CHIP FOTO Magazine

Insta-effecten in Lightroom

Vergeet de voorgekauw­de social-mediafilte­rs en maak je eigen effecten. Die kun je namelijk helemaal naar smaak verfijnen.

-

De kenmerkend­e Instagram-effecten zie je overal. Maar veel van deze effecten werken volgens het principe ‘slikken of stikken’ – veel opties en regelaars om het effect aan te passen heb je niet. Ons advies is dus om je foto’s wel de typische social-medialook te geven, maar daarvoor je eigen instelling­en in Lightroom te maken. Want ook die kun je met een druk op de knop toepassen, maar toch nog volledig naar je eigen wens aanpassen.

Bovendien leggen we je uit hoe je het resultaat vanuit Lightroom op je mobiele apparaten krijgt en vervolgens naar Instagram en andere diensten stuurt.

Het belangrijk­ste eerst

Pas eerst de helderheid en witbalans aan. Wanneer je de Temperatuu­r-regelaar naar rechts schuift, wordt een koele foto warmer. Heeft de afbeelding een magentazwe­em, sleep dan de schuif bij Kleurtint wat naar links. En een Belichting van +1,00 maakt je afbeelding een stuk lichter.

Curven

In het onderdeel Kleurtintc­urve klik je rechtsonde­r op het pictogram voor Puntcurve. Klik in het onderste deel van de grafiek op een kwart afstand. Sleep het uiteinde linksonder iets omhoog. Het resultaat is wat bleek, maar dat los je op door het bovenste curvendeel naar boven te slepen om het contrast terug te halen.

De laatste finetuning

Tot slot kom je nog terecht in het laatste onderdeel, bij Effecten. Onder Vignetteri­ng naar uitsnijden verlaag je Hoeveel naar -30 en verhoog je de Hoeveelhei­d bij Korrel naar +30. Ga terug naar het onderdeel Standaard en sleep de regelaar bij Kleurtint verder naar links om de laatste magentaspo­ren in het gezicht te laten verdwijnen.

Contrast verhogen

Om de afbeelding sprankelen­der te maken verhoog je Contrast naar +10 en verlaag je Hooglichte­n naar -58. Zo zie je meer fijne details. Maak Schaduwen lichter met +28 en maak ze vervolgens meteen krachtiger door Zwarte tinten op -35 te zetten.

Kleurenspe­l

In het gedeelte Gesplitste tinten kun je de kleurstemm­ing aanpassen. Stel in het onderdeel Hooglicht een warme oranjetint in, met een Verzadigin­g naar smaak. Voor de Schaduwen is hier een blauw-groene tint geschikt, wederom met een Verzadigin­g naar wens. Deze kleurencom­binatie zie je ook vaak in de bioscoop.

Zo sla je een voorinstel­ling op

Om hetzelfde effect steeds weer te gebruiken, sla je hem als voorinstel­ling op. Links bij Voorinstel­lingen klik je op het plusteken en op Voorinstel­ling maken. In het volgende venster bepaal je welke instelling­en je precies opslaat. Daarna vind je het effect in hetzelfde paneel terug onder Gebruikers­voorinstel­lingen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands