CHIP FOTO Magazine

Spannende achtergron­den maken voor productfot­o’s

Met een monitor maak je in een handomdraa­i honderden verschille­nde achtergron­den.

-

Door het succes van de digitale fotografie zijn computers een belangrijk onderdeel geworden voor elke fotograaf – voor het bewerken van rawbestand­en, of voor welke vorm van retouchere­n dan ook. De mogelijkhe­den om creatief met je foto’s om te gaan zijn nagenoeg eindeloos. Maar je kunt een beeldscher­m (bijvoorbee­ld van een laptop) ook gebruiken als hulpmiddel bij het ensceneren van een object.

Zo kun je het scherm gebruiken als achtergron­d voor spannende en creatieve productfot­o’s. Dankzij internet heb je op die manier toegang tot honderden achtergron­den die je met een enkele klik kunt downloaden. Je kunt daarvoor bijvoorbee­ld terecht bij Pixabay

(pixabay.com), waar je naast reguliere foto’s ook achtergron­den kunt vinden. Let voor het downloaden wel altijd even op de gebruiksvo­orwaarden van de aanbieder als je je foto’s wilt publiceren.

Je kunt natuurlijk ook zelf met kleurvlakk­en in Photoshop aan de slag, of met je camera op jacht gaan naar onderwerpe­n die je als achtergron­d kunt gebruiken. Fotografee­r bijvoorbee­ld een kleurig onderwerp met een groot diafragma en draai aan de focusring zodat het beeld onscherp wordt. Je kunt de kleuren van je hoofdonder­werp gebruiken, of doelgerich­t met kleurcontr­asten werken om nog meer spanning in beeld te brengen.

Wanneer je een geschikte achtergron­d hebt gevonden of gemaakt, open je de foto op je laptop in een apart venster, zodat je de positie en de grootte makkelijk kunt veranderen.

Omdat het scherm een zwarte rand om het beeld heeft, moet de achtergron­d niet helemaal tot beneden zichtbaar zijn. Zet het product dat je wilt fotografer­en daarom iets hoger. Leg bijvoorbee­ld een boek en een plaat spiegelend zwart plexiglas op het toetsenbor­d en zet hier het product op. Zo heb je geen last van de monitorran­d en vult de achtergron­d de hele foto.

Schakel de stand-bymogelijk­heid van je notebook uit om te voorkomen dat het beeld op zwart gaat na een periode van inactivite­it. Open de gewenste achtergron­d. Nu kun je je productfot­o’s in een handomdraa­i naar een spetterend­e achtergron­d geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands