CHIP FOTO Magazine

De klok rond koffie

Maak een fotoprojec­t van de favoriete drank van Nederland.

-

Het ontbijt is voor veel mensen de belangrijk­ste maaltijd van de dag. En terecht, want met een goed (en zo mogelijk gezond) ontbijt ben je goed gewapend voor een inspannend­e dag. Naast muesli, toast en eieren is ook koffie en thee voor de meeste mensen erg belangrijk. Reden genoeg om een fotoprojec­t aan dit ‘levenselix­er’ te wijden.

Zet daarom vier grote en acht kleine koffiekopj­es op tafel. Vervolgens ga je in je keukenkast­jes op zoek naar geschikte vulling voor de kopjes. Koffiebone­n, melk, suikerklon­tjes, filterkoff­ie – je creativite­it mag grenzeloos zijn. Gebruik je vloeibare vulling, ga dan voorzichti­g te werk en zorg ervoor dat de randen van de kopjes schoon blijven. Dan hoef je later niets meer met een doek schoon te vegen. Bedenk van tevoren hoe je de kopjes precies wilt neerzetten, zo voorkom je dat je ze onnodig vaak op de ondergrond moet verschuive­n. De vier grote koppen geven de kwartieren aan. Voor een duidelijke structuur gebruik je voor die koppen bij voorkeur dezelfde vulling, bijvoorbee­ld koffiebone­n. De kleinere kopjes vul je dan met wat je verder nog in je keuken hebt gevonden. Let erop dat zowel de structuur als de kleur van de verschille­nde vullingen wat wordt afgewissel­d en dat alle kopjes ongeveer dezelfde hoeveelhei­d bevatten. Zet de kopjes zoals gewenst op de ondergrond die je hebt uitgekozen. Die ondergrond moet zich bij voorkeur in de buurt van een raam bevinden, zodat je met het beschikbar­e daglicht kunt werken. Wanneer de ene kant daardoor te licht wordt, gebruik je aan de andere kant

“Alles wat je nodig hebt, vind je in de keuken.”

een reflector. Je kunt ook met grote softboxen werken die je aan weerszijde­n van de opstelling neerzet.

Heb je alles goed voorbereid, dan controleer je alle details. De foto die je gaat maken moet namelijk perfect symmetrisc­h zijn, met steeds dezelfde afstand tussen de kopjes. Millimeter­s kunnen hier het verschil maken; controleer de symmetrie daarom met een paar testfoto’s op je pc. Pas de kopjes net zolang aan tot alles helemaal perfect is.

Wanneer je je foto trouwens wilt afdrukken om in je keuken op te hangen, een vierkante uitsnede werkt bij dit onderwerp het beste.

 ??  ??
 ??  ?? Nikon D850 met AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8 E ED VR | f/8 | 1/20 s | ISO 160 | 30 mm (KB)
Nikon D850 met AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8 E ED VR | f/8 | 1/20 s | ISO 160 | 30 mm (KB)
 ??  ?? 1 Geschikte ondergrond In de eerste stap kies je een geschikte ondergrond voor je foto. Een mooie plank of een mooi stuk laminaat is ideaal. Maar een bont stuk karton werkt ook uitstekend. De ondergrond moet in elk geval vlak zijn en ongeveer een vierkante meter groot.
1 Geschikte ondergrond In de eerste stap kies je een geschikte ondergrond voor je foto. Een mooie plank of een mooi stuk laminaat is ideaal. Maar een bont stuk karton werkt ook uitstekend. De ondergrond moet in elk geval vlak zijn en ongeveer een vierkante meter groot.
 ??  ?? 2 Vul de kopjes Plaats de kopjes en denk na over de juiste opbouw. Vul de vier grote koppen, die bedoeld zijn voor elk kwartier, gelijkmati­g met dezelfde vulling. De overige acht kleine kopjes vul je eveneens gelijkmati­g, maar met verschille­nde soorten vulling.
2 Vul de kopjes Plaats de kopjes en denk na over de juiste opbouw. Vul de vier grote koppen, die bedoeld zijn voor elk kwartier, gelijkmati­g met dezelfde vulling. De overige acht kleine kopjes vul je eveneens gelijkmati­g, maar met verschille­nde soorten vulling.
 ??  ?? 3 Kopjes neerzetten Nu ontwerp je de klok op de ondergrond. Kies gelijke afstanden en zorg voor symmetrie. Let op details, bijvoorbee­ld dat de oortjes van de grote koppen naar binnen wijzen en die van de andere naar buiten. Gebruik lepels van verschille­nde lengte als wijzers.
3 Kopjes neerzetten Nu ontwerp je de klok op de ondergrond. Kies gelijke afstanden en zorg voor symmetrie. Let op details, bijvoorbee­ld dat de oortjes van de grote koppen naar binnen wijzen en die van de andere naar buiten. Gebruik lepels van verschille­nde lengte als wijzers.
 ??  ?? 6 Handige accessoire­s Het is een goed idee om je camera op een notebook aan te sluiten. Dan zie je het resultaat namelijk direct op een grote monitor en kun je een en ander alsnog daar op aanpassen. Om de symmetrie te controlere­n zijn de hulplijnen in Photoshop bijzonder handig.
6 Handige accessoire­s Het is een goed idee om je camera op een notebook aan te sluiten. Dan zie je het resultaat namelijk direct op een grote monitor en kun je een en ander alsnog daar op aanpassen. Om de symmetrie te controlere­n zijn de hulplijnen in Photoshop bijzonder handig.
 ??  ?? 4 Instelling­en Monteer de camera op een statief en buig 90 graden naar beneden. Omdat de stabilitei­t van het statief zo afneemt, gebruik je een afstandsbe­diening. Gebruik een diafragmaw­aarde van bijvoorbee­ld f/8, om zowel de kopjes als de inhoud scherp af te beelden.
4 Instelling­en Monteer de camera op een statief en buig 90 graden naar beneden. Omdat de stabilitei­t van het statief zo afneemt, gebruik je een afstandsbe­diening. Gebruik een diafragmaw­aarde van bijvoorbee­ld f/8, om zowel de kopjes als de inhoud scherp af te beelden.
 ??  ?? 5 Objectiefk­euze Voor deze foto zijn vooral vaste brandpunts­afstanden (35 millimeter) geschikt. Heb je een zoomobject­ief zonder ‘lock’, dan kan de zwaartekra­cht parten spelen. Om dit te voorkomen fixeer je de zoomring gewoon met een stuk plakband.
5 Objectiefk­euze Voor deze foto zijn vooral vaste brandpunts­afstanden (35 millimeter) geschikt. Heb je een zoomobject­ief zonder ‘lock’, dan kan de zwaartekra­cht parten spelen. Om dit te voorkomen fixeer je de zoomring gewoon met een stuk plakband.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands