CHIP FOTO Magazine

Nederlands IJsbeelden Festival

Het is er ijskoud, maar op het IJsbeelden Festival kun je prachtige sneeuwbeel­den en ijssculptu­ren bekijken.

-

Dit is wel even wat anders dan een sneeuwpop maken in je achtertuin. Op het Nederlands IJsbeelden Festival kun je meer dan honderd prachtige sculpturen bekijken en voor de kinderen is er zelfs een speciale ijsglijbaa­n. De kunstenaar­s gaan aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Het ijs wordt gemaakt van regenwater en daarna gefilterd zodat al het vuil, zouten, mineralen, ijzers en kalk eruit zijn. Bij het vriesproce­s ontstaat dan een mooi transparan­t ijs.

Van losse sneeuw worden stevige blokken gemaakt. Dit wordt gedaan door de sneeuw laag voor laag in de mallen met de voeten aan te stampen. De sneeuw blijft drie dagen in de mallen en krijgt zo de kans om goed te kunnen bevriezen. De mallen worden weggehaald en de grondvorme­n uitgezet. Vervolgens kunnen de kunstenaar­s aan de slag.

Het thema is dit jaar ‘wereldbero­emde verhalen’, variërend van Winnie de Poeh tot War of the Worlds. Een team van ongeveer 40 sneeuw- en ijskunsten­aars, afkomstig uit onder andere Ierland, Hongarije, Canada, de Verenigde Staten, Zwitserlan­d, België en Nederland, bouwen de sneeuw- en ijsbeelden in een periode van twee weken. In de hal is het altijd tussen de 8 en 10 graden onder nul. Vergeet dus niet om je lekker warm te kleden wanneer je besluit langs te wippen. Het festival is op alle dagen geopend, behalve op Nieuwjaars­dag.

 ?? www.ijsbeelden.nl ?? Nederlands IJsbeelden Festival 15 december 2018 t/m 3 maart 2019 IJshallen Zwolle
www.ijsbeelden.nl Nederlands IJsbeelden Festival 15 december 2018 t/m 3 maart 2019 IJshallen Zwolle

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands