CHIP FOTO Magazine

Wat is het histogram?

Het histogram geeft informatie over de grijstrapp­en van een foto. Je moet de grafiek als volgt interprete­ren.

-

Elke camera heeft een analysetoo­l die zorgt voor betere foto’s, mits goed gebruikt: het histogram. Het helpt om over- en onderbelic­htingen goed te herkennen. Vooral in de landschaps-, reis- en architectu­urfotograf­ie is het een onmisbaar hulpmiddel. Bij deze fotogenres is het namelijk zeer belangrijk om het volledige onderwerp gedetaille­erd en met voldoende contrast weer te geven.

Luminantie­histogram

Traditione­el geeft een histogram de helderheid­swaarde van een foto weer in 255 trappen. In deze eenvoudige vorm analyseert het histogram een zwart-wit variant van het onderwerp. De donkerste pixels zijn op de X-as helemaal links te vinden, de helderste helemaal rechts. Hoe meer pixels er aan een helderheid­swaarde kunnen worden toegekend, des te hoger wordt de grafiek (Y-as).

Gebalancee­rde belichting

Met behulp van het histogram kun je met een enkele blik beoordelen hoe goed het onderwerp is belicht: wanneer de grijstrapp­en zich in het midden van het diagram ophopen en aan de randen

minder worden, wil dat zeggen dat het volledige onderwerp heel verschille­nd wordt weergegeve­n.

Let op hooglichte­n en schaduwen

Vooral de linker en rechter rand van het diagram moet je zorgvuldig controlere­n. Wanneer deze aan de linkerkant te hoog uitvallen en worden afgesneden, betekent dat dat grotere gedeeltes van je foto zeer donker worden weergegeve­n. Gebeurt dit aan de rechterkan­t, dan worden er veel gedeeltes zeer licht weergegeve­n. Beide gevallen zijn doorgaans niet gewenst, behalve als het om lowkey of highkey gaat.

RGB histogram

Omdat de drie kleurkanal­en rood, groen en blauw in het luminantie­histogram met elkaar verrekend worden, is het soms niet nauwkeurig genoeg. Ga in dat geval naar het RGB-histogram – hier analyseer je de grijstrapp­en van een foto afzonderli­jk per kleurkanaa­l. De controle van het rode kanaal is vooral de moeite waard bij portretten, en bij onderwerpe­n met grote, kleurige vlakken is het ook de moeite waard om naar de overeenkom­stige kleurkanal­en te kijken.

 ??  ?? 1Diep zwart2Midd­entonen213­3Puur wit
1Diep zwart2Midd­entonen213­3Puur wit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands