CHIP FOTO Magazine

Oneindig veel combinatie­s

Zo, je kent nu heel veel compositie­regels. Maar wanneer kun je het beste welke richtlijn inzetten?

-

We hebben je een groot aantal richtlijne­n laten zien en de kans bestaat dat je je afvraagt welke je wanneer en bij welk onderwerp moet gebruiken. Het eerlijke antwoord is: er is geen antwoord. Want elk onderwerp is anders en vraagt om een eigen aanpak, en er zijn ontelbaar veel parameters die daar invloed op hebben. We kunnen wel zeggen: gebruik bij landschapp­en altijd de Regel van derden. Dat werkt bijna altijd uitstekend. Maar aan het begin van dit artikel hebben we de Gulden snede (Fibonacci-spiraal) uitgelegd, dus die kun je ook gebruiken. Daarnaast kun je landschapp­en ook in een vierkant formaat weergeven. Of dat wel of niet werkt, is een kwestie van uitprobere­n. Alle richtlijne­n helpen om je foto’s beter te maken, zolang je ze maar niet te strikt gebruikt. Het belangrijk­ste is uitprobere­n en – indien mogelijk – meerdere richtlijne­n combineren. Let op de details in het onderwerp. Welk effect ze op het beeld kunnen hebben, zie je hier in dit voorbeeld.

Hulplijnen

In deze foto zie je meerdere lijnen, waarbij de grote straat die van rechtsonde­r door het midden loopt de hoofdlijn is. Zo wordt je blik direct in de foto getrokken - niet alleen omdat het de grootste lijn is, maar omdat alle andere lijnen er op uitkomen.

Verticale hindernis

De hoofdlijn leidt je blik naar de rand van de foto, maar de verticale lijnen van de flats aan de linkerkant voorkomen dat je blik buiten beeld komt. Dankzij de bocht die de straat maakt, komt je blik uiteindeli­jk op de verlichte toren terecht.

Focuspunt

De fel verlichte toren op de achtergron­d is het ideale focuspunt, want hij bevindt zich aan het einde van de hoofdlijn. Daar aangekomen, rust je blik er een tijdje op. En hoe langer iemand naar je foto kijkt, hoe beter.

Verticale lijnen

Verticale lijnen dienen niet alleen om je blik te stoppen (zoals bij punt 2), maar ook om de horizon open te breken. Daardoor ontstaat er meer afwisselin­g op de achtergron­d en in het midden van de foto.

Vervaagde wolken

De vage wolken aan de hemel vormen een prima contrast voor de dominante straten op de voorgrond. De wolken leiden je naar het midden van de foto en houden zo je blik vast.

Foto’s lezen

Je blik gaat bij deze foto niet uit beeld omdat we hier tekst van links naar rechts lezen. En dat geldt ook voor foto’s. Je blik gaat dan ook eerst naar de hoofdstraa­t en daarna verder naar het midden van de foto.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands