CHIP FOTO Magazine

Voorwoord

- Piet-Jan Lentjes redacteur

Ik kon onlangs mijn telefoonab­onnement verlengen en had daarbij de keuze om er een nieuwe telefoon bij te nemen. Zo gezegd, zo gedaan en twee dagen later had ik mijn nieuwste trots (met een hip rood kleurtje) al in mijn handen. Het blijft leuk om een nieuw speeltje te krijgen, maar wat me het meest verbaasde was de ingebouwde camera. De foto’s die het kleine cameraatje tevoorschi­jn kon toveren waren best indrukwekk­end. Nou ja, de camera ... Eigenlijk is het een hechte samenwerki­ng tussen de camera (of meerdere camera’s bij sommige smartphone­s) en een slim algoritme dat ook kan bijleren. Het wordt wel eens ‘computatio­nele fotografie’ genoemd en het resulteert in een zeer nette foto (ook bij weinig licht) met zelfs de nodige scherptedi­epte. De uiteindeli­jke foto is natuurlijk nog niet zo goed als een shot met een redelijke spiegelref­lex of systeemcam­era, maar het eindresult­aat mag er best wezen.

Eigenlijk zou het best cool zijn, als grote namen als Nikon of Sony deze technieken gaan gebruiken om een soort van slimme camera te maken. Het schijnt overigens dat Canon al sinds 2012 een patent heeft dat hier op lijkt, maar daar verder nog niets mee gedaan heeft. Fabrikant Light heeft al wel zo’n camera op de markt gebracht: de Light

L16 Camera (zo’n 2000 euro) beschikt over zestien cameralens­jes waarmee je een foto van 52 megapixel kunt maken.

Al deze technieken zijn erg leuk, maar voor een goede foto komt er natuurlijk meer bij kijken. Heb je, net als ik, wel eens het gevoel dat een foto er ‘verkeerd’ uit ziet, zonder dat je precies kunt aangeven waar het door komt? Blader dan eens naar pagina 32 en we laten je zien waar je op moet letten. Verder hebben we deze maand een interview met Marco Borsato over zijn werk voor War Child. Wist je dat deze beroemde zanger ook prachtige foto’s maakt? Op pagina 43 lees je het hele verhaal.

Oh! En zijn je eigen foto’s toch niet helemaal naar wens nadat je ze hebt gekopieerd naar je PC of Mac? Dan kun je het programma Smart Photo Editor gebruiken om je shots te bewerken. Op pagina 80 vind je de bespreking.

Veel lees- en fotoplezie­r!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands