CHIP FOTO Magazine

Een magische sterrenhem­el

In een heldere nacht is niets zo indrukwekk­end als de sterren aan de hemel. Maar het is nog niet zo makkelijk om ze goed te fotografer­en. Met onze tips zal het je wél lukken om er prachtige foto’s van te maken.

-

Sterren fotografer­en is niet makkelijk, maar met onze tips lukt het!

Nog voordat je je spullen inpakt, moet je het weerberich­t bekijken. Als het bewolkt wordt, is de kans op een indrukwekk­ende sterrenhem­el praktisch nihil. Bovendien moet je controlere­n of het volle maan is, want door de helderheid van de maan zul je de sterren van verre sterrenste­lsels niet kunnen zien. Wacht dus bij voorkeur op een heldere nacht, met geen of minimaal maanlicht. Afhankelij­k van of je een landschap met planten onder de sterrenhem­el wil fotografer­en, moet je ook weten of je wind kunt verwachten. Door de lange sluitertij­den zullen de contouren van de planten onscherp worden wanneer ze bewegen in de wind. Zoek bovendien naar een plek waar weinig lichtvervu­iling is door steden, straten en industriet­erreinen. Hoe donkerder de omgeving, hoe helderder de sterren zullen schijnen. Een led-zaklampje helpt je om in vol- ledige duisternis te werken. Je kunt het beste een groothoeko­bjectief gebruiken. Dan weet je zeker dat je naast de hemel ook nog een onderwerp op de voorgrond kunt afbeelden. Verder heb je een statief nodig – liefst een dat niet gevoelig is voor windstoten – want zonder lange sluitertij­den bereik je niet wat je wilt. Om in de Bulb-modus niet minutenlan­g de ontspankno­p te hoeven indrukken, gebruik je bij voorkeur een afstandsbe­diening. Het helpt als je de plek die je gaat fotografer­en al bij daglicht hebt bekeken. Stel op je camera de laagst mogelijke ISO-waarde in om beeldruis te minimalise­ren. Vervolgens probeer je door testfoto’s te maken de beste sluitertij­d te vinden. Dat is de sluitertij­d waarbij de sterren niet meer als punten, maar als lijnen in de foto zichtbaar worden. Deze sterrenspo­ren ontstaan door het draaien van de aarde en geven een spannend effect. Wil je liever scherpe sterren fotografer­en, dan zet je de sluitertij­d op 30 seconden, of liever nog lager. Als er bij die korte belichting maar weinig sterren te zien zijn, verhoog je de ISO-waarde.

Je kunt ook spannende accenten toevoegen door extra lichtbronn­en in te zetten – belicht bijvoorbee­ld kort een object op de voorgrond met een zaklamp. Zo zorg je ervoor dat de blik van mensen doelgerich­t de foto in leidt. Achteraf kun je de foto nog wat spannender maken in Photoshop.

“Hoe donkerder de omgeving, hoe helderder de sterren schijnen.”

 ??  ??
 ??  ?? Canon EOS 600D met 8mm | f/4.0 | 120 s | ISO 400 | 12 mm (KB)
Canon EOS 600D met 8mm | f/4.0 | 120 s | ISO 400 | 12 mm (KB)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands