CHIP FOTO Magazine

Goedkoop, maar met beperkinge­n

De K&F Concept EOS-FX heeft geen contacten voor elektronis­che gegevensov­erdracht. Dat heeft enkele nadelen.

-

Fujifilm-fotografen moeten genoegen nemen met puur mechanisch­e adapters die geen gegevensui­twisseling bieden tussen de lens en de camera. Daardoor ontbreekt een autofocus, evenals de overdracht van de EXIF-gegevens. Zelfs een elektronis­che aansturing van het diafragma valt weg. En juist dit is bij het werken met Canon EF- en EF-S-lenzen echt een nadeel. De meeste lenzen voor de Canon-vatting hebben namelijk geen afzonderli­jke diafragmar­ing.

Dit geldt zowel voor Canons originele lenzen als voor lenzen van andere fabrikante­n, zoals Sigma en Tamron. Het resultaat: al deze Canon-lenzen werken alleen op de adapter als het diafragma volledig open is.

Scherpstel­len met focus-peaking

Ook de K & F Concept EOS-FX behoort tot de mechanisch­e adapters voor Canon EF-lenzen op Fujifilm X-camera’s. Hij maakt een stabiele indruk, kost slechts 27 euro en is vakkundig geproducee­rd. Binnen luttele seconden zijn objectief en camera met elkaar verbonden. Alleen wanneer de boel weer uit elkaar haalt, moet je behoorlijk wat kracht zetten om de adapter van de camera te krijgen.

Door het ontbreken van contactpun­ten kun je alleen handmatig scherpstel­len. Aangezien Fujifilm-camera’s een focus-peaking-functie hebben – waarmee op het scherm de gefocuste delen van een scène worden weergegeve­n met een kleurtje – lukt dat gelukkig goed en snel. En ook het resultaat mag er zijn. In de praktijkte­st zagen we met de Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM op de adapter elk klein stofje. Het enige probleem is dat het objectief alleen werkt met een compleet geopend diafragma van f/2.8. Daardoor is de scherptedi­epte erg klein en er is geen mogelijkhe­id het diafragma voor een grotere scherptedi­epte te sluiten.

Daardoor kun je eigenlijk alleen foto’s maken met behulp van een statief. Bij uit de hand geschoten foto’s wordt het onderwerp al snel wazig. Een niche-lens, bijvoorbee­ld van Meyer Optik Görlitz, werkt beter, omdat die wel over een eigen diafragmar­ing beschikt.

Zonder de elektronis­che gegevensve­rbinding valt ook de stabilisat­ie in objectieve­n op de adapter weg. De Fujifilm X-H1 heeft gelukkig een gestabilis­eerde sensor in de body die ook werkt met de K&F-adapter. De stabilisat­ie werkt trouwens beter met groothoekl­enzen dan met telelenzen.

 ??  ?? Fujifilm X-T100 met de K&F Concept-adapter EOS-FX en de Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM | 150 mm (KB) | f/2.8 | 1/1000 sec. | ISO 400 Gedetaille­erd: Ook met geopend diafragma levert de Canon 100 mm Macro op de Fujifilm X-T100 een erg goede scherpte.
Fujifilm X-T100 met de K&F Concept-adapter EOS-FX en de Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM | 150 mm (KB) | f/2.8 | 1/1000 sec. | ISO 400 Gedetaille­erd: Ook met geopend diafragma levert de Canon 100 mm Macro op de Fujifilm X-T100 een erg goede scherpte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands