CHIP FOTO Magazine

Wat de adapter niet kent ...

De MC-11 van Sigma is ontwikkeld voor de eigen objectieve­n, maar werkt ook met Canon-lenzen – met beperkinge­n.

-

In totaal zijn 22 Sigma-lenzen met EF- en EF-S-vatting dankzij de MC-11-adapter compatibel met systeemcam­era’s van Sony. Als je daarbij nog lenzen van andere fabrikante­n en die van Canon zelf erbij optelt, dan kom je al snel aan een getal met drie cijfers. Maar let op: niet elke Sony-Canon-combinatie doet het zonder problemen.

Laten we eerst het voor de hand liggende zeggen: de lenzen die direct door de fabrikant ondersteun­d worden met deze adapter, zoals de Sigma 85 mm f/1.4, werken perfect. Door de snelle, nauwkeurig­e autofocus en de mogelijkhe­id om de handige ogen-AF- en vervorming­scorrectie­profielen te gebruiken zou je bijna vergeten dat je een adapter gebruikt. Uitstekend!

Een frame op het display van de dslm geeft aan in welk gebied contrast- en fase-autofocus beschikbaa­r zijn. Handig: een kleine led aan de zijkant van de adapter geeft meteen na het opzetten van de lens aan of het gebruikte objectief compatibel is met de adapter. De database van de MC-11 wordt voortduren­d uitgebreid. Het los verkrijgba­re usb-dock brengt de informatie over naar het geheugen van de adapter.

Gemengd succes

Op de Sony Alpha 7 III met de MC-11 en Canon-lenzen komen aanzienlij­ke verschille­n aan het licht. Waar de geteste combinatie­s nog steeds goed werken bij het scherpstel­len in de Single AF-modus (AF-S), treden er vaak problemen op met de continu-AF (AF-C).

Bijvoorbee­ld met de 50 mm f/1.4 USM: na het vrij sterk ‘zwabberen’ in alle focusmodi moet uiteindeli­jk de camera zelfs opnieuw worden opgestart. De Canon EF 70-200 mm f/4 werkt wel voorbeeldi­g met de adapter, maar is wel een beetje traag. De beeldstabi­lisator en ogen-AF blijven echter wel behouden.

Al met al levert de MC-11 meestal goede prestaties. Maar als niet veel waarde hecht aan de voordelen die de eigen Sony-objectieve­n en de modellen van Sigma bieden, heb je met de MC-11-adapter een manier om op de tweedehand­smarkt van concurrent Canon interessan­te lenzen te zoeken.

 ??  ?? Sony Alpha 7 III met MC-11 en Canon EF 70–200 mm f/4 | 200 mm (KB) | f/4 | 1/250 sec. | ISO 325Kieskeu­rig: de Sigma MC-11-adapter is eigenlijk alleen bedoeld voor Sigma-lenzen met Canon EF-mount. De autofocusp­restaties van de adapter met native Canon-lenzen zijn vaak gemengd. Sommige modellen weigeren zelfs dienst.
Sony Alpha 7 III met MC-11 en Canon EF 70–200 mm f/4 | 200 mm (KB) | f/4 | 1/250 sec. | ISO 325Kieskeu­rig: de Sigma MC-11-adapter is eigenlijk alleen bedoeld voor Sigma-lenzen met Canon EF-mount. De autofocusp­restaties van de adapter met native Canon-lenzen zijn vaak gemengd. Sommige modellen weigeren zelfs dienst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands