CHIP FOTO Magazine

Samyang AF 85mm f/1.4 EF

Met de AF 85mm f/1.4 EF voor minder dan 700 euro probeert Samyang concurrent­en Canon en Sigma bij te houden. Maar de prestaties blijven helaas achter bij de verwachtin­gen.

-

Met deze lens probeert Samyang concurrent­en Canon en Sigma bij te houden.

Een vaste brandpunts­afstand van 85 millimeter en een diafragma van f/1.4 zijn ideaal voor portretten. De brandpunts­afstand zorgt voor voldoende afstand tot het model en het diafragma maakt een onscherpe achtergron­d mogelijk. Toch is al dit moois niet bijzonder prijzig. Canon vraagt maar liefst 1550 euro voor de EF

85mm f/1.4L IS USM en ook voor de Sigma 85mm f/1.4DG HSM (A) moet je nog 1050 euro neertellen. Maar Samyang wil de populaire objectiefk­lasse ook beschikbaa­r maken voor fotografen met een beperkt budget, en biedt de AF 85mm f/1.4 EF aan voor een bedrag van slechts 699 euro.

Ongewoon AF-geluid

De behuizing van het objectief maakt een robuuste indruk. Kwalitatie­f niet zo goed als de genoemde objectieve­n van Canon en Sigma, maar de constructi­e is dik in orde. Samyang heeft de bajonetvat­ting zelfs uitgerust met een afsluitrin­g om te voorkomen dat er vocht op de sensor komt.

De AF 85mm f/1.4 EF behoort tot de nieuwere generatie Samyang-objectieve­n, die is voorzien van autofocus. Via een schakelaar aan de zijkant kun je kiezen of je automatisc­h of handmatig wil scherpstel­len. Kies je de handmatige focus, dan moet je het zonder afstandssc­haal doen. Daardoor is het wat moeilijker om het scherptebe­reik en de scherptedi­epte optimaal in te stellen. De focusring is weliswaar groot en handzaam, maar draait ook iets te soepel. De autofocus werkt vlot, maar is ook relatief luidruchti­g. Daarbij klinkt het geluid ongewoon, alsof de lenzen na het verschuive­n hard tot stilstand komen. Zelfs wanneer je handmatig scherpstel­t werkt het objectief niet geruisloos. Daardoor is het objectief eigenlijk niet geschikt om mee te filmen. Desondanks presteert de autofocus prima, ook bij meerdere opeenvolge­nde foto’s. Dat niet alle foto’s uiteindeli­jk helemaal scherp zijn, heeft andere oorzaken.

Problemen bij hogere resolutie

Zoals de metingen op de Canon EOS 5DsR laten zien, loopt de Samyang bij fullframes­ensoren met hoge resolutie snel tegen beperkinge­n aan. Zelfs met handmatige focus haalt het objectief bij een diafragma van f/1.4 maximaal maar 1847 lijnenpare­n per beeldhoogt­e in het midden. Dat is 62 procent van de maximaal mogelijke resolutie op onze meetcamera. In de hoeken is het zelfs maar 49 procent. Een diafragma van f/1.4 is dus maar in beperkte mate aan te raden. Ter vergelijki­ng: de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM (A) haalt bij een diafragma van f/1.4 met gemak 2610 lp/bh in het midden (85 procent) en 2258 lp/bh in de hoeken (76 procent). Dus duidelijk een hogere resolutie in de hoeken dan de Samyang in het centrum. Na twee diafragmas­tops wordt de prestatie slechts een beetje beter – 2193 lp/bh in het midden, dus 74 procent van de maximaal mogelijke resolutie.

Ook de correctie van typische afbeelding­sfouten is maar gemiddeld goed. De kleurzweme­n zijn in theorie maar een pixel breed, maar in de praktijk zien ze er beduidend groter uit. Bovendien ontstaat er bij f/1.4 een sterke vignetteri­ng.

 ??  ?? Het portret met f/2 laat een mooi bokeh en veel details zien, zoals hier in het haar. Maar met een volledig open diafragma ontbreekt het laatste beetje scherpte.
Het portret met f/2 laat een mooi bokeh en veel details zien, zoals hier in het haar. Maar met een volledig open diafragma ontbreekt het laatste beetje scherpte.
 ??  ?? Canon EOS 5D Mark III | 85 mm (KB) | f/1.4 | 1/6400 sec | ISO 500Deze tegenlicht­foto met open diafragma laat flinke groene en paarse kleurzweme­n in het beeld zien.
Canon EOS 5D Mark III | 85 mm (KB) | f/1.4 | 1/6400 sec | ISO 500Deze tegenlicht­foto met open diafragma laat flinke groene en paarse kleurzweme­n in het beeld zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands