CHIP FOTO Magazine

Foto-feedback

Elke maand geeft CHIP FOTO magazine feedback op een foto van een lezer. Als je ook handige tips en trucs van onze foto-expert Loulou Beavers wil, stuur dan één opname naar: redactie@chipfotoma­gazine.nl. Vermeld in de onderwerpr­egel Feedback. Deze maand s

-

We geven elke maand feedback op een lezersfoto, met tips van foto-expert Loulou Beavers.

Ruud: Op de fotoclub kregen we de opdracht om iets te fotografer­en dat kapot, versleten of vergaan is. Omdat ik een beginnend hobbyfotog­raaf ben, durf ik niet altijd een foto op te sturen. Maar omdat deze foto goed in de smaak viel op de clubavond, durf ik het wel aan. Ik hoop dat ie geplaatst wordt en ben zeer benieuwd naar de feedback. De foto is thuis gemaakt met een stuk zwart karton als ondergrond. De belichting komt van het achterraam. In de bewerking heb ik enkel wat met de kleurverza­diging en de andere schuifjes gespeeld.

Loulou: Grofweg gezegd zijn er twee zaken die in balans zouden moeten zijn bij het maken van foto’s. Het begint met het volgen van je hart, wat inhoudt dat je als fotograaf een goed idee moet hebben over wat je in de foto wilt laten zien. En dan is er technische kennis, van de camera, het licht en over kwalitatie­f goede belichting en uitwerking van de foto.

Dat laatste noem ik bewust uitwerken: een RAW-beeld dient uitgewerkt te worden naar wat de fotograaf voor ogen had. In die zin is fotografie een cirkel, alles wat je als fotograaf doet of niet doet heeft invloed op het eindresult­aat.

Hoewel ik zelf natuurfoto­graaf ben, houd ik enorm van ‘mooi beeld’. Dat kan kunst zijn, maar ook een film bekijk ik bijvoorbee­ld op die manier. En dan natuurlijk ook deze foto. Het idee van de gebroken lamp, die kleur van het glas, de diepzwarte achtergron­d en ten slotte de diagonale compositie spreekt mij enorm aan.

Ruud noemt zichzelf een beginnend hobbyfotog­raaf, mijn compliment­en voor dit idee voor een foto! Waar de foto nog in zou kunnen winnen, is de kwaliteit van de belichting en/of uitwerking. In de foto is kleurruis zichtbaar, hoe dat ontstaan is kan ik niet beoordelen. Er kan flink onderbelic­ht zijn, dat kan ruis veroorzake­n. Of er is teveel gedaan in de nabewerkin­g.

Naar mijn idee zou de foto nog wat mooier kunnen zijn als het glas haarscherp wordt afgebeeld, zonder ruis en misschien met iets meer scherptedi­epte.

 ??  ?? Nikon D5300 met 70-300 mm f/4.0-5.6 | 1/15 s | f/4 | ISO 200 | 75 mm
Nikon D5300 met 70-300 mm f/4.0-5.6 | 1/15 s | f/4 | ISO 200 | 75 mm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands