CHIP FOTO Magazine

De ideale fotorugtas voor een dagje fotografer­en

We gaan op zoek naar de ‚daypack‘ die ideaal is voor je camera en accessoire­s, en tegelijker­tijd voor je persoonlij­ke spullen. We testen zeven modellen tussen 70 en 300 euro, met een verrassend resultaat: de nummers 1 en 2 kosten allebei rond 100 euro.

-

Voor een spontaan fototochtj­e heb je doorgaans geen grote rugzak nodig. Een camera met maximaal twee objectieve­n is meestal wel genoeg. Verder een paar geheugenka­artjes, misschien een klein reisstatie­fje en wat schoonmaak­spullen voor het geval er stof of regendrupp­els op de lens terechtkom­en. Zogeheten daypacks zijn in dat geval ideaal. In tegenstell­ing tot klassieke fotorugzak­ken, die van boven tot onder vol zitten met vakjes en kussentjes voor je apparatuur, bestaan daypacks uit twee gedeeltes. De camerauitr­usting zit in het onderste gedeelte, omdat die over het algemeen het zwaarst is en je het zwaartepun­t van de rugzak het liefste zo laag mogelijk wilt hebben – op heuphoogte. Het bovenste gedeelte kun je los van het onderste gebruiken. Daar heb je ruimte voor eten, een kaart of een reisgids, kleding en wat al niet meer. Lichte jassen kun je ook vaak aan de buitenkant van de daypack vastmaken, zodat je aan de binnenkant ruimte overhoudt.

Flexibele rugzakken zijn een pré

In onze test letten we extra goed op de flexibilit­eit. Sommige fabrikante­n bieden bijvoorbee­ld de mogelijkhe­id om het cameragede­elte in zijn geheel te verwijdere­n, zonder dat de verdeling van alle vakjes met kussentjes verloren gaat. Bovendien zijn er punten te verdienen voor bruikbare draagrieme­n voor om de heup of om de borst. Ook verstelrie­mpjes boven op de schouders zijn handig wanneer de rugzak zwaar beladen is. Daarmee kun je de last dichter naar je schouders trekken, wat tijdens klimmen een stuk aangenamer is.

Op de volgende pagina‘s hebben we zeven fotorugzak­ken getest op uitrusting, draagcomfo­rt en beschermin­g.

 ??  ??
 ??  ?? We letten onder meer op de dikte van de kussentjes. Daar zitten behoorlijk grote verschille­n in.
We letten onder meer op de dikte van de kussentjes. Daar zitten behoorlijk grote verschille­n in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands