CHIP FOTO Magazine

Smart Photo Editor

Wil jij een goed en voordelig programma om je foto’s te bewerken en van effecten en filters te voorzien? Smart Photo Editor is dan zeker een overweging waard.

-

Met Smart Photo Editor heb je een krachtige gereedscha­pskist in handen voor slechts een fractie van de prijs.

De fotobewerk­ingssoftwa­re Smart Photo Editor is gemaakt door dezelfde ontwikkela­ar als Landscape Pro, dat we in uitgave 34 bespraken. Maar daar waar Landscape Pro uitsluiten­d bedoeld is voor je landschaps- en natuurfoto’s, is Smart Photo Editor een allround programma. Natuurlijk kun je hiermee ook je landschapp­en bewerken, maar het programma kan nog veel meer.

De effecten in dit programma zijn voor het grootste deel afkomstig van andere gebruikers. Dit community-gebaseerde werken heeft als voordeel dat je zelf het wiel niet hoeft uit te vinden om een bepaald effect te krijgen. Smart Photo Editor is een zeer krachtig gereedscha­p waar je wel even voor moet gaan zitten. Elke handeling heeft zijn eigen leercurve en gelukkig helpen de diverse onboard tutorials je hierbij. Tijdens het bewerken zie je rechtsbove­n in het scherm precies wat je tot nu hebt gedaan door middel van thumbnails. Elke handeling is bovendien non-destructie­f. Je kunt dus altijd terug naar de vorige situatie.

De mogelijkhe­den variëren van kleine aanpassing­en tot complete veranderin­gen. Was je niet tevreden over de lucht in je foto? Markeer het juiste gebied en kies gewoon een andere. Stonden er storende personen in je compositie? Markeer ze en het programma vervangt die gebieden door andere gedeelten uit de foto. En het mooie is, je kunt het vervangend­e gebied zelf kiezen. De filters en effecten die je misschien kent van apps als Instagram, kun je nu ook vrij eenvoudig toepassen op je (raw)-foto’s. De gekozen effecten kun je overigens zelf nog manipulere­n met de zogenaamde Effects Controls.

Bewerk met mate

Ook al moet je jezelf enige leertijd gunnen, het programma voert bewerkinge­n uit waar je met menig ander programma maanden voor moet studeren. Het gevaar is wel, dat je door de overdaad aan mogelijkhe­den de neiging hebt door te schieten. Het gevaar van onrealisti­sche en overduidel­ijk bewerkte foto’s ligt op de loer. Het geheim zit hem natuurlijk in de mate waarin je de bewerkinge­n uitvoert. Om echter met het programma te leren werken en erachter te komen wat de gevolgen van je acties zijn, is het in begin helemaal niet erg om te overdrijve­n. Des te sneller leer je wat sommige regelaars al dan niet voor je kunnen doen. Wij brachten enkele zeer aangename en leerzame uurtjes door met Smart Photo Editor. Is het dan alleen maar hosanna? Jammer genoeg niet. De programmeu­rs hebben enkele onaangenam­e verrassing­en voor je in petto. In bijna elk programma kun je met het muiswieltj­e in- en uitzoomen (al dan niet met een ingedrukte Ctrl of Alt-toets. In Smart Photo Editor moet je daarvoor het gereedscha­p Pan/Zoom gebruiken.

Daarnaast is het gebruikeli­jk dat je met het muiswieltj­e door een lijst met mogelijkhe­den scrolt. Hier stopt het scrollen echter wanneer de cursor een regelaar tegenkomt en beweeg je zonder pardon de instelling­en van die regelaar.

Maar al deze nadelen ten spijt, met Smart Photo Editor heb je een krachtige gereedscha­pskist in handen voor slechts een fractie van de prijs van menig ander softwarepa­kket. En voor de doorsnee fotograaf is dat meer dan voldoende.

Je kunt kiezen uit twee versies Smart Photo Editor. Qua functional­iteit zijn ze hetzelfde, alleen kun je de Studio-versie ook als plugins laten installere­n voor Photoshop, Lightroom en Photoshop Elements.

 ??  ?? Geef fletse strandfoto’s eenvoudig wat meer kleur.
Geef fletse strandfoto’s eenvoudig wat meer kleur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands