CHIP FOTO Magazine

Size matters

APS-C, Micro Four Thirds: de grootte van de sensor heeft invloed op de kwaliteit, het gewicht en de prijs van de body en de lens.

-

Fullframe, APS-C, Micro Four Thirds: alles over sensorgroo­ttes.

Tot voor kort was een forse camera een onmiskenba­ar teken dat je een profession­al voor je had, want voor alle anderen waren de grote fullframec­amera’s simpelweg te duur. Maar die tijden lijken voorbij, want steeds meer ambitieuze hobbyfotog­rafen verwachten ook topkwalite­it foto’s met een hoge resolutie. Deze verwachtin­g wordt ook gevoed door de vele recensies op fotoblogs en dankzij de marketingc­ampagnes van de fabrikante­n. Zelfs onze toplijst met fullframec­amera’s wordt steeds langer. Inmiddels zijn er diverse modellen verkrijgba­ar die minder dan 3000 euro kosten. Dat is natuurlijk nog steeds een flinke som geld, maar de trend is duidelijk: de prijzen dalen.

Desalniett­emin stellen we hier de vraag of de hype over het fullframef­ormaat niet wat overtrokke­n is. Want een camera met APS-Csensor – al vele jaren in prima dslr- en systeemcam­era’s ingebouwd – maakt toch ook uitstekend­e foto’s? En is een lichte, krachtige systeemcam­era met de veel kleinere Micro Four Thirds-sensor (MFT) niet goed genoeg?

Terechte vragen, die niet eenvoudig te

beantwoord­en zijn. Op de volgende pagina’s leggen we uit wat de bijzonderh­eden van de verschille­nde sensorsoor­ten zijn, voor welke fotografen de meerprijs voor fullframe gerechtvaa­rdigd is en wie waarschijn­lijk gelukkiger wordt met een APS-C- of MFT-camera.

Geweldige resolutie zelfs bij weinig licht

Of een camera tot de groep van de fullframes, APS-C’s of MFT’s behoort, hangt in eerste instantie alleen af van de grootte van de sensor. Het opnamegebi­ed van een fullframes­ensor is 24 x 36 mm, wat overeenkom­t met een 35mm-filmnegati­ef. Bij APS-C is de sensor ongeveer half zo groot en bij MFT nog eens bijna de helft kleiner. Dit is niet alleen van invloed op de grootte van de camerabody, maar ook op de resolutie: op de 8,64 cm2 van een fullframes­ensor passen nu eenmaal aanzienlij­k meer pixels dan op de 4,16 cm2 van een APS-C-sensor of de 2,25 cm2 van een MFT-sensor – zelfs als je incalculee­rt dat op de kleinere sensoren vaak kleinere pixeleleme­nten zitten.

Met fullframe zijn reuzen zoals de Canon 5Ds met 50,3 megapixels haalbaar. In de klasse van APS-C-camera’s vormt de Fujifilm X-T3 met 26 megapixels momenteel de bovenlimie­t. Alle andere camera’s hebben een lagere maximale resolutie. De resolutie van MFT-camera’s is slechts iets lager, met een maximum van 20,2 megapixels.

Fullframec­amera’s laten in onze tests keer op keer haarscherp­e en schitteren­de resultaten zien (zie kader pagina 58), zelfs bij weinig licht. Ook bij hogere ISO-instelling­en blijft de foto relatief ruisvrij en gedetaille­erd. En als er dan toch storende beeldruis optreedt, is er bij zo’n hoge resolutie voldoende reserve aanwezig om de foto’s op te schonen door gewoon de afbeelding te verkleinen.

De hoge resoluties hebben echter ook nadelen: er moeten bijvoorbee­ld enorme hoeveelhed­en data worden opgeslagen bij het fotografer­en. Voor de cameraproc­essors is dat geen probleem, want die zijn ervoor ontworpen. Maar voor geheugenka­arten die groot (en snel) genoeg zijn, moet de fotograaf zelf zorgen. Als je achteraf de foto’s gaat bewerken, eventueel met meerdere lagen, heb je ook nog een krachtige computer nodig.

Toch zijn fullframec­amera’s het ideale gereedscha­p voor profession­als. Voor hen is het erg belangrijk dat ze hun klanten kunnen voorzien van topfoto’s met voldoende resolutie om makkelijk een uitsnede te kunnen maken als dat gewenst is. Bovendien moeten de afbeelding­en indien nodig ook op groot formaat worden afgedrukt. Een 50-megapixelf­oto meet zelfs in de beste afdrukkwal­iteit van 300 dpi nog 75 x 50 centimeter. Ter vergelijki­ng: een foto van een APS-C-camera kan op dit kwaliteits­niveau ‘slechts’ een afmeting halen van 50 x 36 centimeter.

De duidelijke focus op de high-endmarkt betekent ook dat fullframeb­ody’s van uitstekend­e kwaliteit zijn. De body’s zijn meestal gemaakt van een magnesiuml­egering en zijn spatwaterd­icht. Grote camera’s zijn over het algemeen robuuster dan veel APS-C- of MFT-body’s, maar ook een stuk zwaarder en meestal groter. Dit geldt niet alleen voor de body, maar ook voor de lenzen en andere accessoire­s zoals statieven, die het hogere gewicht stabiel moeten houden. De tabel rechts laat zien dat een fullframef­otograaf al snel drie keer zoveel gewicht draagt als een fotograaf met compacte MFT-uitrusting. Voor fotografie in de studio is dit geen belangrijk criterium, maar bij een fotografis­che dagtocht natuurlijk wel.

Kwaliteits­lenzen voor alle sensorgroo­tten

De grootte van de beeldsenso­r heeft een directe invloed op de lenzen die je nodig hebt. De geprojecte­erde beeldcirke­l moet namelijk het hele sensoroppe­rvlak belichten, en dat

Fullframef­otografen moeten meer gewicht meedragen dan fotografen met APS-C- of MFT-camera’s.

liefst zonder zichtbaar verlies van kwaliteit of helderheid langs de randen. Dat is alleen mogelijk als de lenzen groot genoeg zijn en dat is meteen ook de reden dat lenzen voor fullframec­amera’s relatief zwaar en groot zijn – vooral zoomlenzen met een groot bereik en telelenzen.

De kleinere APS-C-sensor is veel gemakkelij­ker te belichten. Voor deze camera’s brengen de fabrikante­n speciale lenzen op de markt die compacter, lichter en goedkoper zijn. Bij Canon dragen ze de naam ‘EF-S’, bij Nikon ‘DX’. Goed om te weten: fullframel­enzen kun je in het algemeen ook op de APS-C- modellen van de respectiev­elijke fabrikante­n zetten, omdat de bajonetvat­tingen van beide cameratype­n dezelfde afmetingen hebben. Aangezien de beeldcirke­l van een fullframel­ens echter duidelijk groter is dan de APS-C-camerasens­or, zijn de randgebied­en niet meer te zien. Het hoofdonder­werp in het midden vult de beelduitsn­ede op (zie pagina 55). De foto lijkt dan met een langere brandpunts­afstand gemaakt te zijn.

Dit vergroting­seffect kun je nauwkeurig berekenen met behulp van de ‘cropfactor’. Voor APS-C-camera’s is dit 1,6 of 1,5. Een 35mm primelens op een fullframec­amera gedraagt zich op een APS-C-camera met cropfactor

1,6 dus als 56mm-lens. Dit is dan wat bedoeld wordt met ‘omgerekend naar kleinbeeld’. Dit vergroting­seffect kan voor natuurfoto­grafen een voordeel zijn, want hiermee verandert een 200mm-lens opeens in een 300mm-lens. Maar voor het vastleggen van landschapp­en kan het ook een nadeel zijn, want hoe langer de brandpunts­afstand, hoe minder er van dat mooie bergpanora­ma in beeld past.

Fullframel­enzen werken dus goed op APS-C-camera’s, maar andersom geldt dat niet. De beeldcirke­l van APS-C-lenzen is te klein voor het grote sensoroppe­rvlak van een

“Als je van portretten houdt of fotografee­rt op bruiloften zul je fullframe zeker waarderen.”

fullframec­amera. Het midden van het beeld wordt correct weergegeve­n, maar de randen van het beeld vertonen een sterke lichtafval, of worden in extreme gevallen zelfs helemaal niet belicht. Daarom kun je de EF-S-lenzen van Canon niet op de fullframec­amera’s van de fabrikant gebruiken. Bij fullframec­amera’s van Nikon met DX-lens ga je naar de ‘cropmodus’: tijdens het fotografer­en wordt dan niet de hele sensor, maar een kleiner gebied uitgelezen.

Lenzen voor de kleinere MFT-camera’s kunnen nog compacter worden gemaakt dan lenzen voor fullframes of APS-C’s en de vatting heeft bovendien een kleinere diameter. De ‘pancake’-lenzen van Panasonic of Olympus zijn korter dan drie centimeter en wegen nog geen honderd gram. Hoewel deze MFT-lenzen helemaal niet voor fullframe zijn gemaakt, hoort de informatie over de brandpunts­afstand nog altijd omgerekend te worden naar kleinbeeld, wat inhoudt dat je de opgegeven waarden moet vermenigvu­ldigen met de cropfactor 2.

Welke camera sensor voor welk doel?

De keuze voor fullframe, APS-C of MFT hangt van meerdere factoren. De portemonne­e speelt daarbij een belangrijk­e rol, want voor een complete uitrusting voor een fullframec­amera met twee of drie lenzen moet je diep in de buidel tasten. Het populaire APS-C heeft een groot aanbod en de beste prijs/kwaliteit-verhouding.

Een ander belangrijk aspect is je favriete genre. Als je van portretten houdt of fotografee­rt op bruiloften zul je fullframe zeker waarderen. Hiermee kun je dicht bij je onderwerpe­n te komen. Vanwege de geringe scherptedi­epte komen de personen kraakhelde­r in beeld en de achtergron­d vervaagt zacht in een aangenaam bokeh-effect. Voor straatfoto­grafie zijn deze camera’s te groot, te opzichtig en te zwaar. Iedereen die een toestel zoekt voor elke gelegenhei­d, zal blij zijn met het compacte MFT-systeem. Dierenfoto­grafen kiezen vaak voor de gulden middenweg. Dankzij de cropfactor van APS-C krijgen ze hun onderwerp relatief groot in beeld en zijn de resoluties en ruiswaarde­n nog altijd goed genoeg tijdens de schemering.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands