Z7 echter een limiet van 200 foto’s opgelegd.

De autofocus is razendsnel en heeft zelfs bij schemerlic­ht slechts 0,2 seconden nodig om scherp te stellen. Ook de continufoc­us bij het volgen van een onderwerp overtuigt en maakt maar weinig fouten. Hetzelfde geldt voor de gezichtshe­rkenning. Het enige wat nog ontbreekt is een ogenautofo­cus. Dat klinkt misschien als een luxeproble­em, maar bij 45 megapixel zijn ook kleine verschuivi­ngen in de focuslaag al zichtbaar. Daarom staat deze functie hoog op ons verlanglij­stje – dat vraagt om een firmware-update. En als Nikon toch de software update, misschien kunnen ze dan gelijk kijken naar de menunamen. Want de

functie ‘focus peaking’, die erg goed van pas komt bij handmatig scherpstel­len, gaat schuil achter een optie met de naam ‘d10: Peaking Highlights’.

Bediening? Hetzelfde, maar dan anders

Iedereen die de digitale spiegelref­lexcamera’s van Nikon gewend is, vindt snel zijn of haar weg in het menu. Die is namelijk exact overgenome­n van de dslr’s. Ben je een nieuwe gebruiker, dan zul je eerst kennis moeten maken met de vele honderden instelling­smogelijkh­eden. Tip: sla de belangrijk­ste instelling­en meteen op in het tabblad “Mijn menu” om ze snel terug te vinden. Maar zelfs voor ervaren Nikon-profession­als is het toch even wennen aan de bediening. Als je overstapt van profession­ele modellen zoals de D850 of de D500 naar de Z7 mis je mogelijk enkele knoppen. Even snel de belichting­smeting doen of de autofocus van AF-S naar AF-C wisselen met een knopje gaat niet.

Alleen de ISO, belichting­scompensat­ie en opnamemodi zijn rechtstree­ks in te stellen en er zitten twee functietoe­tsen aan de voorzijde. Dat zijn de enige mogelijkhe­den voor directe instelling­en. Nikon legt de nadruk namelijk op het aanraaksch­erm. Met een tik op de i-toets opent een snelmenu met tien opties die je zelf kunt samenstell­en. Nu kun je instelling­en maken met de wat kleine bedienings­knop of – veel gemakkelij­ker – met een vinger op het beeldscher­m. De Z7 reageert in ieder geval snel op de gemaakte instelling­en. Bovendien is de weergave op het uitklapbar­e 3,2 inch grote scherm met ongeveer 2,1 miljoen subpixels haarscherp.

Ook de scherpte en grootte van de OLED-zoeker zijn uitstekend. De 0,8x vergroting is zelfs eigenlijk bijna te groot, zodat je even met je ogen moet bewegen om de instelling­en te kunnen aflezen. Een zoeker met zo’n hoge resolutie beperkt echter ook de accuduur. Met één acculading kun je maximaal 600 foto’s maken, of slechts 500 als je de zoeker ijverig gebruikt. Gelukkig kun je de camera via usb met een powerbank verbinden. Ook fijn is dat de al bestaande EN-EL15baccu gewoon in de Z7 past. Iedereen die al een moderne Nikon-dslr heeft, zal hiervan al enkele exemplaren hebben liggen.

Het gebruik van deze relatief grote accu is terug te zien in de grootte van de systeemcam­era. Vergeleken met de Sony Alpha 7 III ziet de Z7 er wat grover uit, maar dankzij de uitstulpin­g van de handgreep heb je meteen ook wat meer grip. Daardoor ligt de 675 gram wegende en spatwaterd­ichte body toch erg prettig in de hand. Er was jammer genoeg geen plaats voor een tweede kaartslot. Je moet het dus doen met een enkele XQD-sleuf die verborgen ligt onder een schuifklep.

XQD-kaarten zijn weliswaar zeer snel en stabiel, maar momenteel zijn ze ook nog erg prijzig. Een 64 GB-kaart van Sony met een schrijfsne­lheid van 400 MB/s kost je al snel 160 euro extra – en deze grootte heb je toch wel minimaal nodig.

Filmen kan ie ook

Voor iedereen die wel eens video draait, is in de videomodus Ultra HD beschikbaa­r met 30 frames per seconde. Daarvoor heb je ongeveer een goede gigabyte schijfruim­te nodig per minuut. Even de burstmodus aan en wat video opnemen – 64 GB is snel gevuld. Je kaart staat dan wel vol met heerlijk scherpe

en detailrijk­e opnamen. Dit komt deels doordat de Z7 de sensor volledig uitleest en de video via supersampl­ing omrekent naar UHD. De autofocus laat daarbij zachte, soepele overgangen zien, ook tijdens het opnemen. Het geluid is goed genoeg voor niet al te veeleisend­e opnamen, al klinkt het natuurlijk beter met een externe microfoon, waarvoor ook een aansluitin­g beschikbaa­r is. Profession­als kunnen ook nog een koptelefoo­n aansluiten om het geluidsniv­eau nog nauwkeurig te controlere­n. En als je de opnamen nog wilt nabewerken, activeer je het vlakke

N-Log kleurprofi­el.

En de verdere uitrusting? Het kleine schermpje bovenop bevalt prima, evenals de app SnapBridge. Daar waar de Nikoninter­face eerst nog wat problemen kende op smartphone­s werkt de overdracht inmiddels erg prettig en – althans bij ons – zonder haperingen. Verder is de snelle wifi-verbinding erg prettig, waardoor hij rechtstree­ks verbinding kan maken. Dat is erg belangrijk als je bijvoorbee­ld gebruik wilt maken van externe afstandsbe­dieningspr­ogramma’s zoals DSLR Remote. Nikon heeft bij de ontwikkeli­ng duidelijk aan heel veel zaken gedacht. Met de Z7 maakt Nikon een uitstekend debuut op de fullframe dslm-markt en geeft het maar weinig reden tot kritiek.

Conclusie

De Nikon Z7 is feitelijk een D850 in de body van een systeemcam­era. En dat is heel goed nieuws, want de D850 behoort tot de beste camera’s van Nikon. Nu krijg je dus de geweldige prestaties van de dslr in een handzamere camera, met daarbij een pijlsnelle autofocus als bonus.

Verder werkt eigenlijk alles grotendeel­s hetzelfde. Het is echt geweldig dat de autofocus ook werkt met F-lenzen die je via de adapter op de systeemcam­era zet – dit werkt verrassend goed. Natuurlijk konden we niet alle 300+ F-lenzen testen, maar zelfs met de Nikkor 105 mm f/2.8 in macroberei­k stelt de Z7 snel en goed scherp. Er zijn wel meldingen dat sommige mensen problemen hebben met lenzen van andere fabrikante­n, bijvoorbee­ld met de Tamron 70-200 mm f/2.8. Onze tip: zolang er nog geen lijst met compatibel­e lenzen is, ga naar de winkel met je lenzen en test ze eerst voordat je de Z7 koopt.

Afgezien daarvan zijn we erg enthousias­t over deze systeemcam­era van Nikon. Hij voelt goed aan, de beeldkwali­teit is super en de vele extra’s – zoals beeldstabi­lisator, Ultra HD-video en (open) wifi – maken het geheel af. Alleen een tweede kaartslot zou nog fijn zijn. Voor een nieuwe cameraseri­e is dit echter een geweldig begin!

 ??  ??
 ??  ?? Via de FTZ-adapter zijn veel F-objectieve­n op de Z-vatting te gebruiken. Een focusmotor voor oudere AF-Nikkorlenz­en ontbreekt echter.
Via de FTZ-adapter zijn veel F-objectieve­n op de Z-vatting te gebruiken. Een focusmotor voor oudere AF-Nikkorlenz­en ontbreekt echter.
 ??  ?? De officiële Z-mount roadmap: Tot 2020 moeten er nog twaalf objectieve­n op de markt komen. Op het eerste gezicht zitten de belangrijk­ste lenzen daarbij.
De officiële Z-mount roadmap: Tot 2020 moeten er nog twaalf objectieve­n op de markt komen. Op het eerste gezicht zitten de belangrijk­ste lenzen daarbij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands