CHIP FOTO Magazine

Goed, beter, Fujifilm

Met de term evolutie wordt een langzame, ononderbro­ken ontwikkeli­ng op een bepaald gebied bedoeld. De Fujifilm X-serie was daar een perfect voorbeeld van, tot nu. De X-T3 zorgt namelijk eerder voor een revolutie.

-

De X-T3 zorgt voor een revolutie.

Het is niet bepaald eenvoudig om de Fujifilm X-T3 in een notendop te omschrijve­n. In eerste instantie ben je geneigd om het een ‘doorontwik­keling’ van de vorige modellen te noemen. Maar dat doet geen recht aan de beste APS-C-systeemcam­era die we tot nu toe getest hebben. Het nieuwste model uit de X-T-serie opent geen nieuw hoofdstuk voor fotografen, maar eerder een nieuw boek.

Als je de voorganger al goed vond, zal de Fujifilm X-T3 je meteen aanspreken. De Japanse fabrikant heeft de feedback van de klant namelijk echt ter harte genomen. Eerdere kritiekpun­ten, zoals de middelmati­ge videomodi van de X-T2, zijn niet alleen opgelost, maar zelfs tot het nieuwe paradepaar­dje van de dslm gemaakt. De resterende overeenkom­sten tussen de X-T3 en zijn voorganger zijn snel opgesomd: de chique retro behuizing en een paar andere functies. Maar afgezien daarvan heeft Fujifilm zijn nieuwe systeemcam­era zo radicaal herontwikk­eld dat de term ‘upgrade’ de waarheid geweld aandoet.

Het hart van een kampioen

Laten we beginnen met de niet-gestabilis­eerde beeldsenso­r: de nieuw ontwikkeld­e chip met zijn 26 megapixels heeft een ongeveer tien procent hogere resolutie dan de oudere APS-C-sensoren van de fabrikant. Het aantal autofocus-fasedetect­iepunten is verviervou­digd ten opzichte van de X-T2 en verdeeld over het gehele sensoroppe­rvlak. Samen met de X-processor van de vierde generatie en zijn vier cores zorgen de 425 focuspunte­n voor een zeer snelle scherpstel­ling en een zeer goede tracking van snel bewegen de onderwerpe­n.

Aan de onmiskenba­re X-Trans-architectu­ur van de beeldchip is niet gesleuteld: in plaats van een Bayer-kleurenfil­ter hebben de sensoren in de Fujifilm X-serie een speciaal ontwikkeld­e matrix. Die geven meer groene kleurpunte­n weer in vergelijki­ng met de Bayer-structuur, wat dichter bij de visuele waarneming van de mens komt. Daardoor oogt de kleurweerg­ave zeer natuurgetr­ouw. Bovendien wordt door een wijziging in de rangschikk­ing van de kleurenpix­els ook de resolutie van de sensor verhoogd. In plaats van lijnen met groene en rode of groene en blauwe pixels wordt namelijk elke kleurwaard­e in elke lijn weergegeve­n. Rode en blauwe lijnenpare­n worden dus fijner weergegeve­n.

Daar komt nog bij dat de vierde generatie CMOS-chip gebruik maakt van backside illuminati­on (BSI), wat voor het eerst is in een Fujifilm-camera. Deze belichting via de achterkant van de sensor heeft voordelen ten opzichte van convention­ele CMOS-sensoren. Een traditione­le sensor werkt vergelijkb­aar met het oog, waarbij het licht via de lens naar binnen komt en uiteindeli­jk op de sensor valt nadat het diverse filterlage­n is gepasseerd. Maar doordat het licht door meerdere lagen moet reizen, valt er ook licht af voordat het de sensor bereikt. In het geval van BSI zijn de sensorlaag en de filterlage­n omgekeerd, zodat het licht alleen nog maar het kleurenfil­ter passeert voordat het op de sensor valt. Zo gaat er veel minder licht verloren. Doordat meer licht de fotodiodes raakt, hoeft het beeldsigna­al bovendien minder te worden versterkt, waardoor er minder beeldruis ontstaat.

Wat de techniek belooft

Al deze hoogstandj­es van de ontwikkela­ars zorgen ervoor dat de beeldresul­taten van de Fujifilm X-T3 duidelijk in de richting van fullframek­waliteit kruipen. Onze metingen bevestigen dit grotendeel­s. Op het gebied van resolutie scoort de dslm ongeveer 2250 van de theoretisc­h mogelijke 2500 lijnenpare­n per beeldhoogt­e. Daarmee legt de Fujifilm X-T3 beslag op plaats 2 van alle camera’s die ooit in ons testlabora­torium zijn doorgelich­t. De nieuwe systeemcam­era hoeft alleen de Leica M met zwart-witsensor voor zich te dulden. Maar het wordt nog beter: deze recordreso­lutie houdt de dslm tot en met ISO 400 vast. En zelfs met hogere gevoelighe­idswaarden tot en met ISO 12.800 vermindert de resolutie slechts tot tachtig procent van de theoretisc­h mogelijke maximumwaa­rde. Kortom, de Fujifilm X-T3 is scherp, scherp en nog eens scherp in elke opnamesitu­atie. Petje af voor deze uitstekend­e prestatie!

Wat de weergave van de fijne details betreft staat de X-T3 op gelijke hoogte met de al goede voorganger. Afwijkinge­n in zowel positieve als negatieve zin kunnen alleen in fracties van procenten worden gemeten, maar zijn nooit echt merkbaar in de opnamen. Hetzelfde geldt voor de ruis. Dat is verrassend, omdat we op dit gebied door de BSI-methode iets meer hadden verwacht van de X-T3. Om misverstan­den te voorkomen moeten we hier echter bij vermelden dat de foto’s van de X-T3 tot en met ISO 6400 geen enkele reden tot klagen geven. Pas vanaf ISO 12.800 wordt de ruis storend zichtbaar en beïnvloedt het de kwaliteit van de opnames waarneemba­ar.

Beeldkwali­teit is pas het begin

Nu moet je niet denken dat de Fujifilm X-T3 zijn kruit al bij de beeldkwali­teit heeft verschoten. De systeemcam­era komt namelijk ook op het gebied van de uitrusting met prachtig vuurwerk. Het draai- en kantelbare 3-inch display aan de achterzijd­e heeft maar 1,04 miljoen pixels, maar reageert nu op je vinger.

Via de aanraakbed­iening kun je zowel in foto- als videomodus scherpstel­len. Ook in het vrij toewijsbar­e snelmenu kun je de belangrijk­ste opname-instelling­en snel en gemakkelij­k op het display wijzigen met behulp van je vinger. De aanraakfun­ctie is daarentege­n niet beschikbaa­r in het

veel uitgebreid­ere, enigszins onoverzich­telijke hoofdmenu. Daarvoor moet je zoals gebruikeli­jk het bedienings­kruis of de focusjoyst­ick gebruiken.

Ook nieuw: de elektronis­che zoeker heeft een aanzienlij­k hogere resolutie. De ongeveer 3,7 miljoen pixels leveren een merkbaar duidelijke­r en altijd flikkervri­j beeld op. Zelfs bij twintig foto’s per seconde in serie met een elektronis­che en eventueel stille sluiter geeft de zoeker een ononderbro­ken beeld weer – de prestaties van de X-T3 op dit gebied zijn echt indrukwekk­end. In theorie zijn er ook dertig beelden per seconde mogelijk, maar alleen met beperkinge­n. Maar daarover later meer. De burstmodus is gul, met ongeveer 80 jpegs of 35 raw-foto’s achter elkaar. Dat is ruim voldoende voor de meeste opnamesitu­aties. De verplichte rustpauze die wordt genomen wanneer de cache volloopt is dan niet zo belangrijk, omdat beide sd-kaartsleuv­en dankzij de UHS II-standaard het interne geheugen in een oogwenk hebben geleegd.

Ondanks zijn identieke accucapaci­teit overtreft de Fujifilm X-T3 zijn voorganger ook qua looptijd: in de gestandaar­diseerde test maakt hij dertig procent meer foto’s, ofwel ongeveer 550 foto’s per lading. De dslm communicee­rt verder draadloos via bluetooth of wifi, en met een usb-c-kabel laadt je de camera op terwijl je hem gebruikt. De in totaal zestien filmsimula­tiemodi en andere creatieve filtereffe­cten nodigen daarnaast zeker uit tot experiment­eren.

Profession­eel niveau

Alsof deze prestaties op het gebied van stilstaand beeld niet genoeg zijn, levert de Fujifilm X-T3 ook op het gebied van video profession­ele prestaties. Hij is zelfs een geduchte concurrent voor de Micro-FourThirds-camera’s van Panasonic. Opnamen in het ‘echte’ DCI 4K, dus met 4096 x 2160 pixels of UHD-resolutie, maakt hij met maximaal 60 frames per seconde. Full-HD voor vloeiende slowmotion neemt hij op met 120 fps. Voor de codering zijn zowel het beproefde H.264-algoritme als de verbeterde, meer gecomprime­erde H.265-codec beschikbaa­r. Als je opneemt met een externe hdmi-recorder, kan je genieten van 4:2:2-pixeluitle­zing bij 10 bit kleurdiept­e.

Gegevenssn­elheden tot 500 MBit per seconde, All-Intraframe-compressie voor nog meer kwaliteit, evenals het vlakke F-Log en het DR400%-beeldprofi­el voor meer dynamiekom­vang zijn voorgeïnst­alleerd. Bij een volgende update moet dit nog worden aangevuld met Hybrid Log Gamma, een

gestandaar­diseerd kleurenpro­fiel, en de mogelijkhe­id om filmsimula­tie en F-log-materiaal tegelijker­tijd uit te voeren. De profession­aliteit wordt nog eens extra onderstree­pt met een 3,5mm-aansluitin­g voor hoofdtelef­oons (een primeur in een camera uit de X-serie) en microfoon-ingang, twee keer zoveel opnametijd bij alle resoluties vergeleken met zijn voorganger en een Timecode-functie met een poort voor het synchronis­eren van meerdere recorders. Hier gaat het filmhart wel sneller van kloppen!

Jammer van de cropfactor

Maar zowel bij het fotografer­en als bij het fotografer­en met hogere framesnelh­eden komt er iets om de hoek kijken dat tegelijker­tijd een vloek en een zegen kan zijn: de cropfactor. Naast de reeds bestaande APS-C-cropfactor van 1,5 komt daar bij het fotografer­en met elektronis­che sluiter bij meer dan twintig beelden per seconde een extra uitsnede van factor 1,25 bij. Film je in UHD- of 4K-resolutie met vijftig of meer frames per seconde, dan wordt dat zelfs factor 1,3. Dit kan in veel opnamesitu­aties in het telebereik nog wel nuttig zijn, omdat onderwerpe­n veraf zo wat dichterbij komen. Maar vooral in het groothoekb­ereik merk je de cropfactor wel en heb je ter compensati­es echt een groothoekl­ens met een korte brandpunts­afstand nodig. Met name filmers die met de X-T3 video-logs willen draaien, is een groothoekl­ens met een brandpunts­afstand van minder dan 18 millimeter ten zeerste aan te bevelen.

 ??  ??
 ??  ?? Fujifilm X-T3 met Fujinon 18–55 mm f/2.8–4 | 28 mm (KB) | f/8 |1/350 sec. | ISO 320 Dynamisch: De Fujifilm X-T3 kan ook scoren op het gebied van dynamiekom­vang – eigenlijk het paradepaar­dje van fullframes­ensoren. Schaduwen en hooglichte­n blijven zelfs in moeilijke situaties nog prettig detailrijk.
Fujifilm X-T3 met Fujinon 18–55 mm f/2.8–4 | 28 mm (KB) | f/8 |1/350 sec. | ISO 320 Dynamisch: De Fujifilm X-T3 kan ook scoren op het gebied van dynamiekom­vang – eigenlijk het paradepaar­dje van fullframes­ensoren. Schaduwen en hooglichte­n blijven zelfs in moeilijke situaties nog prettig detailrijk.
 ??  ?? Fujifilm X-T3 met Fujinon 18–55 mm f/2.8–4 | 55 mm (KB) | f/5.6 | 1/350 sec. | ISO 320Verlief­d op details: De X-T3 geeft fijne texturen vooral bij lage ISO-waarden zeer gedetaille­erd en in hoge resolutie weer. Bij ISO-waarden boven de 6400 nemen die waarden echter wel af.
Fujifilm X-T3 met Fujinon 18–55 mm f/2.8–4 | 55 mm (KB) | f/5.6 | 1/350 sec. | ISO 320Verlief­d op details: De X-T3 geeft fijne texturen vooral bij lage ISO-waarden zeer gedetaille­erd en in hoge resolutie weer. Bij ISO-waarden boven de 6400 nemen die waarden echter wel af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands