CHIP FOTO Magazine

Zo gebruik je het histogram

Met behulp van het histogram pas je de belichting doelgerich­t aan.

-

Goed weer heeft in de fotografie ook een schaduwzij­de: het onderwerp komt in de zon optimaal tot zijn recht, maar wat betreft de belichting tast je vaak in het duister – vooral als je een camera zonder zoeker hebt en de preview alleen zichtbaar is op het display. Bij fel omgevingsl­icht ziet het onderwerp er in Live View vaag uit, wat dus niet geschikt is om de belichting nauwkeurig te beoordelen. Dit wordt vooral problemati­sch bij zeer lichte of donkere elementen, die gedetaille­erd moeten worden weergegeve­n.

In die gevallen gebruik je het histogram. Met deze handige tool pas je de belichting doelgerich­t aan. Het beeld wordt verdeeld in 255 grijstrapp­en die van donker naar licht worden gerangschi­kt in een diagram. Deze zwart-wit weergave van grijstrapp­en is zelfs bij fel omgevingsl­icht op het display goed te zien. Met een beetje oefening zie je aan het profiel van het diagram of het onderwerp over- of onderbelic­ht is, zodat je via de instelling­en de belichting kunt corrigeren.

Maar het histogram is meer dan een hulpmiddel voor camera’s zonder zoeker. In moeilijke lichtsitua­ties kunnen profession­als ook niet zonder en ook tijdens het bewerken op de pc is het histogram onmisbaar. We leggen je uit hoe je het histogram doelgerich­t gebruikt en vertellen waar je op moet letten (en waar je niet op hoeft te letten).

Belichting­scontrole

Afhankelij­k van bouwjaar en model van de camera wordt het histogram alleen weergegeve­n bij het terugkijke­n van foto’s, of ook bij het maken ervan. In eenvoudige vorm worden de helderheid­swaarden weergegeve­n (luminantie­histogram), in de verfijnde variant de afzonderli­jke helderheid­swaarden van de kleurkanal­en rood, groen en blauw (RGB-histogram). Deze laatste is aan te raden voor bijvoorbee­ld portretten, omdat het rode kanaal belangrijk­e informatie bevat voor huidtinten.

Met een beetje oefening kun je het histogram eenvoudig interprete­ren (zie kader).

Het histogram is geen absolute factor, maar moet altijd worden gezien in relatie tot het onderwerp. Niet elke over- of onderbelic­hting hoeft gecorrigee­rd te worden. Zo staat het model bij portretfot­ografie in het midden en is een overbelich­ting van de achtergron­d doorgaans niet belangrijk, en soms zelfs gewenst. Daarom moet je weten of het rechterged­eelte van het histogram betrekking heeft op de

achtergron­d, of op de witte kleding van het model. Want alleen in het laatste geval moet de belichting­stijd wat worden verkort, of het diafragma wat verder worden gesloten.

Heb je moeite met deze overbelich­te gedeeltes, laat de camera je dan helpen. Veel modellen hebben een speciale overbelich­tingswaars­chuwing. Een overbelich­te hemel zie je dan doordat de witte gedeeltes met een blinkend zwart worden gevuld. Met deze waardevoll­e extra informatie is het makkelijk om te beslissen of een instelling moet worden aangepast.

Meer speelruimt­e voor raw

Voor raw-bestanden is het camerahist­ogram maar beperkt nuttig. Tot nog toe is er namelijk geen enkele camera die de grijstrapp­en van een raw-foto correct in een diagram kan weergeven. De histogramm­en hebben steeds betrekking op een jpeg-afbeelding van het raw-bestand en die bevat alweer minder informatie over de zo belangrijk­e rechter- en linkerrand­en. In welke mate is moeilijk te zeggen, want het mogelijke dynamische bereik van een raw hangt van veel factoren af. Van de constructi­e van een sensor bijvoorbee­ld, en van de betreffend­e ISO-instelling. Hoeveel er door het omzetten van het dynamische bereik verloren gaat, hangt af van de grafische beeldverwe­rking van de camera.

De correcte helderheid­swaarde van een raw-bestand zie je pas in het histogram van de raw-converter op de pc. Om tijdens het fotografer­en op safe te spelen, kun je het beste uitgaan van het camerahist­ogram. Wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbee­ld omdat het dynamisch bereik van een landschaps­foto te hoog is, moet je je niet door het histogram laten ontmoedige­n. Bij een raw-bestand zijn je kansen om een deel van de schijnbaar verloren informatie in het heldere en donkere bereik terug te krijgen, nog steeds goed. Pas gewoon bij de raw-conversie in Lightroom op het tabblad Ontwikkele­n de Hooglichte­n en de Schaduwen aan om verborgen details weer tevoorschi­jn te halen. Bij extreme lichtsitua­ties is het aan te raden de raw-instelling voor de zekerheid nog met een belichting­sreeks te combineren, die je dan op de pc kunt bekijken en omzetten in een hdr-foto.

Histogram bij beeldbewer­king

Voor de beeldbewer­king is het histogram net zo belangrijk als voor het fotografer­en. Het toont de ware helderheid­s- en kleurwaard­es van een foto, volledig onafhankel­ijk van de kalibratie en kwaliteit van de monitor. Afhankelij­k van de monitor komt het nogal eens voor dat de details in zeer heldere en zeer

“Het histogram van de raw-converter geeft de grijstrapp­en van raw-bestanden pas correct weer.”

donkere gedeeltes verdwijnen. Al sinds de eerste versie van Photoshop is het histogram een vast onderdeel van het programma. Het maakt sterke ingrepen duidelijk zichtbaar: wanneer je bijvoorbee­ld het contrast bij een foto van een zachte, of bleke zonsopkoms­t sterk verhoogt, ontstaan er gaten in de grafiek. In de foto merk je deze aanpassing­en als onnatuurli­jk werkende kleurtrapp­en.

Intussen worden de grijstrapw­aardes in de correctief­uncties geïntegree­rd, zoals bij Curven bij Lightroom en Photoshop. Elke bewerkings­stap zie je direct in de grafiek: bij een contrastve­rhoging lijkt het histogram bijvoorbee­ld groter te worden. Bekijk het histogram daarom altijd, zodat je kunt voorkomen dat grijstrapp­en (en daarmee details) verloren gaan, wanneer de grafiek over de rand gaat.

Wanneer je intensieve­r met het histogram op de pc werkt en daarbij ook met de regelaars speelt, begrijp je de samenhang beter. En dat kun je dan ook weer tijdens het fotografer­en gebruiken.

 ??  ??
 ??  ?? Naast het luminantie­histogram (witF kun je bij veel camera’s ook kiezen voor kleurkanal­en rood, groen en blauw.
Naast het luminantie­histogram (witF kun je bij veel camera’s ook kiezen voor kleurkanal­en rood, groen en blauw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands